Elcezire Köftesi

Konusu 'Dünya Mutfakları' forumundadır ve Elif tarafından 19 Kasım 2008 başlatılmıştır.

    19 Kasım 2008
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.663
    Beğenildi:
    5.193
    Ödül Puanları:
    438
    Son bir defa daha yoğurduktan sonra (isteyenler kıyma makinesinden geçirebilirler) birer lokma olacak ufaklıkta köfteler yapmalı.

    Kuvvetli, ama alevsiz bir odun kömürünün beş parmak üstüne ızgarayı oturtup iyice kızdırmalı. Sonra bir tüylü bu ızgarayı zeytinyağlamalı. Köfteleri de zeytin-yağladıktan sonra ızgaraya dizmeli. önce bir yanlarını, sonra öbür yanlarını nar gibi kızarttıktan sonra sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli. Köftelerin tamamı pişince servis tabağının çevresini doğranmış soğan, turp veya dilim dilim kesilmiş hıyar ve domatesle süsledikten sonra servis yapmalı.
    Aynı malzemeye bir bardak zeytinyağı katmak suretiyle bu köftenin tavasını da yapmak mümkündür.

    Mısır'da "Köfte el hanefe" diye anılan bu köftenin yapımı da şöyledir:

    Kıyma, Elcezire köftesi'nde anlatıldığı biçimde yoğurulup köfte durumuna getirildikten sonra bir tavaya zeytinyağı konur ve kıldırılır. Zeytinyağı kızdıktan sonra köfteler azar azar atılır ve her iki yanları da nar gibi oluncaya kadar kızartılarak pişirilir.
    Pişen köfteler kevgirle yağları sürdürülerek tavadan alınır, bir servis tabağına konur. Sıcak yerde tutulan servis tabağının çevresi soğan piyazı, uzun uzun kesilmiş hıyar turşularıyla süslendikten sonra sıcak sıcak servis yapılır
    kaynak:delinetciler.com