Frape

Konusu 'İçki - İçecekler' forumundadır ve canavar tarafından 30 Haziran 2008 başlatılmıştır.

    30 Haziran 2008
    Konu Sahibi : canavar
  1. canavar

    canavar Yılmak yok. Yola devam... Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    3.271
    Beğenildi:
    109
    Ödül Puanları:
    353
    Yunanistan'da her zaman her yerde her mevsim soğuk şeyler içilen bu içeck Türkiye de bir türlü tutunamadı, en sıcak bölgelerde bile bir bardak demli çayın karşısında rakip olamadı. Türkiye nasıl çaysız olamazsa, Yunanistan'ı da Frape'siz düşünmek imkansız! "Yunanistan'ın milli içeceği nedir?" diye sorsalar, ben hiç düşünmeden "Frape!" derdim.
    Çünkü Frape, Yunanistan'ın -en turistiğinden dağ köyüne kadar- her yerinde, -sabahın köründen geceye kadar- her zaman, her şekilde her çeşit bardağın içinde görmek mümkündür. Bankaya gidersiniz memurun Frape'si vardır, pazardaki pazarcının da. Otobüse binersiniz otobüs şoförünün yanında içmediği zamanlarda Frape'sini koyması için bir halkası vardır. Gençler içer, yaşlılar içer, papazlar içer :)

    En ucuz yollu Frape için, bir küçük şişe soğuk su, bir de aynı poşet içinde plastik bardağı, kahvesi, şekeri ve pipeti olan pratik paketlerden biri yeter! Bu işin "en fakir usulü"; işçilerin tercihidir, ucuzdur.
    Bir de şehrin havalı bir kafeteryasında oturup, upuzun cam bardaklarda, yarısına kadar köpük dolu, bol buzlu, ister şekerli ister sade, ister kremalı ister dondurmalı olarak önünüze gelen ve aheste aheste içimi adeta bir keyif felsefesi yaratan "havalı" olanı vardır ki bu keyfin bedeli -nerede içtiğinize doğrudan bağlı olarak- 2€ dan başlayıp 4e hatta daha da fazlaya mal olabilir.

    Frapeyi ilk defa 1993de Yunanistan'ı ilk ziyaretimde Girit'te içmiş ve o gece gözlerimi kırpmamış, sabaha karşı yatakta dönüp durmaktan yorgun halde uyuyakalmıştım :) Ben zaten oldum olası nescafeyi sevmem. Tadı da kokusu da bana kendimi aldatıyorum gibi gelir. Herhalde hayatımda en çok nescafeyi İzmir'de çalıştığım günlerde mecburiyetten içmiştim. Çünkü biz "nes" kahveyle yetinirken kahve makinasındaki "has" kahve yalnızca müdürümüze aitti. (Ne adaletsizlik!) Dupduru sıcak suya attığım granül kahveyi suyun rengini bulandırsın diye karıştırırken, makinadan burnuma gelen mis gibi "gerçek" kahve kokusunu içime çeker, bol da süt eklerdim ki, tadını bastırsın... Ama Frape öyle değil işte. Nescafeden yapılmış da olsa, o üstünde sönmek bilmeyen köpüğüyle bir başka havası var. Çırpılmakla ya da shaker ile çalkalamakla oluşan kalın köpüğün içinde adeta ayakta duran genellikle renkli bir pipeti var. Soğuk kahvenin yanısıra muhabbet uzayıp gittikçe uzun bardağın içinde dizili buzları bu pipetle aheste aheste karıştırması var. Herşeyden de önemlisi Frape'yi içmenin bir adabı :) bir de “süresi” var! Usulünü bilmeyenler hemen belli olur, “yabancı” olduğunuzun sinyalini verir etrafa :) Benim ilk yıllarda yaptığım gibi Frape'nizi hüp diye 3-4 çekişte bitiriverdiniz mi, “ne çabuk içtiniz!” diye size hayretle bakakalırlar *8) Bazen de turistlere “ara sıra pipetle karıştırmanız gerekir” dersiniz ve bakarsınız ki hepsi birden aynı hareketi durmadan yaparlar; elleri pipette sürekli karıştırırlar ama sürekli :)
    Gelelim işin iç yüzüne... havalıdır, keyiflidir de, yine de nes'tendir, kimyasallıdır ve işlenmiştir (Kahvesi az koyulmuş olursa da fecidir!) Bu yüzden yıllardır giremez evimize, ne de dışarda sipariş listemize. Özellikle çarpıntılarımın çok sık olduğu dönemde kalp doktorunun “kahveyi azalt, içeceksen de Türk kahvesi ya da filtre iç” tavsiyesi büyük rol oynar. Kahveye “Türk kahvesi” demesi bile sözlerini ciddiye almamda etkendir :)
    Uzun lafın kısası, kendisi bildik espresso kahvenin buzlusu ve uzun bardakta gelenidir :) Kahve kahve kokan, istendiği sertlikte yapılan, ister krema ister kremşanti eklenip lezzetine lezzet katılandır.

    Bazen canınız öylesine kahve ister ama oturup içecek vaktiniz yoktur. O zaman Frape'nizi plastik bardakta alır gidersiniz :KK66:

    Espresso makinanızda her zaman yaptığınız gibi; her zaman kullandığınız kahveyle kişi sayısı kadar fincan espresso pişirin.
    [​IMG]
    Mis gibi kokan, okkalı bir fincan espressonuz olunca, sıra blender'ınızda...

    Blender'ınıza her kişi için en azından 3 küp buz atın.

    Espresso kahvenizi blender'daki buzların üstüne boşaltın.

    Blender'ınızı varsa "buz kırma" modunda, yoksa hızlı modunda çalıştırın.

    Buzlar kırılıp kahve-buz karışımı köpük köpük olduğunda durdurun.
    [​IMG]

    Bardağınıza boşaltın.

    Boşalttığınız anda köpük köpük ve bembeyaz iken...
    [​IMG]
    Biraz beklediğinizde köpüğü yukarıda, kahvesi aşağıda kalacaktır. İsterseniz biraz süt veya süt kreması ekleyebilirsiniz. Bir pipet koyup tadını çıkartın!

    # 1 su bardağı soğuk süt
    # 1 çorba kaşığı nescafe
    # 1 yemek kaşığı toz şeker
    # Kırılmış buz küpleri

    Zaten anlattım sanırım tatlicadiarzu
     
  2. 10 Aralık 2008
    Konu Sahibi : canavar
  3. mnla

    mnla Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Kasım 2008
    Mesajlar:
    1.298
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    148
    tesekkur butonu olsa edicem ama...:) paylasim icin saol cnm. gercekten cok guzel bisey frape. fazlasiyla "yunan" bisey. gunluk hayatin bir parcasi yunanlar icin. oyle kucuk bir espresso ya da turk kahvesi gibi iki hopurdedip bitirilcek bisiy de deil. Insanlar kafelere gidip ya da balkonlarina cikip saatlerce bir bardak frappeyi yudumlayarak sohbet ediorlar. Tam yunanlara gore gercekten. hic aceleleri yoktur tam keyip adami hepsi:) ben de gecen sene dadandim frapeye. Sinav doneminde kurtaricim oldu. hem de tadini yumusatmak ici normal olcuden fazla sut le yapior olmama ragmen. Sabaha kadar cin gibi dayaniordum.tadi da gayet guzel ozellikle sicak yaz gunleri icin birebir...
    olsa da icsek:):) ya da en kisa zamanda bi atina yapsak.:p:p:p