eyh Mualla

Konusu 'Yöresel Yemekler' forumundadır ve newlife tarafından 26 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

    26 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : newlife
  1. newlife

    newlife Guest

    ANTAKYA yöresine ait bir yemek...
    İster zeytinyağlı ister kuzu etli yapılan son derece lezzetli doyurucu ve görsel olarak da göze hitab eden yapımı kolay denenmiş,tepkileri alınmış nadide bir yemektir.Komşum olan antepli Sabiha ablaya teşekkür eder,ellerinden öperim...
    [​IMG]
    resim netten alıntıdır..

    Mercimek haşlanır.Üstüne kimyon dökülür.(Eğer etli yapmayı düşünüyorsanız kuşbaşı kuzu etide ayrıca kavrulur.)Bi kenera konulur.

    1 kilo patlıcan,4 domates,5 sivri biber,4 diş sarmısak,3 soğan,2-3 yemek kaşığı biber salçası, zeytinyağı,maydonoz,1 çay bardağı su,tuz,kırmızı pul biber,karabiber,zeytinyağı,haşlanmış mercimek,(isteğe bağlı kavrulmuş yarım kilo kuzu eti).

    Haşlanmış ve kimyon serpilmiş mercimek ve etli tercih edenler için kavrulmuş etimiz sırasını beklerken,biz patlıcanları alacalı soyup,tuzlu ılık suda acısı çıakana kadar bekletip yıkıyoruz.uzunlamasına dilimleyip,kesiyoruz.Geri kalan tüm malzemeleri salata yapar gibi doğrayıp karıştırıyoruz.Tencereye karışımdan biraz koyup üstüne uzun dilimlenmiş patlıcanlardan bir sıra yapıyouz.o sıranın üstüne haşlanmış mercimekden biraz ve eğer etli yapıyorsanız kavrulmuş etinde birazını serip patlıcanlar ve karışım bitene kadar bu şekilde kat çıkıyoruz.YAni karışım,patlıcan,mercimek ,(et). üstünede şöyle biraz zeytinyağı gezdirip kapağını kapatıyoruz.ortalama 15-20 dk patlıcanlar yumuşayana kadar kapagını açmadan pişiriyorz.Piştikten sonra yine damak tadınıza göre nar ekşisini üstüne gezdirip 5-10 dk demlendiriyorz.Afiyet olsun canlarım
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 22 Haziran 2009
  2. 27 Eylül 2008
    Konu Sahibi : newlife
  3. janet

    janet Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Aralık 2007
    Mesajlar:
    2.642
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    106
    bende antepliyim ama bu yemeğin daha hic duymadım büyüklerime soracağım
     
  4. 27 Eylül 2008
    Konu Sahibi : newlife
  5. newlife

    newlife Guest

    Ben antepli değilim dediğim gibi komşumuz vardı antepli ondan öğrendim bende..bak merak ettim şimdi..sen sorunca banada söyle canım
     
  6. 27 Eylül 2008
    Konu Sahibi : newlife
  7. Elis

    Elis Guest

    hani resim bacim....cokacimcoook
     
  8. 27 Eylül 2008
    Konu Sahibi : newlife
  9. newlife

    newlife Guest

    eliscim yaptığım zaman çeker eklerim
     
  10. 27 Eylül 2008
    Konu Sahibi : newlife
  11. Elis

    Elis Guest

    tamam guzelim,,bekliyorum ama...

    ben ve esim patlican hastasiyizda,,,cokacimcoook
     
  12. 11 Aralık 2008
    Konu Sahibi : newlife
  13. dilem89

    dilem89 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    28 Haziran 2007
    Mesajlar:
    9
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    slm canım bende antepliyim ama gerçekten hiç duymadım bu yemeği kesinlikle bi antep yemeği değil tadı belki güzel oluyodur ama patlıcan mercimek ve eti pek yakıştıramadım birbirine.
     
  14. 11 Aralık 2008
    Konu Sahibi : newlife
  15. newlife

    newlife Guest

    ay o teyzenin telinide kaybettim ben..ay niye dediki bana o zaman..bu bizim oraların çok eski yemeğidir dedi..yaptı yedik ne güzel antepi yiyoz diye...yöresini siliyim bari..sağol canımcım
     
  16. 11 Aralık 2008
    Konu Sahibi : newlife
  17. prensesantepli

    prensesantepli Popüler Üye Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    150
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    canım bu antep yemeği değil ben antepliyim ama bu yemek sanki bana halep yemeği gibi geldi bilmem ama
     
  18. 11 Aralık 2008
    Konu Sahibi : newlife
  19. Kuzey

    Kuzey Popüler Üye Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2007
    Mesajlar:
    2.039
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    Zeytinyaglisini hataylilar yapiyorlar etlisini bilmiyorum ben, saniyorum arap yemek kültürüfisfisfis