Dr. Ender Saraç'tan iştah kesici yöntemler...Bu yiyecekler iştahınızı kaçıracak...

Konusu 'Güncel Diyet Haberleri' forumundadır ve Halikarnas tarafından 6 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

    6 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : Halikarnas
  1. Halikarnas

    Halikarnas DÖNDÜM Pro Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2008
    Mesajlar:
    15.417
    Beğenildi:
    30
    Ödül Puanları:
    198
    [​IMG]


    Kimi iştahsızlıktan dem vurur, iştahını açmak için şurup içer, hap yutar. Kimi de çok iştahlı olmasından şikâyet eder. Uzmanlara, çok iştahlı olmanın sebeplerini sorduk. Dr. Ender Saraç, sebepleri anlatmakla kalmadı, sıcak yaz günleri için iştah azaltıcı buzlu çay tarifi verdi.

    Şişmanlığın baş müsebbibi iştahtır. Yemek yemeyi keyifli hale getiren iştah hissi, kilo arttıkça bir problem haline gelir. Bu sebeple birçok kişi, iştahını azaltmak için türlü yollar dener.

    Kimi gün boyu dereotu yer ki iştahı azalsın, kimi de bardak bardak ılık su içer. Çoğu kulaktan dolma ve internetten toplama bu yöntemler, pek bir sonuca ulaştırmaz. Bilakis birçoklarının iştahını artırır.

    Uzmanlar, otlarla veya çaylarla azaltılmaya çalışılan "iştah fazlalığını" birçok sebebe bağlıyor. Mesela doktorluğu bırakıp bitkilerin şifalı dünyasına dalan aktar Ali Cevat Dalgın, insanların iştahlarının açık olmasının sebebini, doymamalarına bağlıyor.

    "Sindirim sistemi iyi çalışmıyor ve insanlar doymuyor." diyen Dalgın, iştahı azaltmanın sindirim sistemini düzeltmekten geçtiğini vurguluyor. İşin sırrı az yemekte değil, doğru beslenmekte.

    Bunun için hormonlu gıdalardan uzak durup besleyici değerleri yüksek organik gıdaları tercih etmeyi öneriyor. Çünkü beden ihtiyaç duyduğu vitaminleri, mineralleri ve besinleri alırsa iştah da normal düzeye çekilecektir.

    Neden çok iştahlısınız?

    Açlık hissinin ve iştahın sebebi sadece doyamamak değil elbette. Troit bezlerinin düzensiz çalışması ve duyarsızlaşmış bir karaciğer de iştah fazlalığına sebep olabilir.

    Bu konuda Dr. Ender Saraç, uyarıda bulunuyor ve, "Çok iştahlı biriyseniz her 2,5–3 saatte bir açlık krizi, hamurlu tatlı veya et krizi tutuyorsa mutlaka bir hekime başvurunuz.

    Demir, depo demir, kan sayımı, demir bağlama kapasitesi, troit fonksiyon testleri ve kan şekeri tahlilleri yaptırın. Çünkü gizli şeker ve insülin sorunları, demir eksikliği, tiroit hastalıkları gibi durumlar iştah değişikliklerine yol açabilir."

    Zaten söz konusu sorunlardan herhangi birisi olmayan sağlıklı bir kişi bile sürekli şekerli veya hamurlu gıdalar yerse de aynı krize girebilir. Çünkü bu gıdalar çok insülin salgılatacağı için her 2,5-3 saatte bir iştah patlaması yaşayacaktır. Hamurlu ve şekerli gıdalar yerken dikkat etmek gerek.

    Saraç, hanımların özel günlerinde yaşadığı açlık krizleri için bu dönemde gece alacağı çuha çiçeği bitkisi hapı, magnezyum tabletleri ve krom haplarının yararlı olacağını söylüyor.

    Hem iştahı dengeleyip hem de sağlıklı kilo kontrolüne sahip olmak isteyenler ise içinde kan şekerini de dengeleyen ve metabolizmayı canlandıran tere tohumu, yeşil çay ve zencefille kilo verebilir.

    Dr. Ender Saraç'tan iştah kesici yöntemler

    İştahı kesen mucize yöntemler veya bitkiler, haplar yok tabii ki. Sadece iştahı azaltmaya yardımcı yöntemler var. Bu yöntemleri uygularken de vücudun ihtiyacı olan besinleri ihmal etmemek gerek. Çünkü kilo vereyim derken sağlığınızdan olabilirsiniz.
    O sebeple Dr. Ender Saraç, iştahı azaltmaya yardımcı olan besleyici yöntemleri öneriyor.

