Dondurma yemenin püf noktaları

Konusu 'Faydalı Bilgiler' forumundadır ve angelike tarafından 2 Haziran 2007 başlatılmıştır.

    2 Haziran 2007
    Konu Sahibi : angelike
  1. angelike

    angelike Aktif Üye Üye

    Katılım:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    172
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Kırıkkale Devlet Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Alper Süzen, dondurma yerken dikkat edilmesi gereken konularla ilgili bilgi verdi.

    Op. Dr. Süzen, hijyenik olarak üretilen ve sağlıklı şartlarda saklanan dondurmanın insan sağlığına zarar vermeyeceğini söyledi. Dondurmanın kemiklerin başlıca yapı taşlarından olan kalsiyum ve fosfor yönünden hayli zengin olduğunu belirten Süzen, "Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E vitaminleriyle birlikte magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor" dedi.

    Bademcik iltihaplarının tedavi süresinde dondurmadan uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Alper Süzen,"Dondurma aç karnına ve bir anda yutarak yenmemeli, ağızda en az 3-4 saniye bekletilmelidir. Bir top dondurmada yaklaşık 70 kalori olduğu için, formunu korumaya özen gösteren kişiler günde 100 gramdan fazla dondurma tüketmemelidir. Çocuklar 2 yaşından itibaren dondurma yiyebilirler ancak dondurmanın özellikle küçük çocuklar için oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
     
  2. 2 Haziran 2007
    Konu Sahibi : angelike
  3. realist

    realist Popüler Üye Üye

    Katılım:
    3 Aralık 2006
    Mesajlar:
    3.088
    Beğenildi:
    75
    Ödül Puanları:
    148
    Belki tabiri caizse kocakarı lafı ama; mutlaka arkasından bir bardak oda sıcaklığında su içmeli.




    [​IMG]
     
  4. 19 Eylül 2007
    Konu Sahibi : angelike
  5. EU1

    EU1 Guest

    Dondurma keyfiniz kabusa dönüşmesin!.

    --------------------------------------------------------------------------------

    Yaz aylarının vazgeçilmez keyfi dondurmanın, hijyenik olmaması birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Uzmanlar, buz tanecikleri içeren dondurmanın ''bozuk'' olduğunu vurgulayarak, bunun boğazda tahribata yol açarak çeşitli enfeksiyonlara zemin hazırladığını belirtiyor.
    Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı ve Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Ramazan Çelebi, dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın, sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlaması olduğunu anlattı.
    Dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşmanın önlenmesi gerektiğini kaydeden Çelebi, şöyle konuştu:
    ''Süt mikroorganizmalar için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelir. İçerdiği yüksek kalsiyum oranı ile çocukların kemik gelişimini destekleyen dondurmanın faydaları, belli noktalara dikkat edilmezse zarara dönüşebilir. Yapı bozukluğu olarak da iri kristalli, buzlu, pıhtılı, yumuşak, gevşek yapılar sık karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır.'' Sağlıksız koşullarda üretilen ve satışa sunulan dondurmaların kesinlikle tercih edilmemesi gerektiğini dile getiren Çelebi, söyle devam etti:
    ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni almış olmasına dikkat edilmelidir. Dondurmanın külaha yerleştirilmesinde kullanılan kaşık, özel solüsyonun içinde tutulmadığı için mikroorganizmaların yuvası haline gelebilmektedir. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler, her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya bulaşmaktadır. İçinde buz tanecikleri olması, dondurmanın kurallara uygun üretilmediğini gösterir. Üzerinde mikroplar bulunan buz tanecikleri, boğazı çizerek enfeksiyonlara neden olur.'' Dondurmanın tüketildiği saatin ve miktarın da özellikle kilo sorunu olanlar için önem taşıdığını vurgulayan Çelebi, ''Dondurmanın akşam saatleri yerine, gündüz saatlerinde ve öğün arasında yenilmesini öneriyoruz. Bu tür ürünlerin sınırsızca, istenildiği kadar tüketilebileceğine ilişkin yaygın ve yanlış bir inanış bulunmaktadır. Sonuçta kullanılan tatlandırıcıların yapay oldukları unutulmamalı ve önerilen dozun üstüne çıkılmamalıdır'' diye konuştu.

    HEM SERİNLETİR, HEM BESLER

    Çelebi, kalsiyum, fosfor, protein, B2 ve A vitamini içeren dondurmanın, serinletici ve besleyici özelliğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
    ''Çocuklar dondurma yiyerek günlük kalsiyum gereksinmelerinin önemli bölümünü karşılayabilirler. Çocuklar için yaz aylarında kalsiyum gereksinmelerini karşılamak genellikle bu aylarda daha az süt tükettikleri için daha zordur. Bu kapsamda dondurma özellikle çocuklar için yaz aylarında önemli bir besin kaynağı olabilir. Yaş gruplarına göre günlük alınması gereken kalsiyum miktarları yetişkinler için 600 miligram, yaşlılar için 700 miligram, 1-3 yaş grubu çocuklar için 800 miligram, 4-6 yaş grubu çocuklar için 800 miligram ve gençler için 800-1000 miligramdır. Buna göre dondurma 7'den 70'e her yaşta kişinin tüketebileceği önemli bir gıda olarak öne çıkmaktadır.''