Fast Food yerken neler yediğinizi biliyor musunuz?

Konusu 'Bunları biliyor muydunuz ?' forumundadır ve Surre tarafından 18 Ekim 2009 başlatılmıştır.

    18 Ekim 2009
    Konu Sahibi : Surre
  1. Surre

    Surre Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Nisan 2008
    Mesajlar:
    2.177
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    Howstuffworks'te yer alan haberde, 5 büyük fast food zincirinin menülerini inceleyen uzmanlar, en yaygın kullanılan 10 katkı maddesini açıkladılar


    1. Tavuk eti:
    [​IMG]

    Tavuk eti, sığır veya hindi etinden daha ön planda ilk sırada yer alıyor. Birçok fast-food zincirinde sığır etinden daha fazla tavuklu menü bulunuyor. Örneğin, bazı firmalar tavuk sandviçlere, nuggetlar, hediye tavuk çubukları, tavuklu atıştırmalıklar ve salatalar gibi tavukla yapılan menülere önem veriyor. Tüketime gelince sonuçlar değişiyor, çünkü buradaki et tüketimi daha fazla.


    2. Xanthan Gum:

    [​IMG]

    Soslarda, süt ürünlerinde, kremada, içeceklerde, dondurmada ve pek çok üründe stabilizatör, emülgatör ve kıvam arttırıcı kullanılan katkı maddesi, birçok yiyecekte hoş ve tatlı bir his oluşturur. Bu katkı maddesinin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmuyor.

    3. Mono ve Digliseridler:

    [​IMG]

    Bu maddeler emulsifiye olarak biliniyor. Mono ve digliseridler çok geniş yelpazedeki ürünlerde kullanılıyor. Pastacılık ürünleri, yerfıstığı yağı, margarin, krem şanti, puding ve dondurma gibi ürünler bunlardan bazılarıdır.


    4. Soya Yağı:

    [​IMG]

    Soya fasülyeleri, soya yağı çıkarmak için eziliyor ve solventlerle karıştırılıyor. Bol yağda kızartmak için kullanılan soya yağı, ayrıca kraker, kurabiye, margarin, hamur işleri ve çorbalarda anahtar malzemedir. Bazı içeriklerde soya yağı olarak etiketlenirken, bazıları ise bitkisel yağ olarak tanımlar. Soya yağı, çeşitli doymamış yağ asitleri içerir. Maalesef, doymamış yağlar uzun raf ömrüne sahip değildir. Hidrojenasyon ya da yüksek basınç altında soyayağının içine hidrojen gazı sıkıştırılarak istenmeyen bu özellik ortadan kaldırılıyor.

    5. Niasin:

    [​IMG]

    Birçok gerekli vitamin, mineraller ile A, C ve K vitaminleri içeren brokoliyi fast-food menülerinde bulamazsınız. Taze sebze ve meyvelerin yerine işlenmiş gıdalar vardır. Buğday unu, fast-food yiyeceklerde kullanılan en yaygın işlenmiş gıdadır. Buğday unu, susamlı, susamsız, özel şekilli ekmek yapımında kullanılıyor. Ekmek ürünlerinde bulunan buğday unu, çeşitli vitaminler, mineraller, folik asit, demir ve riboflavin içeriyor. Fakat, en yaygın kullanılan katkı maddesi niasin ya da B3 vitaminidir. Niasin, suda çözünebilen ve vücuttan idrar yoluyla atılır. Günlük niasin alımı için ekmek yemek zorunda değilsiniz. Süt ürünleri, balık, yağsız et, yer fıstığı ve yumurta da bol miktarda niasin bulunuyor.

    6. Monosodyum Glutamat:

    [​IMG]

    Namını Asya mutfağında kazanan monosodyum glutamat (MSG), birçok fast-food restoranı tarafından kullanılıyor. Monosodyum glutamat glutamik asidin bir tuzudur. Glutamik asit proteinleri oluşturan 20 amino asitten birisidir. Besinsel açıdan bakıldığında elzem olmayan bir amino asittir, yani vücudumuzda sentezlenebilir.MSG'nin güvenirliliği yıllardır bir soru işaretidir. 1959 yılında, Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi, MSG'yi güvenilir madde olarak sınıflandırdı. Sonra, 1980'li yıllarda araştırmacılar, glutamat ailesindeki kimyasalların beyin dokularına hasar verip vermediğini merak etmeye başladılar. Bu konudaki çalışmalar, sinir sisteminin normal fonsiyonunda glutamatın rolünü ortaya çıkardı. Aç karnına fazla miktarda MSG yiyenlerde ve astımlı hastalarda kısa süreli yan etkiler görüldü.

    7. Tuz:

    [​IMG]

    Sodyum klorür ya da tuz, fast-food menülerinde her zaman bulunuyor. İlk sırada olmamasına rağmen tatlı yiyeceklerde bile tuz var. Fast-food zincirleri, yemeklerini daha lezzetli yapmak için tuz kullanıyor. Biberle beraber mevsim hamburgerlerinde eşleşen tuz, ekmekte, et ürünlerinde ve peynirde kullanılan başlıca katkı maddesidir. Bazı firmaların menülerinde 1,15 gram tuz bulunuyor. Birçok sağlık uzmanı çok fazla tuz yenmemesi gerektiği konusunda halkı uyarıyor. Çünkü fazla tuzlu yiyecekler yemekle yüksek kan basıncı arasında bir ilişki olduğu açıklanıyor. Yetişkinler için günlük 6 gram, 7-10 yaş arası çocuklar için günlük 5 gram ve 4-6 yaş arası çocuklar için ise 3 gram tuz tüketimi öneriliyor.