    Kokular iştahı azaltıyor: Zerdeçal, nane ve yeşil elma kokuları günde sık sık (20-30 kez) koklanırsa sinir sisteminde yaptığı etkiyle iştahta biraz azalma yapabilir.
    İştahın azalmasına yardımcı çaylar: Mate çayı başta olmak üzere ıhlamur ve buruk tattaki bitki çaylarının şekersiz olarak içilmesi de iştahın dengelenmesine yardımcı olabilir.

    İştahı azaltmaya yardımcı gıdalar

    * Yiyeceklerden ayva ayrıca yeşil lifli yapraklı sebzeler (tere, roka, maydanoz, ıspanak, madımak, karalahana da) hem midede hacim kaplayarak tokluk hissine hem de iştah kesmeye yardımcı olur.

    * Yeterince protein almak da genelde bir tokluk hissi sağlar. Eğer yeterince protein almazsanız sürekli bir açlık halinde olursunuz. Şişmanlatmayan en iyi az yağlı protein kaynakları yumurta beyazı, derisiz tavuk, balık az yağlı yoğurt peynir ve süttür. Kırmızı et ise tersine hem daha ağırdır hem de iştah açıcı etkisi vardır.

    * Ayrıca sarı leblebi de hem mide asidini alır hem de tokluk hissi sağlar.

    * Tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi, haşlanmış tam buğday, yeşil mercimek, sarı mercimek, barbunya fasulyesi gibi şekerli olmayan tahıl ve bakliyatlar da hem tokluk hissi sağlayıp hem de ani patlamış iştahı dengelerler.

    Yazın iştah azaltıcı buzlu çay tarifi

    [​IMG]

    Bir buçuk litre su. Bir tatlı kaşığına yakın iyi kalite yeşil çay. Yarım tatlı kaşığı yasemen çayı. Bir tatlı kaşığı mate çayı. İri bir tutam ıhlamur. Kaynar suyun içerisinde sadece 30 saniye fokurdatın ve 3-4 dakika demlendirin.

    Sonra tüm bitkileri süzün, içerisine çok az miktarda esmer şeker veya bal katın. Balı kaynar suya değil, ılıdıktan sonra ekleyin. Soğuyunca içi bol buz dolu termosa koyun ve içerisine iri kıyılmış taze nane yaprakları doğrayın.

    Yemeklerden yaklaşık 5-10 dakika önce büyük bir bardak serin olarak için.

    Eğer sıcak içmek istiyorsanız o zaman sadece ıhlamur ve mate çayını içerken içine iri taze nane dalları koyarak için.
     
  2. 11 Mart 2014
    Konu Sahibi : Halikarnas
  3. gulummse

    gulummse Aktif Üye Üye

    Katılım:
    13 Aralık 2011
    Mesajlar:
    433
    Beğenildi:
    29
    Ödül Puanları:
    63
    Mucize çaylara, zayıflattığı iddia edilen ama yarardan çok zarar veren haplara ihtiyacınız yok

    Uzun süre tokluk hissi veren yiyeceklerle hem sağlıklı beslenmek hem de aç kalmadan kilo vermek mümkün. Prof. Dr. Nevrez Koylan kilo vermenize yardımcı yiyecekleri anlattı?
    Yumurtanın tümüne yakını proteindir ve önemli ölçüde tokluk hissi verir. İki ince dilim esmer ekmek, az miktarda yağsız peynir ve bir adet haşlanmış yumurta ile edeceğiniz kahvaltı, gün boyunca kendinizi daha tok hissetmenizi ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteini almanızı sağlayacaktır.

