Funiyki veya Külah Tatlısı (bulgaristan)-Resimli

Konusu 'Tatlılar' forumundadır ve emilia tarafından 4 Mart 2009 başlatılmıştır.

    4 Mart 2009
    Konu Sahibi : emilia
  1. emilia

    emilia Emina Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    901
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    18
    Özel Mesaj At
    Güzel bir Göçmen Tatlısı
    [​IMG]

    İçine doldurulan krem için;

    • 2 yumurta ve hamurdan kalan yumurta sarısı
    • 900 ml taze süt
    • 1 çorba kaşığı tereyağı
    • 1 su bardağı şeker (250-300 gr) azar azar katılır.
    • 150 gr un
    • 1 vanilya - isteğe göre


    Üzerine serpmek için

    • 50 gr pudra şekeri
    • 80-100 gr çekilmiş ceviz

    • 2 yumurta, birinin sadece beyazı kullanılır.
    • ½ su bardağı şeker
    • 1 su bardağı yoğurt veya 125 gr.
    • 1 tatlı kaşığı ekmek sodası (sodyum bikarbonat)
    • ½ su bardağı ayçiçeği yağı veya 80 gr.
    • 450 gr un

    YAPILIŞI : Ekmek sodası çok az sirke (çorba kaşığı) içinde söndürüp, yoğurda katılır. Karıştırdıktan sonra, ayçiçeği yağı ve arkasından bir yumurta ve diğerinin de beyazı ilave edilir. Sonunda unu da ekleyip orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğurulur. 15-20 dk oda sıcaklığında bekletilir. Elde edilen hamurdan yufka açılır (kolaylık için küçük parçalar kopararak çok az yağladığınız bir zeminde veya sini üzerinde küçük yufkalar açılır. Yufkanın kalınlığı en fazla 1mm olmalı. Bu yufkalardan 1cm genişliğinde şeritler kesilir. Bunları önceden yağlanmış külah kalıplarına dolanır. Sarma işlemi sırasında her şerit birazcık (1 mm kadar) diğerinin üstüne gelmeli, yani hafif üst üste binecek şekilde sarılması gerekiyor. Önceden 180-200 C ısıtılmış fırında hafif kızarana dek pişirilir ve daha sıcakken külahlar kalıplarından dikkatlice çıkartılır. Bir kaba (tepsiye) dizerek soğumaya bırakılır.

    Kremin Yapılışı : İlk sırada yumurtalar şekeri azar azar ilave ederek karıştırılır, daha sonra un ilave ederek kısık ateşte karıştırmaya devam edilir. Yavaş yavaş süt, tereyağı ve vanilya ilave ederek muhallebi kıvamında pişirilir. Ateşten alın biraz ılınmaya bırakılır. Biraz soğuduktan sonra külahlara doldurup, külahın açık kısmına çekilmiş ceviz serpilir, külahın yanlarına da, isteğe göre pudra şekeri serpilebilir.

    Püf Noktaları : 1) Külah şeritlerini sararken alt kısmında delik kalmamasına dikkat ediniz, krem oradan akabilir.
    2) Turuncu veya kırmızı gıda boyası ile ile külahları boyarsınız havuç görüntüsü elde edebilirsiniz.
    3) Hamurun yapılışı ile uğraşmak istemiyorsanız, milföy hamurunu 1 mm’ye kadar incelterek, şeritler halinde kesebilirsiniz.
    4) Kalıplara şeritleri en alttan başlayarak dolayınız.
    5) Külah kalıpları metaldir. Pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.

    Afiyet Olsun
    Son düzenleme: 4 Mart 2009
  2. 4 Mart 2009
    Konu Sahibi : emilia
  3. royall

    royall yaşamak herşeye rağmen Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At
    çok harika bi şey bu ne kadar çok yersen ye doyamıyorsun komşumuz yapardı ilk onda görmüştükböle bi tatlıyı tavsiye ederim kızlar mutlaka deneyin harika bişii bu..
  4. 5 Mart 2009
    Konu Sahibi : emilia
  5. kaya

    kaya Yeni Üye Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2007
    Mesajlar:
    816
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At
    canm cok gzl olmus ya ellerine saglik ama benim kalibim yok kalipsiz yapmazmiyim bide ekmek sodasi ne anlamadim..
  6. 5 Mart 2009
    Konu Sahibi : emilia
  7. arzuco

    arzuco Biri Beni Durdursun Canım Pro Üye

    Katılım:
    21 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.322
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At
    ekmek sodası sanırım karbonat.
    ben bu tarifi bir yerden buldum haftasonu için yapacaktım bulgar tatlısı olduğunu bilmiyordum. çünkü eşimin dedeleri ordan göçmenler hoş bir tesadüf olacak.
    ben dondurma külahı aldım kalıp olarak onları kullanıcam milföy sarıcam üstüne. yoksa kalıpsız tutmaz kayacım. üstüne renkli tatlı süslerinden serptik mi offf :)
  8. 5 Mart 2009
    Konu Sahibi : emilia
  9. incitanemtuana

    incitanemtuana EVLI MUTLU IKI COCUKLU :) Pro Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2007
    Mesajlar:
    25.558
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At
    wowwwwwwwww harika görünüyo ya ben burdan hep hazirini aliyorum ama aslinda denemek lazim insanin kedi yaptigi gibi olmaz
    paylasimin icin tskler canima.s.
  10. 5 Mart 2009
    Konu Sahibi : emilia
  11. emilia

    emilia Emina Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    901
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    18
    Özel Mesaj At
    Teşekkürler canım, Kalıpları pasta malzemeleri satan yerden temin edebilirsin ekemek sodası Karbonat evet doğru
  12. 6 Mart 2009
    Konu Sahibi : emilia
  13. kaya

    kaya Yeni Üye Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2007
    Mesajlar:
    816
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At
    canim ben almanyadayim trde olsam bulurum ama burda bulmak cok zorrrr::KK43:((of yaa bunu yapmaliydimm pastalrin hepsini denemismdirrr ama bu cok gzl gözüküyorr..
  14. 6 Mart 2009
    Konu Sahibi : emilia
  15. emilia

    emilia Emina Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    901
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    18
    Özel Mesaj At
    Almanyada vardır belki canım pasta malzemeleri satan yerler, Dondurma külahıylada yapılıyormuş bildiğim kadarıyla kalıp yerine kullanılıyormuş
  16. 6 Mart 2009
    Konu Sahibi : emilia
  17. arzuco

    arzuco Biri Beni Durdursun Canım Pro Üye

    Katılım:
    21 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.322
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At

    canım hazır dondurma külahlarından oluyor. dışına biraz yağ sürersin yapışmasın diye. ben daha az önce dondurmacıdan bi poşet dolusu külah aldım :)

    yada kalın alimünyum folyolar var onlarıdan da külah şekli yapabilirsin :dance:
  18. 6 Mart 2009
    Konu Sahibi : emilia
  19. kaya

    kaya Yeni Üye Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2007
    Mesajlar:
    816
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At
    canim kalin aluminyum folyo derken rulo seklinde olan folyolrdanmi yoksa daha kalinmi var inan su almnydaa hele almncan yoksa bisi bulmak cok zor herke bende gida boyasini gida simlerini göryor biz ilk defa byle seyler göryoruz diolr nerden aldin die soryorlar ama ben hep trde alirimm ablamin vardi bu kulahlardan ancak izine gidince yoksa burda bulmak imkansizz evet hazir dondrma kulahlari var burda pastaneler var dondurmcilar eisladen oraya bakiyimda olmazsa alim bende..yada aluminyum folyo isini anlsam onunla yaparim yardminiz icin saol canim..a.s.
Benzer Konular: Funiyki veya
Forum Başlık Tarih
Tatlılar Incirli, muhallebili, cevizli, karamelli pasta veya kek:) 26 Temmuz 2012