Görgü Kuralları ile aranız nasıl?

Konusu 'Kişisel Gelişim' forumundadır ve BenTulis tarafından 20 Ekim 2007 başlatılmıştır.

    20 Ekim 2007
    Konu Sahibi : BenTulis
  1. BenTulis

    BenTulis KURŞUN KALEM Üye

    Katılım:
    8 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    720
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    108
    Hadi bakalım,kendinizi test edin.Hangilerini biliyor ve uyguluyordunuz,hangi yanlışlarınızı burda yeniden öğrendiniz?Valla ben de bilmediğim bir sürü şey öğrendim.Ama benim eşim otel yöneticisidir ve hep der ki,
    -Egitimli bir garson,müşterinin görgü kurallarına uyup uymadığına bakar ve ona göre müşterisine notunu verirmiş...
    Hadi bakalım garsonlar bizim hakkımızda ne düşünüyormuş,beraberce eksiklerimizi tesbit edelim.



    ØLokantada, mönü listesi açık kaldığı müddetçe garson gelmez. Yemek
    seçimi yapılınca mönü kitapçığı kapatılır.
    Ø Peçete diz üzerine katlı olarak serilir. Tabak altına serilmez.
    İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar. Küçükse tek dize
    serilir.
    Ø Peçetenin amacı, ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı silmektir.
    Ø Üst düzey peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır. O toplamadan
    toplamamalıdır.
    Ø Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır.
    Ø Peçeteyi kullandıktan sonra peçeteye bakılmamalı.
    Ø İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır.
    Ø Kullanılan kağıt peçetede katlanmadan servis tabağınınsağına
    bırakılır. Kesinlikle buruşturulmaz.
    Ø Ev davetlerinde bez peçete olması makbuldür. İkisi de olabilir.
    Ø Tabağın içine peçete atılmaz.
    Ø Protokol yemeğinde masa örtüsü ve bez peçete aynı renkte olmalı,
    mümkünse beyaz olmalıdır.
    Ø Çatallar solda, bıçak ve kaşık sağda olmalı.
    Ø Çatal-bıçak dıştan içe doğru olmalı.
    Ø İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı. İki el
    de bileklerden yukarıda olmalı. Bilimsel olarak da ellerin yukarıda olması
    önemlidir.
    Ø Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz. Garsona yardım edilmez.
    Ø Kaşık çorba içildiği müddetçe kasesinin içinde olmalıdır. Ancak
    çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır.
    Ø Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır.
    Çorba alt tabağının yanına konur.
    KÖPRÜ KURULMAZ.
    Ø Çorbaya ekmek doğranmaz.
    Ø Tabağa çok fazla eğilinmez.
    Ø Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir.
    GARSONA YARDIM ETMEK KİBARLIK DEĞİLDİR.
    Ø Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz.
    Ø Yemek esnasında bıçak-çatal ters V şeklinde olmalıdır. Arası açık
    olarak paralel de olabilir.
    Ø Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile yanyana paralel hale gelmesi
    "yemek bitti" demektir.
    Ø Kaşık sağ elle kullanılır.
    Ø Masadaki kaşık, bıçak ve çatal kullanılacak ele göre konulur.
    Ø Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir. Bir parça kesilip
    ağza götürülür.
    Ø Pilav çatalla yenir. Çatal-bıçak el değiştirebilir. Pilav çatalla
    yenirken bıçakla destek verilebilir.
    Ø Börek vs. sağ elde bıçak, sol elde çatalla yenir.
    Ø Balık bıçağı sadece balığın kılçığını ayıklamak için kullanılır.
    Ø Balık bıçağı yoksa bunu ekmek parçası ile yaparız.
    Ø Balığın önce kılçığı tamamen çıkarılır, sonra parça parça yenir.
    Ø Balık çatalla yenir ancak kılçık elle çıkarılır ve tabağın kenarına
    bırakılır.
    Ø Tavuğun derisi yenmek istenmiyorsa, deri çatal ve bıçak yardımıyla
    ayrılır. Tek kesim, tek lokma prensibi uygulanır.
    Ø Ağıza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs.) gelirse, kağıt peçeteyle
    çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur.
    Ø Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz.
    Ø Sağdaki içecekler bize aittir.
    Ø Soldaki yiyecekler bize aittir.
    Ø Yiyecek servisi soldan yapılır. Boş tabaklar sağdan alınır.
    Ø İçecek servisi sağdan yapılır, sağdan kaldırılır.
    Ø Bardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır.
    Ø Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap alınır.
    Ø Beyaz şarap soğuk içilir.
    Ø Şarap bardağının ¾ 'ü dolu olur, boşaldıkça garson doldurur. Rakı
    ise bittikçe doldurulur.
    Ø Boşalan su veya meyve bardağı garson tarafından doldurulur.
    (Protokolde)
    Ø Ne içiliyorsa onunla "Şerefe" denir.
    Ø Protokolde kadeh tokuşturulmaz.
    Ø Ast-üst kadeh tokuşturamaz.
    ØYaşı küçük olan yaşı büyük olanın kadehini üstte tutarak kendi kadehini alta gelecek şekilde tokuşturur.
    ØYemeğin bir başında kadeh tokuşturulur ,bir de yemek sonunda vedadan önce.Yemek esnasında akla estikçe kadeh tokuşturulmaz.
    Ø Çok delikli olan tuz, tek delikli olan karabiberdir.
    Ø Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez. Uzanabileceği
    yere bırakılır.
    Ø Yemeği tadmadan tuz atılması görgüsüzlüktür.
    Ø Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür.
    Ø Büyük bıçak ana yemek bıçağıdır.
    Ø Büyük çatal ana yemek çatalıdır.
    Ø Yemek çatalıyla tatlı yenmez.
    ØTabağın kenarında birden fazla çatal ve bıçak dizili ise en dıştakinden yani tabağa en uzak olanından başlanır.
    Ø Açık biber, tuz vs. kaşığın ucuyla alınır.
    Ø Bize has ekmek tabağı varsa bir parça ekmek bölünür, gerisi
    bırakılır. Şayet ortak bir tabaktan alınıyorsa, ekmeğin kalanını tabağımıza
    koyarız. Masa üstüne koyamayız.
    Ø Bütün sebze yemekleri ve köfteler çatal ile yenilir.
    Ø Bıçağa ihtiyaç varsa çatalın kenarı kullanılır.
    Ø Yoğurt kaşıkla yenir.
    Ø Çatal tek başına kullanılıyorsa sağ elde olmalıdır.
    Ø Yemeğe ekmek banmak doğru değildir.
    Ø Bütün makarnalar çatal ile yenir.
    Ø Spagetti yerken kaşıktan yardım alırız. Makarna tabağının içinde
    çatalla makarnayı dürerken kaşık alttan çatala zemin yapılır. Spagetti
    makarna hüüp yapılmaz.
    Ø Şerefe kadeh kaldırıldığında içki olmasa da katılmak lazımdır.
    Ø Kadeh göğüs hizasında kaldırılır.
    Ø Garsonla yüzyüze iletişim kurulur, Mimikler ile anlaşılır, el ile
    çağırmamak gerekir. El kol hareketi yapılmaz, Hop, hışt denmez.
    Ø Zeytin, çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına
    konulur. Kül tablosuna veya masa üzerine konulmaz.
    Ø Akşamları soğuk mezeler (tereyağı, acılı ezme vs.) ekmek sol elde,
    bıçakla sürülerek yenir.
    Ø Peynir çatalın kenarıyla kesilir.
    Ø Protokolde kürdan olmaz. Diğer zamanlarda sol el perde yapılarak
    kullanılabilir. Peçetenin içine bırakılır, masa üstüne veya kül tablasına
    bırakılmaz.
    RESTORAN OTURMA DÜZENİ
    Ø Cam veya duvar önü tercih edilmelidir.
    Ø Restoranda teşrifatçı varsa, teşrifatçı önde, bayan ortada, biz
    arkada oluruz. Yoksa, biz önden giderek bayana yol gösteririz, öncülük
    yaparız.
    Ø Girişe yakın ayakaltı yerlere oturulmaz.
    Ø Eş ile gidiyorsak karşılıklı oturulur.
    Ø Sosyal yemeklerde eşler yanyana oturur.
    Ø Eş (bayan) erkeğin sağında oturur.
    Ø Kalabalığa erkeğin yönü dönük olmalıdır.
    Ø Bahşiş, yemek çok beğenilmişse %10, normalde %5 olmalıdır.
    Ø Restoranda yemeği bayan söylemez, bey onun adına söyler.
    Ø Erkekler pardüselerini vestiyere bırakır. Bayanlar yanına alabilir.
    Ø Tokalaşmak için önce bayan elini uzatmalıdır. Erkeğin önce uzatması
    görgüsüzlüktür.
    Ø Sağımızdaki bayandan sorumluyuz.
    Ø Cep telefonu, telsiz vs. yemek masasının üzerine konulmaz.
    Ø Cep telefonu mesajlarında son kısma isim yazılmalıdır.