    Kolesterol sadece yumurta sarısında bulunur, bunun yarıdan azı bağırsaktan emilir. Ama unutmayın, haşlanmış yumurtadan söz ediyoruz, tereyağına ya da sucuğun üzerine kırılan yumurtadan değil!
    (ben az yağlı melemen yada peynirli omlet şeklinde tüketileninde işe yaradığını biliyorum yeterki yanında ekmek olmasın yada ince bir dilim oda baya doyurucu öğlen akşam ana yemek bile olabilir benim gibi arası etle tavukla iyi olmayanlar için şöyle bol acılı yanında salata soğan bir bardak ayran çay v.s)

    Baklagiller Muhtemelen kolesistokinin diye bir maddeden söz edildiğini hiç duymamışsınızdır. Ama bu madde sindirim sisteminden salgılanır ve vücudun doğal iştah azaltıcısıdır. Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar baklagil tüketiminin bağırsaktan kolesistokinin salgılanmasını arttırdığını ve dolayısıyla iştahı azalttığını buldular.
    Fasulye, barbunya, bakla, nohut, mercimek ve benzerlerini yemek kan şekerinizi az yükseltecek, size bitkisel protein ve lifleri sağlayacak, uzun süre tok hissetmenize yol açacaktır. Ama unutmayın, bu gıdaları mümkün olduğu kadar az yağla pişirmek, pilavla karıştırmamak ve suyuna ekmek batırmamak kaydıyla! Bu bakımdan az miktarda zeytinyağı ve sirkeyle hazırlanan fasulye piyazı en iyi seçeneklerden biridir.(mercimek çorbaları ekmeksiz yağsız)

    Yemekten önce bol yeşil salata yemek, kendinizi doymuş hissetmenizi sağlamanın en kolay yoludur(kesinlikle helede bol soğanlı maydonozlu biberli )

    malum yeşil çay (ay onuda pek sevemedim aman içenlerde fazla abartmasınlar 2 fincan)

    Armut, Ayva ve Elma Armutta, ayvada ve elmada şekerinizi ve kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olan ve pektin adı verilen, eriyebilen lifler bulunur. Armuttaki ve ayvadaki lif miktarı elmadakinin iki katıdır ve öğün arasında yiyeceğiniz bir orta boy armut veya elma kendinizi tok hissetmenizi sağlayarak hem yemek arasındaki atıştırmaları hem de öğünde yediğiniz yemek miktarını azaltır.
    Ancak, özellikle yumuşamış tatlı armutlardan ziyade sert armutlar tercih edilmelidir. Öğün arasında atıştırmak için elma kurusu da pratik bir seçenek olabilir.

    Çorba Çorba göz doyurmak için iyi bir seçenektir. Önden midenizi dolduracağı için yediğiniz yemek miktarını azaltır. Ancak, seçilen çorbanın olabildiğince basit olmasında yarar vardır. Yağsız tavuk suyunun içine rendelenmiş kereviz, kabak, pırasa ve benzeri sebzelerle yapılan çorbalar en iyisidir(kesinlikle çok işe yarıyor sadece çorba salatayla çok öğün geçirdiğim oluyor ekmeksiz tabi tavsiye ederim kaloriside düşük)

    Yağsız Et Yediğiniz yemeğin içinde et olması tokluk hissini artırır. Ayrıca ette ve balıkta bol bulunan ‘lösin’ adındaki amino asit kaslarınızın kalori harcamasını kolaylaştırır. Bu nedenle günde 100- 150 gram kadar yağsız et içeren düşük kalorili diyetler, et içermeyenlere oranla daha fazla kilo vermenizi ve özellikle de vücut yağlarınızın azalmasını, buna karşılık kaslardan ağırlık kaybı olmamasını sağlar:KK24:

    Zeytinyağı Sızma zeytinyağının içindeki omega 6 yağ asitleri kalori yakmanızı kolaylaştırır. Bu nedenle günde bir çorba kaşığı (15 ml.) kadar zeytinyağı almakta fayda vardır. Zeytinyağının çiğ olması daha fazla tercih edilir, bu nedenle en ideal şekli salataların üzerine gezdirmektir.:KK9:

    Greyfurt Yapılan bir araştırmada yemekten önce yarım greyfurt yendiği veya bir bardak taze sıkılmış greyfurt suyu içildiği zaman başka bir önlem alınmasa bile üç ayda 1.5 kg kadar kilo verildiği saptanmış.(ilaç kullanan arkadaşlar uzak dursun tehlikeli etkileşimler yaptığını söyleyen dr. lar var)

