Evinizde işinize yarayacak her türlü faydalı bilgi..

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve sensun tarafından 28 Eylül 2007 başlatılmıştır.

    28 Eylül 2007
    Konu Sahibi : sensun
  1. sensun

    sensun Guest

    Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküviler için
    Küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.
     
  2. 28 Eylül 2007
    Konu Sahibi : sensun
  3. sensun

    sensun Guest

    Açılmakta direnen cam kavanozlar için
    Altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.
     
  4. 28 Eylül 2007
    Konu Sahibi : sensun
  5. sensun

    sensun Guest

    Alüminyum kaplar
    Alüminyum kaplar son derece hassastır. Bu tencereleri ani ısı değişikliğinden ve ateşin üzerinde susuz kalmaktan koruyun. Aksi halde tencerenin dibi eğilir. Hiçbir zaman ovma tozuyla ya da telle ovmayın. Yoksa tencerenin üzerindeki sır aşınır.
     
  6. 28 Eylül 2007
    Konu Sahibi : sensun
  7. sensun

    sensun Guest

    Artan sebzeleri kullanın
    Yemek bittikten sonra tencerede bir miktar sebze parçası kalabilir. Bunları az diye atmak yerine, yeniden kullanabilirsiniz. Artan sebzeleri bir torbaya koyup, derin dondurucuda saklayın. Gerektiği zaman yemeklerde ya da çorbalarda kullanın.




    Baklagilleri temizlerken
    Baklagillleri pişirmeden önce ılık su dolu bir kabın içine koyun. Beş dakika suda bekletin. Daha sonra elinizle suyun içindeki baklagilleri karıştırın. Böylece baklagillerin üzerindeki kirler kabarıp, suya karışır. Baklagilleri süzdükten sonra tertemiz olacaktır.




    Ayran ve süt kutusu
    Taşınması çok kolay olan ve kırılma derdi olmayan kutu ayran ve sütlerle birlikte çantanıza bir de mandal koymayı ihmal etmeyin. Eğer içeceğinizin hepsini bitiremezseniz, mandalla kutunun ucundan sıkıca tutturun. Böylece daha sonra da içebilirsiniz.
     
  8. 28 Eylül 2007
    Konu Sahibi : sensun
  9. sensun

    sensun Guest

    Bakliyatları pişirirken
    Bakliyatları pişirmeden önce su dolu bir kaba koyup, beş dakika bekletin. Bu arada elinizle karıştırmayı da ihmal etmeyin. Böylece kirler kabarıp suya karışır. Daha sonra, bakliyatları süzgeçten geçirin. Su dolu başka bir kaba alıp, en az sekiz saat bekletin.
     
  10. 28 Eylül 2007
    Konu Sahibi : sensun
  11. sensun

    sensun Guest

    Bal nasıl saklanır?
    Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan balın saklama koşullarına dikkat edilmezse şekerlenir ve besin değeri kaybolur. Bu yüzden bal kavanozunu sıcak olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak daha iyi olacaktır. Gün ışığı alan bal bozulur. Ayrıca kavanozun kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtrak olur.





    Ballı kaplar
    Bal kullanmanız gereken bir yiyecek hazırlarken balı malzemeye katmak için bir ölçek kabı kullanıyorsunuz. İşiniz bittikten sonra bu ölçeği yıkarken zorlandınız. Bu zorlu işten kurtulmak için, içine bal koymadan önce ölçek kabını sıcak sudan geçirin. Sonra da iyice yıkayın. Böylece bal, hem ölçeğe yapışmaz hem de bal kabını yıkamak daha kolay olur.
     
  12. 28 Eylül 2007
    Konu Sahibi : sensun
  13. sensun

    sensun Guest

    Balık alırken
    Taze balık hafif bir deniz kokusu yayar. Eti sıkıdır. Pulları yapışmıştır. Gözleri canlı, solungaçları kırmızıdır.




    Balık kokusuna karşı alkol
    Balık kızartmasının kokusunun tavadan çıkartabilmek için tavaya bir damla alkol damlatarak bunu ateşte parlatmak yeterlidir. Ancak alevin çok yüksek olmaması için alkolü az koymalısınız.
     
  14. 28 Eylül 2007
    Konu Sahibi : sensun
  15. sensun

    sensun Guest

    Buzdolabından doğru yararlanın
    Evinizin en önemli aletlerinden olan buzdolabından doğru şekilde yararlanabiliyor musunuz? Genellikle ısının 7-8 derece olduğu üst raflara peynirleri, kapaklı raflara da yağ ve yoğurt cinsi besinleri koyun. Orta kısıma taze peynir, tatlı ve salça koyun. Ayrıca buzdolabınızın zarar görmemesi için, fırın ve termosifon gibi ısıtıcılardan uzak bir yere yerleştirmelisiniz.
     
  16. 28 Eylül 2007
    Konu Sahibi : sensun
  17. sensun

    sensun Guest

    Buzdolabındaki kötü kokular
    1 kase sütü buzdolabına koyun ve 1-2 gün süreyle bırakın. Süt, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın.






    Buzdolabı temizlerken
    Budolabını temizlerken rafların hepsini birden boşaltırsanız, hem malzemeleri koyacak yer sıkıntısı çekersiniz, hem de yerlerini karıştırırsınız. Bu nedenle buzdolabının raflarını teker teker boşaltıp temizleyin. Sabunlu su ve sünger kullanın. Buzdolabının dış kısmını ise cam silici ile temizleyin.
     
  18. 28 Eylül 2007
    Konu Sahibi : sensun
  19. sensun

    sensun Guest

    Bıçakları bileyebilirsiniz
    Bıçakların çelik kısımları zamanla körleşir. Bıçağın yeniden keskinleşmesi için çelik bir çubuk yardımıyla bileyebilirsiniz. Bunun için, bıçağı bir elinizde sıkıca tutun. Bir çelik çubuğu da diğer elinize alın. Sonra bıçağı hızlı bir şekilde bu çubuğa sürtün. (bunu yaparken dikkatli olun hanımlar :))