    8. Karamel Renk:

    [​IMG]

    Renk katkı maddeleri, yiyeceğin öz rengini korumak, renk değereni artırmak ya da renk doğal olarak bulunmadığında ekleniyor. En yaygın renk katkı maddeleri: Yellow No. 5, Yellow No. 6 and Red No. 40. Bir kaynağa göre, jöle ve hamur işlerinde kullanılan Red No. 40, Amerika'da kullanılan en yaygın gıda boyasıdır. Yellow 5 ve 6 ise peynirlere, pudinglere ve turta malzemelerine ve alkolsüz içeceklere altın parlaklığını veren diğer boyalardır. Ancak, fast-food menülerini incelediğimizde karamel rengin daha yaygın kullanıldığı görülüyor. Ancak karamel rengin ürünün lezzetinde hiçbir etkisi bulunmuyor.

    9. Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu:

    [​IMG]

    1957 yılında 2 bilimadamının geliştirdiği yüksek fruktozlu mısır şurubu, konserve yiyeceklerde, kek ve bunun gibi ürünlerde, ketçaplarda (bir yemek kaşığı ketçapta bir çay kaşığı bulunuyor) dondurmalarda, pastillerde, reçellerde ve birçok başka yiyecek maddesinde kullanılırken, diğer benzeri madde ise alkolsüz içeceklerde (kola, soda vb.) bulunuyor. Üreticiler, 3 adet enzimin de genetiğiyle oynayarak yüksek sıcaklığa dayanıklı hale getiriyorlar. Böylece yediğimiz içtiğimiz herşeye (pastaneden aldığımız baklava ve kola da dahil) genetiğiyle oynanmış bu sözde şekeri bol bol katıyorlar, çünkü normal şekere göre çok ucuz. Gıdalarda yoğun olarak kullanılmaya başlandığı 1980' den itibaren Amerika'da obezlik neredeyse 4'e katlandı. Baskılara boyun eğmeyen pek çok bilim adamı bu yükselen obezliğin en büyük suçlusu olarak bu maddeyi gösteriyor.

    10. Sitrik Asit:

    [​IMG]

    Tuz yüzyıllardır etleri ve balıkları korumak için kullanılıyor. Gıda uzmanları ve üreticiler diğer kimyasalların da koruyucu olduklarını keşfettiler. Limon, greyfurt gibi birçok meyvede doğal olarak bulunan sitrik asit, bunlardan biri. Gıdaların ve çeşitli organik maddelerin dayanıklılığını arttırmak için ve bazı alkolsüz içeceklere tat vermek için kullanılan sitrik asitten, şekerleme ve ilaç yapımında da yararlanılıyor. Sonuç olarak, sitrik asit nüfusun yüzde 99,9'unda herhangi bir yan etkisi bulunmuyor.


    Alıntıdır.
     
  2. 25 Ekim 2009
    Konu Sahibi : Surre
  3. nazz81

    nazz81 artık mutluyum Üye

    Katılım:
    9 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    2.650
    Beğenildi:
    110
    Ödül Puanları:
    153
    ama yinede yemeden duramıyoruz
     
  4. 28 Ekim 2009
    Konu Sahibi : Surre
  5. evrem716

    evrem716 İşte benn! Üye

    Katılım:
    27 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.568
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    146
    Uzuuuuuun süredir fast food yemedim!
    Yemeyi de düşünmüyorum...
     
  6. 8 Kasım 2009
    Konu Sahibi : Surre
  7. evrenn

    evrenn Aktif Üye Üye

    Katılım:
    19 Aralık 2008
    Mesajlar:
    192
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    ben çok seviyorum hamburgeri,pizzayı,patates kızartmasını vs..... canım çektikçe yerim. ne yapayım tutamıyorum kendimi :)
     
  8. 11 Kasım 2009
    Konu Sahibi : Surre
  9. Zehranur

    Zehranur Popüler Üye Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    820
    Beğenildi:
    84
    Ödül Puanları:
    113
    Cok sagliksiz fakat bircok kisi sadece aliskanlik oldugu icin tüketiyor...
     
  10. 11 Kasım 2009
    Konu Sahibi : Surre
  11. aycaaaaaaa

    aycaaaaaaa can oğluşlarrıımm :)) Üye

    Katılım:
    18 Eylül 2008
    Mesajlar:
    5.084
    Beğenildi:
    164
    Ödül Puanları:
    163
    ben bir fast food canavarıyım yemeden duramam yaa..bunları okudum ya şimdi yemeyim falan dıorum ama sonradan gçıoo ... :S
     
  12. 11 Kasım 2009
    Konu Sahibi : Surre
  13. Surre

    Surre Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Nisan 2008
    Mesajlar:
    2.177
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    bu isteğin tek nedeni fast food yiyeceklerin içindeki maddeler..tıpkı kafeinli içicekler gibi bir süre sonra vücut istiyor..sonucu ise malesef obezite oluyor...
     
  14. 19 Kasım 2009
    Konu Sahibi : Surre
  15. selena

    selena araştırmacı Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2007
    Mesajlar:
    306
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    evde kendim yapıyorum tabi aynı tadı vermiyor.oğlum 9 yaşında daha hiç tatmadı inanın anne sende bana şu reklanlardakinden alsana diyor ya bazen içim acıyor ama gereken açıklamayı yapıncada tamam anne diyor.
     
  16. 19 Kasım 2009
    Konu Sahibi : Surre
  17. olgu35

    olgu35 ölümden başkası yalan Pro Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    3.424
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    148
    bende evde kendim yapıyorumcokacimcoook
     
  18. 26 Kasım 2009
    Konu Sahibi : Surre
  19. takva

    takva Popüler Üye Üye

    Katılım:
    17 Nisan 2009
    Mesajlar:
    231
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    108
    artık yemem heralde .kendim yaparım evde.