Ekmek Dolması-Resimli

Konusu 'Dolmalar' forumundadır ve SAPHIRA tarafından 4 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

    4 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : SAPHIRA
  1. SAPHIRA

    SAPHIRA Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2008
    Mesajlar:
    11.726
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    198
    bir tencerede yağı eritiyoruz ve çok ince kıyılmış soğanları, tuz ilavesiyle sararıncaya kadar kavuruyoruz. Sonra üzerine kıymayı ilave edip, suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Bu arada salçayı, pul ve karabiberi de içine ilave edip, en son çok ince kıyılmış maydanozunu da katıp, ocağın altını kapatıyoruz.
    Daha önceden çıkardığınız ekmek içlerini de bu kıymalı harca karıştırıp, içini boşalttığımız ekmeğin içine iyice dolduruyoruz. Ekmeğin kapağını da üzerine kapatıp, eritilmiş tereyağıyla ekmeğin her tarafını yağlıyoruz. Büyükçe geniş bir tencerenin içine 7-8 su bardağı su koyup, tencerenin üzerine de bir süzgeci (tencerenin içine düşmeyip, tam üstünde kalacak büyüklükte olacak) yerleştirip, ekmeği üzerine oturtuyoruz. Buharlama yöntemiyle suyu çekene kadar pişiriyoruz.



    Tencereye uygun süzgeç yoksa tencereye konulan su miktarını azaltıp tencerenin dibine 2 çatal koyup üstüne ekmeği oturturuz. Kıyma yerine kuşbaşı et kullanılabilir. Hatta evde haşlanmış nohutunuz varsa o da ilave edilir.

    eğer bulabilirseniz ekmek dolması ekmeği,bulamazsanız yuvarlak ekmek alınır,ancak aynı gün kullanılmaz.bir iki gün kenarda tutulıp bayatlatılır

    1 adet orta boy yuvarlak ekmek (3 ekmek büyüklüğünde)
    250 gr. kıyma
    2 adet orta veya büyük baş soğan
    3-4 yemek kaşığı tereyağı

    1 demet maydanoz
    1 yemek kaşığı biber salçası
    tuz , karabiber , pul biber

    ekmeğin üzerinden kapak şeklinde kesiyoruz.İç kısmını elimizle oyarak tamamen boşaltıyoruz.
     
  2. 4 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : SAPHIRA
  3. SAPHIRA

    SAPHIRA Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2008
    Mesajlar:
    11.726
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    198
  4. 5 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : SAPHIRA
  5. moonserose

    moonserose evli,mutlu,çok uykulu... Pro Üye

    Katılım:
    28 Kasım 2008
    Mesajlar:
    4.401
    Beğenildi:
    653
    Ödül Puanları:
    188
    çok ilginç bir tarif , servis edilen şeklinin resminide görsek daha net olacak sanırım , şuan nasıl bir şeydir diye düşünüyorumda :))
     
  6. 5 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : SAPHIRA
  7. violette

    violette zor bir yola çıkıyorum Üye

    Katılım:
    16 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.330
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Bende sürekli yaparım.Doyurucu ve yapımı pratiktir.Üstelik lezzetlidirde.Saphıra hemşehriyiz sanırım canım.
     
  8. 5 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : SAPHIRA
  9. SAPHIRA

    SAPHIRA Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2008
    Mesajlar:
    11.726
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    198
    moon pasta gibi dilimlenerek servis ediliyor.hatta isteyenler sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pul biber salça filan da döküyor.
    violet doğma büyüme izmirliyim cnm a.s. sadece kemeraltında satılırdı eskiden olmalık ekmek.bir de urlada bir fırın yapıyormu.dün gece tesadüfen evime çok yakın bir fırınında çıkarttığını öğrendim ama sadece ramazanlarda.zaten bu yemek ramazan yemeğidir.(bilmeyenlere :KK66: ama sadece ramazanda mı yemek zorundayız yaaa olmazki cnmmm cokacimcoook
     
  10. 11 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : SAPHIRA
  11. rotus

    rotus ATATÜRKÇÜ Üye

    Katılım:
    22 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.461
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    ilk defa duydum ve okudum canım...bayat ekmeklede yapılabilmesi hoşmuş hayatım sağol tarifin için bu hafta muhakkak deniyeceğim....evde sürekli ekmeklerimiz bayatlıyor..kaydirigubbakcemile3
     
  12. 13 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : SAPHIRA
  13. TheShe

    TheShe Guest

    Ayy ben bayılırım buna, yanında bir de komposto olacak cokacimcoook
    Ben soğansız yapıyorum ama, kıymayı baharat ve salçayla kavurarak. Bir de süzgeç yöntemini düşünmemiştim hiç yumuşar diye, kızartır gibi yapıyodum, bunu da deniyim.
    Dolmalık ekmeği sadece ramazanda değil her zaman bulabilmek istiyoruz. :enbuyukkk:
     
  14. 29 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : SAPHIRA
  15. cocostar

    cocostar azimli,sabırlı,kararlı Üye

    Katılım:
    10 Mart 2008
    Mesajlar:
    3.057
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    106
    tencerenin üzerine ekmeği yerleştirdikten sonra kapak örtülüyor mu?
     
  16. 29 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : SAPHIRA
  17. NILBERA

    NILBERA SeVGi KeLeBeĞi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    6.271
    Beğenildi:
    82
    Ödül Puanları:
    153
    çok güzel görunuyor iştahım açıldı birden tşkler canım
     
  18. 29 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : SAPHIRA
  19. SAPHIRA

    SAPHIRA Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2008
    Mesajlar:
    11.726
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    198
    evet cocostar,tencerenin kapağı kapatılıyor
    beğenmene sevindim nilbera :)