Egenin Sebzesi

Konusu 'Yöresel Yemekler' forumundadır ve sblue tarafından 1 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

    1 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : sblue
  1. sblue

    sblue iyilik kumkuması Üye

    Katılım:
    3 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.213
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    tamamen yeşilliklerle yapılan yöresel bir yemek ben çok severim isteyen buyursun

    tüm yeşillikler yıkanır gazete yada bir bez üstünde iyice kurutulur sabahtan yıkayıp akşama kadar beklemek gerekebilir kuruluk çok önemli kurdktan sonra büyük bir leğene hepsini doğra

    bir bağ dalagan (ısırgan otu)
    bir kg ıspanak
    birkaç kök pırasa yaprağı
    karabiber
    tuz
    1 veya 2yumurta
    1 su bardağı un
    zeytinyağı kararınca

    doğranan yeşilliğe yumurta un tuz k. biber i az da zeytinyağını koy hepsini ovalaya ovalaya yoğur yeşillik ölsün ovalarken ama abartmayın cok vıccık vıccık olmasın sakın ! sonrasında tüm malzemeyi zeytin yağı kızdırdığınız tavaya koy tavayı ocakta gezdirerek pişir her yanı pişmeli çünkü ( ortası yanabiliyor da ) altını şöle bi kontrol et eger kızrmışsa bir yuvarlak tepsi yardımıyla ters cevir tekrar tavaya koy aynı işlem diğer kısmı içinde gecerlidir iki tarafta piştikten sonraaaa dilimlenerek sunum yapılır tercihe göre sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos dökülerek yenir ayrıca egeliler bilir kurumuş biberler kızgın yağda şöööle hızlıca kızartılır ve yanında harika oluur herkese afiyet olsuun
     
  2. 1 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : sblue
  3. Azeri kizi

    Azeri kizi Türkiye'mmm Üye

    Katılım:
    21 Haziran 2007
    Mesajlar:
    5.722
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    148
    Ilginc bir yemek.
    Böyle birsey yememistim hic vallahi.
    Ama otlari cok severim ben de.
    Isirgan otu bulabilirmiyim burada,bilemiyorum.
    Tesekkürler yine de.
     
  4. 1 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : sblue
  5. sblue

    sblue iyilik kumkuması Üye

    Katılım:
    3 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.213
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    bu mevsimde burda da yoktur aslında ama bende en orjinal yemek tarifim olduğu için yazdım gerçi başlığı deiştiricem kaba olmuş özür:eek:
     
  6. 2 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : sblue
  7. sahrayxixldxixzxix

    sahrayxixldxixzxix Aktif Üye Üye

    Katılım:
    15 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    150
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    hımm ısırganın fanatiğiyim ama bunu hiç duymadım kıs biz bu malzemeleri doğrayıp küçük yufkaların içine serper üzerini kapatır saçta yağsız pişiririz pişincede margarin yağlarız harika oluyo ama senikinide deneyecem tatmassam çatlarım
     
  8. 3 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : sblue
  9. sblue

    sblue iyilik kumkuması Üye

    Katılım:
    3 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.213
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    ben yaparım topraam hele bi ısırgan ıspanak çıksında aşkolsuuuun Şeniz
     
  10. 9 Kasım 2008
    Konu Sahibi : sblue
  11. sudish

    sudish Aktif Üye Üye

    Katılım:
    4 Mart 2007
    Mesajlar:
    325
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    anladığım kadarıyla bu çaykama..yani bizim burda öyle deniyo ama biz daha büyük boyutlarda fırın tepsisinde yapıp fırında pişiririz...ayy canım çekti şimdi yaa..
     
  12. 9 Kasım 2008
    Konu Sahibi : sblue
  13. SuNAYY

    SuNAYY Guest

    bende 2008 itibari ile egeli oldum evet yafisfisfisburda genelde ot yebende alıştım şimdi daha salıklıyımhihoyyytniliyo :sm_cool:
     
  14. 9 Kasım 2008
    Konu Sahibi : sblue
  15. zerrinn

    zerrinn Aktif Üye Üye

    Katılım:
    9 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    775
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    evet bir eğeli olarak sebzenin yada halk değimiyle ottt un her çinsini yeriz acaba izmirin kızları o yüzden hep ğüzel sebze cildi çok beslediği için
     
  16. 14 Kasım 2008
    Konu Sahibi : sblue
  17. violette

    violette zor bir yola çıkıyorum Üye

    Katılım:
    16 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.330
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Bende doğma büyüme izmirliyim.otun her türlüsü makbuldur bizim için.ebegumeci,ısırgan,arapsaçı,şevket-i bostan vb.mesela kabak çiçeği dolmamız meşhurdur.Özellikle sahil kasabalarında.
    Malzemeler:

    Kabak çiçeği (bu tarifte yaklaşık 25 tane)
    Her çiçek için küçükse 1 tatlı kaşığı, büyükse 1 yemek kaşığı pirinç
    7-8 dal taze soğan (ince kıyılmış)
    1/2 demet taze nane (ince kıyılmış)
    5-6 sap dereotu(ince kıyılmış)
    1/3 demet maydanoz (ince kıyılmış)
    1 tane büyük boy kuru soğan (rendelenmiş)
    1 tane domates(rendelenmiş)
    3/4 çay bardağı zeytinyağı
    karabiber,kırmızı biber,tuz
    Kabak Çiçeklerinin seçimi ve hazırlanması:

    Sabah erken saatlerde (beşbuçuk-altı gibi)toplanarak pazara getirilen kabak çiçeklerini yine erken saatlerde alıp aynı gün için de de pişirmek gerekiyor.
    Kabak çiçeklerinin ortasındaki kısmı bir çaykaşığı yada cımbız yardımı ile nazikçe çıkarın Temizlenen kabakları içiçe koyarak su dolu bir kaba bırakın. Her ayıkladığımız çiçeği bir diğerinin içine koyun ve bu işlem bitene kadar çiçekleri suda bekletin

    Dolma içi için gerekli bütün malzemeyi bir kapta karıştırın. Çiçekleri teker teker çıkarıp içini kaşıkla doldurun(çiçeklerin sadece dibinde dolma içi olacak şekilde az koyuyoruz). Ağızlarını büzerek, ağzı yukarıda olacak şekilde tencereye sıkışık sıkışık yerleştirin. Tencerenin tamamen dolması gerekiyor. Üzerine 1 bardak su koyup 35-40 dakika pişirin.
    biraz zor neden derseniz kabak çiçeklerini bulmak açısından derim.ama bizim bu taraflara yolunuz düşerse mutlaka tadın derim.tadan bayılıyor çünkü kaydirigubbakcemile5
     
  18. 14 Kasım 2008
    Konu Sahibi : sblue
  19. firstday

    firstday Canlarım ve ben Üye

    Katılım:
    12 Mart 2008
    Mesajlar:
    2.159
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    148
    ben de egeliyim...bu tarifi ilk kez duydum
    en kısa zamand deniycem. biraz mücverimsi bişey mi oluyor?