    Tarçın Bir günde alınacak bir çay kaşığının dörtte biri kadar (yaklaşık 1 gram) tarçın, yemek sonrası insülin artışlarını engeller, dolayısıyla çabuk acıkmaya mani olur, ayrıca kandaki şeker, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürür. Tarçını yemeklerinizin üzerine serpebilirsiniz, özellikle fasulye ve nohut gibi baklagillerle iyi uyuşur.(meyvaların üstüne daha iyi bence yada limonlu tarçınlı ballı sıçak su oda baya iyi )
    Bir dilim tam tahıllı ekmek üzerine tarçın ekerek yapacağınız ikindi kahvaltısı akşam yemeğine kurt gibi acıkmanızı engelleyecektir.:KK9: Tarçını kahvenizin içine de katabilirsiniz ya da kabuk tarçınla bitki çayı yapabilirsiniz. Ancak unutmayın; sütlü tatlılarının üzerine serpilen veya kek ve kurabiyelere katılan tarçından söz etmiyoruz.

    Sirke Sirke mide boşalmasını yavaşlatarak hem kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, hem de yemekten sonra kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller. Dolayısı ile, çorba ya da salatalarınıza ekeceğiniz sirke tokluk hissinizi artıracaktır. O nedenle sirkeyi bol kullanmaktan kaçınmayın.
    (bayılırım sirkeye millet boşuna sirkeli su içmiyor demekki ):KK16:

    Kırmızı biber Düzenli olarak acı kırmızı biber tüketmek iştahınızı keser. Japonya’da yapılan bir araştırmada kahvaltıda acı biber yiyen insanların öğle yemeğinde daha az yemek yedikleri saptandı. (kesinlikle her öğünde hele çorbalarda müthiş işe yarıyor ekmek felan aramıyosun resmen acı yiyince spor yapmış gibi oluyorsun bir sıcaklık ter bolda su içiriyor):KK52:


    Liften Yoğun Kahvaltılık Gevrekler Kahvaltıda yağsız sütle yenen liften yoğun gevrekler, mesela kepekli gevrekler, müsli veya yulaf ezmesi size uzun süren bir tokluk hissi vererek bir sonraki öğünde daha az yemenizi sağlayacaktırÜstelik içerdikleri yoğun lif nedeniyle hem kabızlığı engeller, hem de kan şekerinin aşırı yükselmemesini sağlarlar. Yalnız unutmayın, bu yararlar sadece yoğun lifli diyet gevrekler için geçerli, normal mısır ve buğday gevrekleri için değil.(hiç aram yok ama baya kullanan arkadaş var okuyorum diyet yazan yada liyt hiç bir ürün kullanmadım tabi faydası varsa seviyorsanız afiyet olsun hepimize kolay gelsin:KK16:)

    http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/43342-yasam-istah-kesen-13-yiyecek/1
     
    miyav_su bunu beğendi.
  4. 22 Temmuz 2014
    Konu Sahibi : Halikarnas
  5. bebekevinora

    bebekevinora Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    205
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    38
    Açıkcası ben iştahın psikolojik bir sorun olduğunu düşünüyorum. İnsan ruhunu doğru doyuramadığında bu iştah olarak geri dönüyor.
     
    miyav_su, neslim35 ve because of you bunu beğendi.
  6. 20 Aralık 2014
    Konu Sahibi : Halikarnas
  7. KadinlarKulubu

    KadinlarKulubu Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    21 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    5.188
    Beğenildi:
    562
    Ödül Puanları:
    143
  8. 14 Şubat 2015
    Konu Sahibi : Halikarnas
  9. KadinlarKulubu

    KadinlarKulubu Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    21 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    5.188
    Beğenildi:
    562
    Ödül Puanları:
    143
  10. 19 Şubat 2015
    Konu Sahibi : Halikarnas
  11. demirzeynep

    demirzeynep o da benim gibi gözü kara belli Üye

    Katılım:
    11 Aralık 2014
    Mesajlar:
    801
    Beğenildi:
    89
    Ödül Puanları:
    38
    teşekkürler paylaşım için
     
  12. 9 Mart 2015
    Konu Sahibi : Halikarnas
  13. KadinlarKulubu

    KadinlarKulubu Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    21 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    5.188
    Beğenildi:
    562
    Ödül Puanları:
    143
  14. 16 Mart 2015
    Konu Sahibi : Halikarnas
  15. zeytinyaglipirasa

    zeytinyaglipirasa Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Haziran 2013
    Mesajlar:
    1.675
    Beğenildi:
    175
    Ödül Puanları:
    118
    Oh oh teşekkür