Ev Yapımı Tarifler (Arayıp da bulamadıklarımız,özel reçetelerimiz)

Konusu 'Yemek Tarifleri' forumundadır ve Libyana tarafından 2 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

    2 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  1. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Merhabalar.
    Son zamanlarda malumunuz yemek blog ve sitelerinde son derece bariz bir atak ve girişim mevcut.Bu durum bizleri çok keyiflendiriyor,türlü türlü tarifler ve keyifli paylaşımlara,samimi ve içten dostluklara vesile oluyor..
    Almanca bilenlerimiz almanca,rusça bilenlerimiz rusça,ingilizce bilenlerimiz ingilizce,fransızca bilenlerimiz fransızca v.b yemek tariflerini türkçeye çevirip birbirimizle paylaşıyoruz.
    Yemek kültürümüz ve mutfak terimleri dağarcığımız son surat gelişiyor..

    Velhasıl yurtdışında yaşayan arkadaşlarımız bazı ürünleri kolayca temin edebilirken Türkiyede bahsi geçen ürünleri bulmak bir hayli zor oluyor hatta kimi zaman neredeyse imkansız..

    Ben de nette araştırma yaparken bu ürünlerin çoğunun aslında evde de yapılabileceğini öğrendim..


    Sour cream,süt konservesi,jelatin,mısır şurubu,marshmallow,sauyer (kedi dili bisküvi) gibi..

    Tariflerde anlayamadığımız terimleri burada çevirip,evde yapmayı deneyelim..

    Ayrıca evde yaptığımız milföy,yoğurt,peynir,kaymak,tereyağı,tarhana gibi tariflerimizi de burada paylaşalım..

    kaydirigubbakcemile5


    Sevgili ailemin de bana hediye etmiş olduğu ve benim için çok değerli olan ,kıymetli ve alanında uzman şeflerin kaleminden çıkan ,Osmanlı ve Türk mutfağı kitaplarından ,nette bulunmayan ev yapımı tarifleri de sizlerle paylaşacağım sıra ile..


    Ev yapımı sıcacık tereyağlı bir ekmek,kıyır kıyır poğaçalar,mis kokulu yoğurtlar peynirler gibisi yok..
    Herşeyin en güzeli,doğal olanıdır..

    :KK66:

    Bol lezzetli günlere..
     
    Son düzenleme: 2 Ağustos 2009
  2. 2 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  3. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Yabancı tariflerde geçen ve her yerde bulunmayan birkaç ürünün ev yapımı tarifi:
    kaynak:Muzis Kitchen,vkusnyblog.ru,muslmanka.ru..


    Sour Cream:

    Genellikle cesitli hafif keklerde veya ust kaplamalarda(bazen) kullaniliyor.Gectigi her tarifte sade ve suyu hafif suzulmus(tam manasiyla suzme yogurt degil) yogurt kullanabilirsiniz.

    Ornegin cheesecake tarifinizde 500gr krem peynir geciyorsa 250 gr krem peynir+250 gr yogurt karisik kullanabilirsiniz.Eger susleme icin kullanacaksiniz(ust kaplama kremasi vs.) suyun iyice suzdureek kullanin zira bu tip kaplamalara seker ilave edildiginden suyunu iyice susmezseniz daha fazla sulanacaktir.





    Cake Flour:

    Eger tarifinizde, bu deyim geciyorsa Turkiyedeki bildigimiz beyaz una nisasta eklemeniz gerekiyor.Ornegin toplam olcuden belli miktar unu cikarip yerine(ornegin 3,5 su bardagi un ise, yarim su bardagi unu cikarin yerine nisasta ilave edin) nisasta koyun ve mutlaka eleyerek kullanin.

    Self-raising Flour

    Bu un cesidi icinde kabartma tozu ve bir miktar tuz barindiran undur.
    bu un icin fiks bir olcu vereyim onceden hazirlayin, bir kavanoza koyun hazir elinizin altinda olur.

    4 cup un+2 tatli kasigi tuz+2 yemek kasigi kabartma tozu bu yaklasik bir kilo una tekabul eder , yalniz 3 kere eleyeceksiniz.

    Sugar Cinnamon:

    Tarifinizde, boyle bir deyim varsa tarcina robotta cekilmis seker ilave edip karistirarak kullanin.Orn; 2 yemek kasig ise, bu olcu seker+tarcin karisik halde iki yemek kasigi olmali...

