Ek Gıdaların Hazırlanması

Konusu 'Bebeklerimiz için Ek Besin Öneri ve Tarifleriniz' forumundadır ve UzmaN tarafından 15 Mart 2009 başlatılmıştır.

    15 Mart 2009
    Konu Sahibi : UzmaN
  1. UzmaN

    UzmaN Popüler Üye Üye

    Katılım:
    19 Şubat 2007
    Mesajlar:
    5.097
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    146
    YOĞURT

    Yoğurt günlük olarak evde yapılır.
    Süzülen süt ateşe konur.
    Süt kabın içinde kabarınca, bir kaşıkla karıştırılarak 5 dakika daha ateşte tutulur.
    Süt elimizin dayanabileceği sıcaklığa kadar ılındıktan sonra bir kaşık yoğurt sütün içine katılır.
    Kabın üzeri örtülerek yaklaşık 6 saat oda sıcaklığında bekletilir.
    Yoğurt bir gün buzdolabında bekletildikten sonra bebeğe verilir.
    YOĞURT CAM KASE VEYA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR.
    PİYASADA SATILAN HAZIR YOĞURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEĞE VERİLMEZ.

    [​IMG]


    MEYVE SUYU

    Mevsimine göre; elma,şeftali, portakal, veya mandalina iyice yıkanır ve
    dikkatlice soyulur.
    Cam rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir.
    Havuç iyice yıkandıktan sonra soyulur ve makinadan geçirilerek püre
    yapılır.
    Eğer bu süzülürse havuç suyu elde edilir.
    Bebekler için kış aylarında; elma,havuç, portakal ve mandalina
    Yaz aylarında ise; şeftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir.


    MUHALLEBİ

    1 Çay bardağı süt ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılır.
    Yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir.
    1 tatlı kaşığı pekmez veya şeker, ocaktan alınırken eklenir.



    İNEK SÜTÜ

    İnek sütü mutlaka pastörize olmalıdır. Eğer pastörize süt bulunamıyorsa;
    Süt süzülerek ateşe konur.
    Kabarıncaya kadar beklenir.
    Kabarınca 5 dakika daha karıştırılarak kaynatılır.
    Cam bir kapta soğutularak buzdolabında saklanır.
    Anne sütü alan bebeğe ayrıca inek sütü verilmez.
    İnek sütü; kahvaltı, muhallebi, ve sütlü çorbalar gibi ek gıdaların hazırlanmasında kullanılır.

    [​IMG]


    SÜTLÜ ÇORBA

    1Çay bardağı süt tencereye konur.
    1 silme yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir.
    1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek bebeğe yedirilir.
    Çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.



    YOĞURTLU ÇORBA

    1 Kepçe yoğurt bir tencereye konur, az su ile sulandırılır.
    1 yemek kaşığı pirinç ayıklanıp iyice yıkanarak eklenir.
    Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilir.


    [​IMG]

    SEBZE ÇORBALARI

    Birinci Hafta

    1 küçük patates
    1 havuç
    1 dal ıspanak
    Malzemeler çok iyi yıkanır, soyulur, doğranır.
    2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta ateşe konur.
    Sebzeler ezilinceye kadar pişirilir.
    Süzgeçten geçirilir.
    1 tatlı kaşığı sıvı yağ konur.



    İkinci Hafta

    Yukarıdaki listeye 1 tatlı kaşığı bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir.
    Sebze çorbası bir önceki slaytta bulunan tarife göre hazırlanır.
    Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katılabilir. Örneğin ; domates, kabak gibi.



    TARHANA ÇORBASI

    1Yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur.
    Kaşıkla karıştırılarak pişirilir.
    Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir.
    Bebeğe verilen tarhana acısız olmalıdır.

    [​IMG]


    DİĞER ÇORBALAR VE SEBZE YEMEKLERİ

    Sebze çorbalarının içine küçük bir kaşık kırmızı mercimek konup pişirilir.
    Ya da evde pişmiş mercimek çorbası acısız olarak bebeğe verilebilir.
    Çorbaların içine kıyma eklenebilir.
    Acısız, çok tuzlu olmayan tanesiz çorbalar bebeğe verilebilir.
    Kıymalı veya kıymasız olarak hazırlanan sebze yemekleri ezilerek bebeğe verilebilir.


    [​IMG]

    [​IMG]


    KAHVALTI

    ½ Dilim ekmek
    1 tane katı pişmiş yumurta sarısı (İlk önce sarısının 1/8’ i ile başlanır ve her gün yavaş yavaş arttırılarak devam edilir) veya
    1 Çay kaşığı üzüm pekmezi
    2 çorba kaşığı taze meyve suyu
    Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir

    [​IMG]

    ÇAY

    Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur.
    Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir.
    Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.



    IZGARA KÖFTE

    60 Gr yağsız kıymaya, az miktar ekmek ufalanıp yoğrulur.
    2 küçük köfte haline getirilir.
    İçinin iyi pişmesine dikkat edilerek ızgarada pişirilir.
    Ufak parçalara ayrılarak ezilip bebeğe verilir.
    Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir.


    [​IMG]


    BALIK

    Bebeğe verilecek balık çok taze kılçıksız olmalıdır.
    Izgara veya haşlama yöntemiyle pişmiş balığın beyaz kısmı verilebilir.
    İlk başlangıçta bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde verilmelidir.
    Daha sonra miktar yavaş yavaş arttırılır.


    [​IMG]


    TAVUK

    Tavuğun göğüs eti haşlanarak bebeğe verilebilir.

    Ayrıca, sebze çorbası ve yemeklerine, kıyma tavuğun göğüs eti çiğ
    olarak konulup birlikte pişirilebilir.


    TUZ KULLANSAK MI?

    Bebekler, hepimiz gibi bir miktar tuza ihtiyaç duyarlar. Fakat yine hepimiz gibi çok fazla tuza da gereksinim duymazlar.

    Gerçekte, böbrekler yüksek miktarlarda sodyumla başa çıkamaz ki doğa da kesinlikle bu sebepten dolayı anne sütünü çok düşük bir sodyum oranıyla yaratmıştır.

    Ona yiyecekleri tuzla karıştırmadan tatması için bir şans verin. Böylece bütün hayatı boyunca sahip olacağı doğal bir yiyecek lezzeti geliştirmiş olur.