Elazig Mutfagi

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 5 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    5 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    HESÜDE

    7 kaşık nişasta
    1 litre su
    yarım paket margarin
    yarım paket tereyağı
    yeteri kadar toz şeker
    1 paket fıstık
    bir miktar rendelenmiş çikolata

    Nişastayı , bir litre suda bir su bardağı şekerle birlikte karıştırarak eritin. Margarini bir tavada eritin. Daha önceden hazırlanan nişastayı , yağın içerisine döküp kısık ateşte katı hamur kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.Tabaklara koyup yağa batırılan kaşıkla düzeltin. Üzerine dövülmüş fıstık ve rendelenmiş çikolata serpin.

    HALBUR HURMASI

    yeteri kadar un
    1 adet yumurta
    1 çay kaşığı karbonat ve tuz
    1 çay bardağı yoğurt
    ½ çay bardağı süt ve zeytinyağı
    2 çorba kaşığı şeker

    Şurp için:

    1 su bardağı şeker
    1 su bardağı su

    Malzemelerin hepsini karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın;bol ve kızgın yağda kızartıp; önceden hazırlanan şurubun içine atın.

    KURUT ÇORBASI

    3 adet büyük kurut
    3 kase erişte
    nane
    yağ
    tuz

    Kurutu ılık suda ezerek ayrana dönüştürün. Erişteleri makarna gibi haşladıktan sonra süzerek geniş bir kaba alın. Hazırlanan ayranı ateşte devamlı karıştırarak erişteyi üzerine ilave edin. Ayrı bir kapta yağla naneyi kavurup üzerine dökün
     
  2. 7 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  3. Shiilla

    Shiilla Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    267
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    elazıgın harput köftesini biliyorsan yazarmısın...tşkr
     
  4. 7 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  5. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Harput Köftesi

    Malzemeler

    İç Malzemesi İçin;
    250 gr. küçük küçük doğranmış kuşbaşı et
    125 gr. margarin
    2 baş kuru soğan
    1 tatlı kaşığı salça
    Yarım demet maydanoz
    1 tutam reyhan
    1 su bardağı dövülmüş ceviz
    1 tatlı kaşığı karabiber
    1 tatlı kaşığı

    Önce köftenin içini hazırlayalım. Bir tencerede kuşbaşı eti suda hafifçe, 15 dakika kadar haşladıktan sonra bir tavaya alalım. Yağı ilave ederek etleri iyice kızartalım. İnce ince doğranmış soğanları ekleyip, sarartalım. Salçayı ve baharatları ilave ederek karıştıralım. Sonra ceviz ile maydanozu ilave edip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatalım.
    Köftenin dış malzemesi için; kıyma, bulgur, salça ve tuzu derin bir kaseye alalım, 1 çay bardağı ılık suyu ilave edip, çiğköfte gibi yoğuralım. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayalım. Sonra da parmak yardımıyla içlerine çukurluklar açalım. Bir tatlı kaşığı yardımı ile iç malzemeyi içine koyalım ve tekrar köftenin ağzını kapatalım. Köftenin ağzını düzgün olarak kapatma işlemi yemeğimiz için çok önemlidir.
    Sos için; bir tavada veya sahanda yağı eritelim. Sonra salçayı ilave edip, biraz karıştıralım. 1 litre suyu ilave edip, bir taşım kaynatalım. Kaynayan suyun içine köfteleri ekledikten sonra 10-12 dakika kadar pişirelim. Sonra köfteleri süzdürerek çıkarıp servis tabağına alalım. İsterseniz suyuyla da servis yapabilirsiniz.
    Arzu ederseniz, süslemek için yanına bir kase yoğurt ve domates dilimlerini dizerek süsleyebilirsiniz. Yoğurdu köftenin üzerine sürmeyiniz, servis tabağının bir köşesine alınız.
     
  6. 7 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  7. Shiilla

    Shiilla Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    267
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    canımcım ilgine sonsuz tşkr...zahmet oldu..
     
  8. 8 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  9. kakule

    kakule Guru Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    456
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    306
    GERBERA KURUT NEDİR CANIM?
     
  10. 8 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  11. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Kurut:

    Çökeleğin kurutulmuşudur. Yeterince ayran bir tencereye bırakılır. Zaman içerisinde ayranın üzerinde oluşan su devamlı surette alınır. Dibe çöken yağ ve yoğurt tortuları tam bir macun katılığına ulaşınca ele alınarak bir patates büyüklüğünde iyice sıkıldıktan sonra temiz bir bez veya tahta üzerine dizilerek güneşte kurumaya terk edilir. Kış mevsiminde sert zeminli bir üsküre (kase) de sıcak su içerisinde bu kurutlar ezilir ve ayran olarak kullanılır. Ayrıca bu kuruttan çorba da yapılır. Özellikle ava meraklı aileler kuruttan bol bol yaparlar. Eskiden bir çok evde kurut ezme taşı vardı ve kurut bu taşlarda ezilirdi. Bunun ağaçtan yapılmış olanına tepir adı verilirdi.
     
  12. 5 Ekim 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  13. bxixgsxixze

    bxixgsxixze Popüler Üye Üye

    Katılım:
    14 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    1.137
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    ellerine sağlık gerbera.bende özledim valla bizim oraların yemeğini
     
  14. 5 Ekim 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  15. BenDenizYildizi

    BenDenizYildizi Guru Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2006
    Mesajlar:
    3.806
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    348
    teşekkürler gerbera harput köftesi çok güzel oluyor
     
  16. 1 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  17. gxuxnbatxixmxix

    gxuxnbatxixmxix aşkla sabırla bekliyorum Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2007
    Mesajlar:
    63
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76

    gerbera canım bu harput köftesi değil. içli köfte tarzı birşey adını yanlış yazmış olmayasın
     
  18. 22 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  19. ilter

    ilter Aktif Üye Üye

    Katılım:
    22 Nisan 2007
    Mesajlar:
    2
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    teşekkürler:nazar: