Giresun Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 5 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    5 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Karadenizden farklı tatlar: Giresun mutfağı

    Coğrafi konum

    Karadeniz Bölgesinin doğu kesiminde yer alan Giresunun coğrafi konumu, dar bir kıyı şeridiyle, bunun hemen ardında yükselen dağlardan oluşur. İlin en yüksek noktası 3.107 m. yüksekliğindeki Karagöl Tepesidir. Dağların Karadenize bakan ve bol yağış alan yamaçları alçak kesimlerde fındık bahçeleriyle başlayan gür ormanlarla kaplıdır. Giresunda az yer kaplayan ovaların büyük bölümü kıyı kesiminde toplanmıştır.

    Kentin tarihsel dokusunu oluşturan mahalleleri bozulmadan günümüze ulaşmış ve 1981de sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

    Tarım ürünleri

    Giresunun sosyo ekonomik yaşamı fındık üretimine ve ticaretine dayanır. Nüfusun büyük kesmi tarımla uğraşır. Ekilebilir alanların kısıtlı olduğu ilde kıyıda oturanlar fındık yetiştiriciliği ve balıkçılıkla, iç kesimde oturanlar ise tahıl üretimi ve hayvancılıkla geçinir. İlde fındığın yanı sıra mısır, buğday, patates, arpa, lahana ve çay yetiştirilir. Az miktarda elma, armut, kiraz, üzüm, incir, ceviz ve sebze de bölgenin ürünleri arasında yer alır.

    Mutfak kültürü

    Giresun halkının beslenmesinde balık, mısır ve kara lahana ana ögeleri oluşturur. Yörede "pezik" denen pazı, "merecen" adı verilen bir tür diken ucu ve ısırganotu da özgün yiyecekler arasında bulunur. Fındık, kiraz, karayemiş gibi meyvaların tüketimi yaygın olmasına rağmen, etin beslenmedeki yeri çok sınırlıdır. Fasulye turşusu, fasulye çorbası, ilkbaharda kırlarda yetişen ve ısırgana benzeyen mendek otundan yapılan mendek çorbası, pancar çorbası, hamsi diblesi, kazayak diblesi, üzüm pekmezi ve mısır unundan yapılan samaksa, hamsi böreği, kuru kabak ve pirinçten yapılan kabak dilberi, kazayak sirkelisi, mısır dolması, ısırgan püresi, özel günlerde mısır unundan yapılan poğaça, mısır unu ve kestaneyle yapılan lamesli pide ve kak, ilin özgün yemeklerindendir. Karayemiş ya da kiraz hoşafı da sofralarda bol bol yerini alır.

    Giresunda hemen her sebze kurutularak ya da tuzlanarak kış mevsimi için saklanır. Fasulye, kara ve beyaz lahana turşu ve salamuraları, kışın "mıhlama" olarak adlandırılan bir tür kavurma biçiminde yenir ya da kışlık sebzelerle birlikte türlü olarak pişirilir. Bazı balıklar da tuzlanarak kıştan yaza saklanır. Giresun mutfağında tuzlanarak saklama işlemi o kadar ileri götürülmüştür ki, tuzlanan yiyecekler arasında kiraz ve yağsız peynir de yer alır.
     
  2. 29 Nisan 2011
    Konu Sahibi : gerbera
  3. duygulardadeniz

    duygulardadeniz Aktif Üye Üye

    Katılım:
    28 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    27
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Mısır una bulanan hamsı kızartma,Hamsi buğulama,Fındıklı borek,Mısır ekmegı,Taflan-kiraz-pazı-galdirik-fasulye turşusu,Isırgan yemeği,Karalahana corbası,Dible(karalahana ve pirinçle),Karalahana sarması,Karalahana yemeği(fasulyeyle bırlıkte),Gorele pidesi......
    Hepsi bırbırınden leziz ama benım favorilerim
    DİBLE(karalahana ve pirinçle yapılır) ve
    KARALAHANA ÇORBASI(lahanalar ınce ınce kıyılır)....
    Yanlız bazıları karalahana diblesiyle yemeğini karıştırırlar fakat ısımlerı farklıdır aslında;
    Bızım yorede karalahana diblesi sadece lahana ve pirinçle olur ve kuru olur,
    Karalahana yemeğide lahana ve fasulyeyle bıraz sulu olur......YEMEYENLER VARSA DİBLEYİ KESINLIKLE ONERIRIM HEM PRATIK HEM SUPER BIR LEZZET....:):):)
     
  4. 2 Mart 2013
    Konu Sahibi : gerbera
  5. foreverlove

    foreverlove Hadi beni aşka inandır..! Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    382
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    63
    aranızda giresunlu olan var mıı birkaç sorum olacak ta acill lütfenn :KK53:
     
  6. 8 Nisan 2013
    Konu Sahibi : gerbera
  7. karcicegi

    karcicegi Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Nisan 2012
    Mesajlar:
    566
    Beğenildi:
    10
    Ödül Puanları:
    26
    Giresunun Alucra yöresine ait oğlak kebabı, helle çorbası, keşkek, sini, beyaz pancar dible...
     
  8. 4 Ağustos 2013
    Konu Sahibi : gerbera
  9. unfear37

    unfear37 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    12
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    Eşim Giresun Derelili. Offf o pazıyla karalahana turşularının kavurmaları ne güzel oluyo yaa günde 3 kere olsa 3 kere de yerim:KK70: Dible dediklerini de evlenince öğrendim. Meğer pilavı ne çok çeşitli yapıyolarmış ama hepsi de güzel oluyo fasülyeli falan. Sadece taze fasülyeyi kurutup kurufasülyeyle çorba yapıyolar ya, onu hiç sevemedim :/ Ama yiyorum tabi ayırt ettiğim hiç bi yemek yok :KK51:
     
  10. 4 Ağustos 2013
    Konu Sahibi : gerbera
  11. unfear37

    unfear37 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    12
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    31
    O uzayan peynirlerini yumurta kırıp ne güzel yapıyolar ya. İşte onun hastasıyım:)))