Gıda Boyası

Konusu 'Yemek Tarifleri' forumundadır ve Libyana tarafından 9 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    9 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  1. Libyana

    Libyana Turkmenistan'da dostlarla Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    38

    Bu da gıda boyası hakkında
    Ege Üniversitesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi mezunu. 7 yıllık gıda deneyimli olan Ebru Demir Koçak'ın katkı maddeleri üzerine yaptığı açıklaması;

    Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Gıdalarda kullanılan her türlü katkı
    maddesinin ya da katkı maddesi kullanılmış ürünlerin fazla tüketiminin insan
    sağlığına zararları var. Ancak bu konuda bize Türk Gıda Kodeksi referans
    oluyor. Gıdalarda kullanılacak katkı maddalerinin en fazla ne kadar olması
    gerektiğini Kodeks'ten öğreniyoruz. Sonuçta gıdalarda renk vermek ya da
    tatlandırmak ya da korumak amaçlı bir çok katkı maddesi kullanılıyor ve biz
    bunları tüketiyoruz. Tüm bu katkı maddeleri çeşitli analizlerden geçerek
    kullanımına izin veriliyor. Burada önemli olan kullandığın katkı maddelerini
    güvenilir firmalardan
    tedarik edilmesi. Hatta onlardan üretim izin belgelerini isteyebilirsiniz.
    Zaten katkı maddelerinin etiketlerinde de kullanım miktarları yazar.
    Örneğin agar agar (E406) en yüksek kullanım miktarı 10g/kg olmalı der
    Kodeks...
    Bir de Türkiye'de kullanılan her türlü ürünün bir standardı vardır. TS...
    gibi.

    Sonuç olarak tüm gıda firmaları birçok katkı maddesi kullanıyor. Ama bunları
    gıda kodeksi, yönetmelik, türk standartlarına uygun olarak kullanıyorlar.
    Gerekli analizleri yapıyorlar.

    Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliğleri
    Reçel, jöle , marmelat ve tatlandırılmış kestane püresi tebliği (2002/10)
    Renkendiriciler ve tatlandırıcılar dışındaki gıda katkı maddeleri tebliği
    (2003/44)
    Şeker tebliği (99/10)



     
    Son düzenleme: 16 Ekim 2010
  2. 11 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Libyana
  3. didobutikpasta

    didobutikpasta Yeni Üye Üye

    Katılım:
    5 Eylül 2008
    Mesajlar:
    18
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Selam Lasportino gıda boyasının hiç bir zararı yok zaten yediğimiz hemen hemen herşeyde gıda boyası var (meyve suları, reçeller vs..) ve çok minik bir miktarı renk vermeye yetiyor. Kürdanın ucu kadar mesela..
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 29 Ocak 2009
Benzer Konular: Gıda Boyası
Forum Başlık Tarih
Yemek Tarifleri Toz gıda boyası nasıl kullanılır? 7 Ocak 2013
Yemek Tarifleri Dondurucuya Konulabilecek Gıdalar??? 10 Ekim 2014