ekler (resimli)

Konusu 'Tatlılar' forumundadır ve UyuyanGuzel tarafından 7 Kasım 2010 başlatılmıştır.

    7 Kasım 2010
    Konu Sahibi : UyuyanGuzel
  1. UyuyanGuzel

    UyuyanGuzel Popüler Üye Üye

    Katılım:
    10 Nisan 2009
    Mesajlar:
    4.123
    Beğenildi:
    675
    Ödül Puanları:
    113
    Bu ekler tarifi bana ait degil.
    hamur tarifini de krema tarifini de internetten farkli sitelerden sectim ve denedim.

    Ekler yapmak biraz zor gelebilir ama el beceriniz varsa basarili olacaginizdan eminim.

    Yapimi uzun surebilir fakat yemesi 2 isirikta bitiverir...Nefis bir tatli:)

    Tarifi ilk denedigimde 20, bugun denedigimde ise 22 ekler cikti. Bu sayi hamurlari hangi buyuklukte pisirdiginize bagli.

    Afiyet olsun kizlar:)

    Bir tencereye suyu bosaltip icine margarini ekleyin. Tencereyi orta isidaki ocaga koyup margarin eriyip suyun kaynama noktasina gelmesini bekleyin.
    Su kaynayinca isiyi minimuma getirin, unu ekleyin ve bu karisimi cok kisik ateste 2 dk. hizli hizli karistirin.
    Tencereyi ocaktan alin ve 3-4 dakika sogumaya birakin.
    Elde ettiginiz hamuru bir karistirma kabina alin ve bu hamura 4 yumurtayi teker teker mikserle yedirin(bu asamada yumurtalari eklerken hamur bulamac gibi gelebilir ama toparlaniyor endiselenmeyin. hamur toparlandikca mikser cirpicilarina tutanacak ama siz 1-2 defa hamurlari cirpicilardan temizleyip hamuru tekrar cirpin).
    Bir tepsiye yagli kagit serin ve hamurdan birer tatli kasigi alarak teker teker tepsiye koyun(ekler pastalari duzgun bir sekilde cikarmak icin yagli kagit $art, yagli kagidiniz yoksa yerine a4 kagidi yaglayip kullanabilirsiniz).
    Onceden isitilmis firinda 200 derecede altli ustlu olarak hamurlarinizi pisirin(Firinda pisme suresini goz karari ayarladigim icin sure veremiyorum ama alti da ustu de cok kizarmamali). Hamurlariniz pisince isiyi 150 dereceye alin ve bu isida 20-30 dk. daha pisirin ki hamurlarinizin ici iyice pissin.
    Bu asamada kremanizi hazirlayin ve sogumaya birakin.
    Hamurlari firindan cikarir cikarmaz yagli kagittan cikarmaya calismayin! Soguyunca cikarin! Iliyinca uzerlerine temiz bir bez orterseniz sertlesmelerini onlersiniz.
    Hamurlari yagli kagittan cikarin ve ortadan ikiye kesin. Sogumus olan kremanizi pismis hamurlarin arasina dikkatlice koyun.
    Cikolatanizi benmari usulu eritin ve hazirladiginiz ekler pastalarin uzerine bir kasik ya da bicak yardimiyla paylastirin.
    Ekler pastalarin uzerine kiyilmis badem ya da dovulmus antepfistigi koyup susleyin.

    HAMUR ICIN:
    1 su bardagi su
    100 gram margarin
    1 su bardagi elenmis un
    4 yumurta
    yarim paket kabartma tozu
    KREMA ICIN:
    1.5 su bardagi sut
    yarim bardak ya da yarim bardaktan 2-3 parmak az toz seker
    1 cay kasigi vanilya
    2,5 kasik un
    2 adet yumurta
    yaklasik yarim limonun rendelenmis kabugu
    UZERI ICIN:
    sutlu ya da bitter cikolata
    badem ya da antepfistigi

    Ekler pastalar yapildiktan sonra mutlaka buzdolabinda bekletilmeli ve daha sonra servis yapilmali.
    Krema tarifinde 2 yumurta var ama ben bazen 2 bazen 1 kullaniyorum, istege bagli aslinda.
    Krema tarifinde yazan seker tamamen damak tadiniza bagli. Yarim su bardagi seker cok gelebilir o yuzden kremayi tada tada sekerinizi kendi zevkinize gore ayarlayin.
    Ekler hamurunu tepsiye bir cay kasigi, bir tatli kasigi, ya da bir yemek kasigi kadar koyarak elde edeceginiz buyuklugu kendiniz ayarlayabilirsiniz, tamamen zevkinize kalmis.
    Sizi yanlis yonlendirmemek icin kullandigim bardagin resmini de ekledim ama tarifi bu bardagi tamamen doldurarak degil 2 parmak eksik doldurarak yapiyorum.
    Ben tatli yapilirken kullanilan cikolatalardan kullaniyorum, size de bunlari tavsiye ederim cunku bu cikolatalarin kivami daha guzel oluyor. Normal cikolatalar yapis yapis oluyor ve ekler pastalarin uzerine dokulemiyor.
     

