Evde Salamura Peyniri Nasıl Yapıyorsunuz?

Konusu 'Yemek Tarifleri' forumundadır ve Hamiye tarafından 6 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

    6 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : Hamiye
  1. Hamiye

    Hamiye Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    737
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    86
    Arkadaşlar ,aldığınız taze peynirleri nasıl ,ne şekilde salamura yapıyorsunuz?
    Şuan peyniri kalıplarıyla tuzladım ,kendi suyunu bırakmasını bekliyorum.
    Kimisi peynir topaklarını tuzlu suda kaynatıyor ,kimisi tuzlanmış peynirin üzerine kaynamış su söküyor.
    Sizler hangi aşamalarda nasıl yapıyorsunuz?
    Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
     
  2. 9 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : Hamiye
  3. Hamiye

    Hamiye Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    737
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    86
    Galiba kimsecikler taze peynir alıpta salamura yapmıyor.:uhm:
    Neyse yaptım dolaba bıraktım .zemuszemus
     
  4. 10 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : Hamiye
  5. ozde-01

    ozde-01 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2007
    Mesajlar:
    753
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    Eskiden annem taza peyniri parçalara böler ve bolca iri tuza bulardı.
    Daha sonra peyniri koyacağı kaba tuzlanmış peynirleri dizerdi.
    Ayrı bir yerde suya iri tuz ilave ederek kaynatır ve soğuturdu.
    Peynir kabına bu suyu ilave ederdi.
    Peynirlerin üzerine bir ağırlık koyar ve kabın ağzını sıkıca kapatırdı.
    Artan suyu dökmez, kaldırırdı.
    Çünkü zaman içinde salamura biraz taşar ve taştıkça ayırdığı suyu ilave ederdi.
    Umarım yardımcı olabildim.
    Kafanıza takılan birşey varsa yardımcı olabilirim.
     
  6. 11 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : Hamiye
  7. Hamiye

    Hamiye Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    737
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    86
    Teşekkür ederim özde01 , gayet açık izah etmişssin.
    Bende aynen bu uygulamaya yakın yaptım.
    Sadece tuzlayınca birkaç gün beklettim.
     
  8. 11 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : Hamiye
  9. ozde-01

    ozde-01 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2007
    Mesajlar:
    753
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    Rica ederim.
    Nerede oturduğunuzu bilmiyorum.
    Ama çoğu bölgede peynir çiğ sütten yapılıyor ve özellikle burusella adı veren bir hastalık taze peynirden insanlara geçiyor.
    Bu nedenle peyniri en az iki ay salamura olarak beklettikten sonra tüketmenizi öneriyorum.
     
  10. 11 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : Hamiye
  11. Hamiye

    Hamiye Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    737
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    86
    Çiğ süt konusunda çok haklısınız .Biz Maraş'tayız.
    Peyniri aldığımız yer her yıl aldığımız güvenilir yer, sütü kaynatıp yapıyorlar.
    Annenizin artan suyu ayırması tecrübe işiymiş.,bunu akılmda tutacağım.
    Peynir kaplarının başından su eksilmiş ,tekrar su yapıp ilave ettim.
    Kışlık yemek üzere buzdolabında yerini aldı.
    Hepimize iyi günlerde yemek nasip olur inşallah.
     
  12. 12 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : Hamiye
  13. ozde-01

    ozde-01 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2007
    Mesajlar:
    753
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    Allah afiyetle tüketmenizi nasip etsin.
    Peynir kaplarının altına tabak veya geniş bir tepsi koymayı da unutmayın.
    Taşan tuzlu su dolabınızı kirletecektir.Temizlemesi zor oluyor.