    Heavy Cream or Heavy Whipping Cream:

    Gene ust kaplamalarda, veya kahve vs. turu iceceklerde bazen corba ustune kullanilan hafif bir krema turu..Yaklasik %35 yagli sut iceriyor.Kivami cirpildiginda bizim krem santiye benziyor.Tarifte geciyorsa sayet yerine normal krema veya krem santi kullanilabilir.

    Confectioners Sugar:

    Ozellikle ust susleme veya mereng yapma icin gerekiyorsa;
    tam Turkce karsiligi pudra sekeri gibi algilansa da, gercekte 3 kere robottan gecirilmis ve belli oranda misir nisastasi katkili bir seker turu..Cunku Turkiye'deki seker kristalleri Kuzey Amerikaya gore cok buyuk...Cekmeden kullanirsaniz kekler pastalar gerektigi kadar kabarmayacaktir ve sert olacaktir.

    Ornegin bir bardak geciyorsa olcu, bardagin 4/1' ni ayirp yerine misir nisastasi ilave edip eleyerek kullanilmasi gerekiyor.


    Lemon grass veya Fever Grass:

    Bir cesit baharattir.Turkiye'de cok az yerde yetisiyormus. Yerine, limonu rendenin ince tarafiyla rendeleyerek, guneste veya golgede kurumaya birakin.Iyice kurudugundan emin olunca dilerseniz robottan gecirip cam kavanozda saklayabilirsiniz.

    Lemongrass'in yerine kullanilabilecek tek bitki limon kabugu veya limon yapragi oldugundan..
    1 limon kabugu 2 lemongrass dalina esittir.


    Butter Milk,Sour Milk,Culture Milk:

    Tarifinizde bunlardan bir terim geciyorsa;

    Sut'e( 1 cup olcu icin) 1 yemek kasigi sirke karistirin.Kullanmadan once bir on dakika bekleyin.Daha sonra kullanin.

    Shortening:

    Genellikle bazi tart ve kek tariflerinde gecer. Kati sekilde satilir.Eger tarifiniz bu deyimi iceriyorsa sivi sebze yagi veya kati haldeki sebze yagini kullanabilirsiniz.Asla aycicek yagi degil ama...

    Consended Milk - Sweetened Consended Milk : !! not:Libyanın Vazgeçilmezi :) tatlandırılmış süt konservesi

    Bazi tariflerde gecer kek vs.
    Evde yapimi:

    1 cup cok iyi kaynamis su
    1/4 cup margarin
    2 cups toz seker
    4 cups dusuk kalorili (sismanlatmayan) sut tozu

    Kaynamis suyu blendir veya robota koyun seker ve margarini icine ekleyip iyice cekin.Ardindan sut tozunu 1'er cup, 1'er cup olmak uzere bir kerede dokup herdoktugunuz 1 cup sut tozunu iyice yedirdikten sonra digerini bir krede dokerek cekmeye devam edin.

    Cam kavanozda dolapta muhafaza edebilirsiniz.






     
    Son düzenleme: 2 Ağustos 2009
  4. 2 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  5. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    EV YAPIMI JELATıN:

    Bu tarifi pasta ustu, pastanin keki vs.amacli kullaniyorum.Yani hem ic hem susleme anlaminda...

    3/4 cup seker
    2 yemek kasigi misir nisastasi
    1/2 cup su
    1/4 cup kullandiginiz pastada bulunan veya yakisacagini dusundugunuz meyve suyu(limon, portakal,cilek,visne,elma vs.)
    4 yumurta sarisi

    Bu olculer buyuk boy kelepceli kalipta yapilan bir pasta veya kek icindir.Siz olculerle(ozellikle yumurta) oynayabilirsiniz kullanacaginiz yere gore)

    seker,nisasta, ve suyu guzelce kasikla karistirin.Ardindan meyve suyu ilave edin ve tencereyi atese koyarak,karistirmaya ara vermeden orta ateste kalinlasana kadar kaynatin.Sonra atesi kapatin.

    Baska bir kapta yumurta sarilarini catalla hafifce cirpin.Bu tenceredeki karisimdan henuz tam manasiyla sogumadan 2 yemek kasigi alip yumurtalarin ustune dokun cabucak karistirin.Bu karisimi yeniden tencereye ilave edin.B kez tenecredeki karisimla ilave ettiginiz yumurtali karisimi birbirine yedirin.Oylece ilinmaya birakin.Ve kullanacaginiz tarifte kullanin daha sonra...

    Kullanacaginiz yer eger meyveli bir tarif degilse, meyve suyunu kullanmayin.

    Mesela ben marshmallow yaparken sade su kullaniyorum azatilmis olarak meyve suyu yerine..

     
  6. 2 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  7. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    EV YAPIMI MARSHMALLOW:

    Ben pasta kek vs.yaparken genellikle Stewart'in tariflerinden faydalandim yillarin icerisinde..Zira kadincagiz ciftlik kokenli biri oldugundan mumkun oldugunca ev yapimina kacan biri..Tarif'te ona aittir.

    Malzemeler:

    2.5 yemek kasigi jelatin(ev yapimini bir sonraki mailde yazacagim)
    1,5 cup robotta uc kez cekilmis seker
    1 cup hafif misir surubu
    Cay kasigi ucuyla tuz
    2 yemek kasigi vanilya ekstrasi
    ayrica yarim cup su
    islatilmis firca(pogacalarin ustune yumurta surdugunuz firca yani)
    Ustune bulamak icin confectioner's(nisasta ve seker karisimi) seker

    yapimi:

    1,5 cup soguk suyun icine jelatini parcalayip mikserle iyice eritin.Yarim saat bekletin.Dinlensin.

    Kalin tabanli bir tencerede,seker, misir surubu,tuz, yarim cup suyu dusuk isida seker cozulene kadar karistirin.Bu arada tencerenin yanina yapisan seker kristallerini islatilmis firca ile ice itin erisin.

    Sonra atesi cok yuksege getirerek,(alinda bu islem icin termometre kullaniliyor termometre derecesi 240 dereceyi bulana kadar)termometreniz yoksa sayet agda kivamina ve bulasikligina gelene kadar kaynatin.Baloncuklar cikana kadar.Sakin yakmayin kahverengi hale getirerek..

    Baloncuklar cikmaya baslyinca atesten alin.Mikseri dusuk hizda calistirarak, cozdugunuz jelatini yavas yavas ekleyip..Ardindan mikseri en yuksek hiza cekerek kalin bir hacim alana kadar yaklasik bir 15 dakika cirpin bu karisimi..

    Bu adimdan sonra sivi vanilyayi ekleyin.Bir kez daha karistararak birakin.

    Simdi bundan sonra iki adim var.Ister yaglanmis iki kasik yardimiyla kucuk toplar yapip sekere bularsiniz, yok ugrasamam diyorsaniz sayet bu karisimi genis bir tepsiye doktugunuz nisasta+seker tozunun ustune bosaltin iyice harmanlayin.Elinizle de bastirarak biraz inceltin.

    Bir gece buzdolabinda kendine gelmesi icin birakin.Kesinlikle ustunu ortmeyin veya sarmayin cunku kurumasi lazim.Ertesi gun aldiginizda sayet uzerindeki seker azalmissa yeniden biraz seker tozuna bulayin.Mutfak makasiyla dilediginiz bicimi vererek(kare dikdortgen vs.) kesin.

     
  8. 2 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  9. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Corn Syrup:
    Verecegim tarif birebir misir surubu degil, misir surubunun yerine ayni islevi gorecek suruptur. Yani o an evde yoksa yerine kullanilabilecek suruptur. Agir ve hafif olmak uzere iki cesidi var.Ama en azindan dogal ve kendim pisirdigim icin emin olabiliyorum.Denemek isteyenlere...

    2 cup normal beyaz toz seker
    1 cup su
    1 fiske tuz

    su ve sekeri karistirin orta ateste isitin.Kaynama noktasina gelince bes dakika kadar kaynatin.Atesin altini sondurup bir fiske tuz atip karistirin.Sogutun sonra kullanin.

    Bu ustteki hafif (light) olani..

    Eger agir(dark) istiyorsaniz.Seker ile suyu isitmadan once yukaridaki olculere 1,5 yemek kasigi vanilya ekstrasi veya varsa dogal vanilyaninortasindaki siyah siviyi bicakla kaziyip(dogal olanindan kullanirsaniz isitmadan once bir sure bekletin ki aroma cozulsun) icine atin o sekilde pisirin..
     
    Son düzenleme: 2 Ağustos 2009
  10. 2 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  11. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Caramel:



    Malzemeler ;


    - 1 küçük çay bardağı esmer şeker
    - 1 paket krema (Kremayı evde yapmak isterseniz tıklayın.)
    - 1 çorba kaşığı tereyeğı
    - 1 paket vanilya


    Ev Yapımı Karamel Tarifi;


    - Esmer şekeri, kremayı tereyağını ve vanilyayı bir tavaya koyuyorum.Kaynayana kadar pişirip, iki dakika daha kendi halinde pişmeye bırakıyorum.


    kaynak:birdedikodu.blogspot tşk.
     
  12. 2 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  13. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Ricotta Lor Peyniri:

    Malzemeler
    •1 litre süt
    •5 yemek kaşığı limon suyu
    Hazırlanışı
    1.Sütü ısıtın.
    2.Üzeri ince kaymak tutup, hafif duman çıkmaya başladığında altını kapatın.
    3.Limon suyunu ekleyip karıştırın.
    4.Tencerenin ağzına bir mutfak bezi koyup kapatın.
    5.2 saat demlendikten sonra
    6.Bir tülbentle süzüp, suyunu iyice sıkın.

    kaynak:KK70:evletşah tşk.
     
    Son düzenleme: 2 Ağustos 2009
  14. 2 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  15. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Milföy:

    MALZEMELER

    4 bardak buğday unu
    2kaşık sıvıyağ
    1 su bardağı(200 gr) soğuk su
    tuz
    1 yemek kaşığı sirke veya limon suyu
    Açmak için: bir miktar un
    300 gr margarin
    Yapılışı:
    1. Un, yağ, tuz, sirke ve ölçülü suyla kulak memesinden daha yumuşak bir hamur yapın. Hamuru uzatıp kopararak kuvvetlice yoğurun. Üzerine nemli bez örtün. 20 dakika dinlendirin.
    2. Hamuru ortası kalın, kenarları ince olarak dört köşe açın. 300 gr yağı merdaneyle bastırarak biraz inceltin. Hamurun ortasına koyup kenarlarını bohça katlar gibi üzerine kapatın.
    4) Altını ve üstünü unlayarak bir parmak kalınlığında uzunlamasına açın ve üçe katlayın. Tekrar aksi yönde uzunlamasına açıp üçe katlayın..
    Nemli bez altında 30 dakika dinlendirin.Bu aşamada hamuru buzdolabında dinlendirmeniz daha iyi olacaktır,özellikle hava sıcaksa mutlaka buzdolabına kaldırın.
    3. Hamuru üçüncü kez 1 cm incelikte açıp yine üçe katlayın. 20 dakika bekletin.-mümkünse buzdolabı/ Dördüncü kez açtığınızda cüzdan gibi dörde katlayın,. Tekrar 20 dakika dinlendirin.
    4. Hamuru son kez yarım cm incelikte açın; Bu aşamadan sonra bu hamuru dilediginiz gibi kullanabilirsiniz..Milföy kullanacağınız her yerde bu hamuru güvenle kullanabilirsiniz..
    AFıYET OLSUN

    kaynak:KK70:iyalogyemekleri.blog tşk.
     
  16. 2 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  17. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Evde Damla Çikolata yapımı:


    Çikolatayı benmari usulü eritip, ince uçlu bir krema sıkma torbasına doldurun. Bir tepsi üzerine serdiğini yağlı kağıdın üzerine, istediğiniz büyüklüklerde sıkın. Biraz soğuttuktan sonra, çikolataları kağıttan kolayca ayırabilirsiniz.

    kaynak:Hafiftarif tşk
     
  18. 2 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  19. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    TEREYAĞI:

    3 tane 200 gramlik cig kremayi (sahne) 2-3 saat buzdolabinda sogutun.Derin bir kaseye alarak mikserle cirpin.Krema kivamina gelse bile cirpmaya devam edin,birakmayin.Mikserin yüksek ayarinda sürekli cirpin.Bu krema sulanmaya basliycak ve yaglari ayrilmaya basliycak.Iyice yaglar cikan sudan ayrilinca cirpmayi birakip,cok ince delikli tel süzgece bosaltin.Üzerine kagit havluyla hafif bastirin ve kagit havluya alip suyunu elinizde emdirin. Sonra bir gece dolapta sogutun.
    Afiyet,bal,seker olsun

    Kaynak:tarfidefteri