    Ekli Dosyalar:

    Son düzenleme: 7 Kasım 2010
  2. 7 Kasım 2010
    Konu Sahibi : UyuyanGuzel
  3. nursena07

    nursena07 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    4.917
    Beğenildi:
    2.761
    Ödül Puanları:
    163
    ellerine sağlık...
     
  4. 7 Kasım 2010
    Konu Sahibi : UyuyanGuzel
  5. UyuyanGuzel

    UyuyanGuzel Popüler Üye Üye

    Katılım:
    10 Nisan 2009
    Mesajlar:
    4.123
    Beğenildi:
    675
    Ödül Puanları:
    113
    sagol canim :KK71:
     
  6. 12 Kasım 2010
    Konu Sahibi : UyuyanGuzel
  7. only_you

    only_you aşksın sen... Üye

    Katılım:
    2 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    336
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Ellerine sağlık bayılırımmmmm
     
  8. 13 Kasım 2010
    Konu Sahibi : UyuyanGuzel
  9. hatic22

    hatic22 aşığımmmmm Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2010
    Mesajlar:
    3.042
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    ellerine sağlık nefis olmuşlar
    bende bunu yapmayı çok istiyordum zaten deneyeceklerim arasına aldım...
     
  10. 15 Kasım 2010
    Konu Sahibi : UyuyanGuzel
  11. Derin__Su

    Derin__Su derin sular ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2008
    Mesajlar:
    5.394
    Beğenildi:
    118
    Ödül Puanları:
    163
    cok güzel görünüyolar.. biraz zahmetli...acaba o kadar emege deger mi?
     
  12. 15 Kasım 2010
    Konu Sahibi : UyuyanGuzel
  13. hatic22

    hatic22 aşığımmmmm Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2010
    Mesajlar:
    3.042
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    evet ...dün yaptım harika oldu tadı
    o kadar emeğe değer yani bu acemil,k oldu ama:)
    hamuru tepsiye zor yerleştirdim yumuşak oluncayaplı kağıt serdim( yoktu a4 kullandım yağlayıp)
    zor çıktı yapıştı tabanı
    ama süsleyip püsleyince anlaşılmadı
    hiç beklemiyordum kabaracağını iki katı kabardı
    bundan sonra daha iyi yapacağımdan eiminim
    tekrar teşekürlertarifin için
     
  14. 19 Kasım 2010
    Konu Sahibi : UyuyanGuzel
  15. UyuyanGuzel

    UyuyanGuzel Popüler Üye Üye

    Katılım:
    10 Nisan 2009
    Mesajlar:
    4.123
    Beğenildi:
    675
    Ödül Puanları:
    113
    Allah Allah ben buaya kac gun onc cevap yazmistim ama simdi gorunmuyor?????
    :KK43:
     
  16. 28 Kasım 2010
    Konu Sahibi : UyuyanGuzel
  17. UyuyanGuzel

    UyuyanGuzel Popüler Üye Üye

    Katılım:
    10 Nisan 2009
    Mesajlar:
    4.123
    Beğenildi:
    675
    Ödül Puanları:
    113
    sagol canim benim :KK56:

    tesekur ederim canim. yapmani tavsiye ederim gercekten guzel oluyor :81:

    canim evet zahmetli ama onunde 20 tane mis gibi yenmeye hazir ekler pastalar oldugunu hayal et :KK53: sence degmez mi?:KK61: bence kesinlikle deger denemelisin :KK66:
    cok vaktin yoksa kremasini bir gun onceden yapip buzdolabinda muhafaza edebilirsin mesela, az da olsa zaman kazandirir sana.
    ben bir kez kremasini boyle bir gun onceden yapmistim, sonra buzdolabindan cikarinca direk hamurun arasina koyabiliyorsun canim.

    canim evet insana kabarmayacak gibi geliyor ama cok kabariyorlar.
    hamur icin yarim paket kabartma tozu da koyabilirsin, ben koyuyorum cunku oteki turlu pek icime sinmiyor. isim garanti olsun istiyorum.
    ben bir kac defa a4 kagidi yaglayip kullanmistim bir sorunum olmadi ama acaba az mi yagladin ki? bir de hamurlar sogukduktan sonra kagittan cikardin mi canim?
    iyisi mi bir ara yagli kagit al tatlim sana zorluk cikmasin.
    ama kaliteli bir sey al yoksa zorluk yasayabilirsin. bende bir yagli kagit var firindayken ustunden dumanlar cikiyor :KK52: yangin cikacak sanarsin :KK53:
    ikinci denememde 6-7 hamur kagida baya yapismisti o yuzden delik vaziyette cikartabilmistim kagittan.
    ama onlari atmadim, iki parcaya boldukten sonra yirtik olan alti ust, duzgun olan ust parcalari da alt olarak kullandim ve yine ekler pasta elde ettim o delik hamurlardan :KK52:
    zaten uzerine cikolata dokuldugu icin pismis hamurlarin sekilleri hic belli olmuyor :KK56:
    afiyet olsun :81:
     
    Son düzenleme: 28 Kasım 2010
  18. 5 Ocak 2011
    Konu Sahibi : UyuyanGuzel
  19. fenerliiiii1907

    fenerliiiii1907 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2010
    Mesajlar:
    16
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    hmmmmm nefis görünüyorlar :):KK34: