Gebelik Döneminde Tüketilmesi Gereken Besinler ve Ölçüleri

Konusu 'Hamilelerden Haberler: Soru ve Sorunlar' forumundadır ve nightelf tarafından 30 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

    30 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : nightelf
  1. nightelf

    nightelf Aktif Üye Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    456
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Doğru beslenme, gebelik durumunun özellikleri nedeniyle gereksinmelerin çeşitli yiyecek gruplarından sağlanmasını zorunlu kılar.

    Besin öğeleri vücudumuzda çeşitli görevler yaparlar. Aynı görevleri yapan yiyeceklerden besin grupları oluşturulmuştur. Grup seçeneklerinden birini tüketmiyorsanız bir diğerini yiyerek de doğru beslenebilirsiniz.



    BESİN MİKTARI
    SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ 2 Su Bardağı süt veya yoğurt 1 porsiyon peynir (2 dilim) veya 2 yemek kaşığı çökelek
    ET, YUMURTA, KURUBAKLAGİLLER 1 Yumurta
    1 porsiyon et, balık, tavuk, hindi (60-90gm.)
    1 porsiyon kurubaklagil yemeği (120gm)
    TAZE SEBZE VE MEYVELER 2 Porsiyon pişmiş taze sebze
    3 porsiyon çiğ taze sebze
    2-3 adet orta boy meyve veya taze meyve suyu
    TAHILLAR 6-8 İnce dilim ekmek
    1 porsiyon pilav veya makarna
    1 porsiyon çorba
    YAĞLAR 3-4 Silme yemek kaşığı sıvı yağ
    ŞEKERLER 1-2 Tatlı kaşığı bal, reçel veya pekmez


    ÖRNEK BİR MENÜ

    SABAH:
    1 bardak süt,
    1 yumurta,
    1 dilim peynir,
    1 dilim ekmek,
    1 domates, 1 salatalık, maydanoz, yeşil biber, dereotu v.b

    ARA ÖĞÜN:
    1 meyve,
    1 bardak ayran,
    1 ince dilim ekmek

    ÖĞLE:
    1 Porsiyon etli kurubaklagil yemeği
    1 porsiyon pilav veya makarna
    1 bardak ayran
    1 porsiyon salata,
    1 orta dilim ekmek,
    1 adet meyve

    ARA ÖĞÜN:
    1 dilim ekmek,
    1 dilim peynir,
    domates ve salatalık,
    1meyve

    AKŞAM:
    1 porsiyon et, balık, tavuk (sebzeli)
    1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
    1 bardak ayran,
    1 porsiyon salata , 1orta dilim ekmek

    GECE:
    1 su bardağı süt veya 1 porsiyon sütlü tatlı
    1 porsiyon meyve
    Kahvaltıda veya ara öğünlerde 5 zeytin, 1 tatlı kaşığı bal, pekmez, reçel tüketilebilir. 1 porsiyon meyve, 1orta boy elma, portakal veya küçük bir salkım üzüm, ince bir dilim karpuz veya kavun, yarım muz veya greyfurt olabilir.