    HİTAPLAR VE TANIŞMA
    Ø Ünvan önce,sayın kelimesi sonra isim en sonra gelir
    örnek=Emniyet Müdürü Sayın Ad Soyad
    Ø Üstlerle ve bayanlarla güneş gözlüğüyle konuşulmaz.
    Ø Bayan yerine mutlaka "Hanımefendi" denilmelidir.
    Ø Genel Müdür Yardımcısına normalde "Genel Müdürüm" denilir. Ancak
    Genel Müdürün yanında "Sayın Müdürüm" denilmelidir.
    Ø Emniyet Eski Genel Müdürlerimizden, "Eski" başa alınmaz.Eski Emniyet Genel Müdürüm denmez.
    Ø Ast, üste takdim edilir. Yani muhatap üsttür.
    Ø Diğer zamanlarda muhatap bayandır. Yani erkek bayana takdim edilir.
    Ø Genç yaşlıya,küçük büyüğe tek kişi gruba, yeni gelen mevcut olanlara takdim
    edilir.
    ØHanımefendiler ellerini uzatmadan erkekler toka için el uzatmaz
    ØHanımefendiler selam vermeden,erkekler selam vermez
     
  2. 20 Ekim 2007
    Konu Sahibi : BenTulis
  3. suavea

    suavea Aktif Üye Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2007
    Mesajlar:
    710
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    ıımmmm şeyyyy fisfisfis
    hepsini dikkatlice okudumyerimseniben
     
  4. 20 Ekim 2007
    Konu Sahibi : BenTulis
  5. gurbaa prenses

    gurbaa prenses KK'nın Haylaz Kızı Pro Üye

    Katılım:
    23 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    11.253
    Beğenildi:
    190
    Ödül Puanları:
    213
    özellikle dikkat ettiklerim var elbette
    sık sık iş yemeğine çıkıyor olmama rağmen kuralları okuyunca "ne çok hata yapiyormuşum" dedim ve utandım doğrusu

    sanırım en çok bu hususta yanlışlıklar yapılıyor.
    cogu insan tam tersi oldugunu düşünüyor bundan eminim :kahve:

    sağolasın tulişim oldukça faydalı bilgiler Şeniz
     
  6. 20 Ekim 2007
    Konu Sahibi : BenTulis
  7. Daxgx Çiçexgxim

    Daxgx Çiçexgxim hayat gezince güzel:: Üye

    Katılım:
    7 Şubat 2007
    Mesajlar:
    5.073
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    146
    tülişim sağol bu güzel ve faydalı bilgiler için.

    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]
     
  8. 20 Ekim 2007
    Konu Sahibi : BenTulis
  9. mevos

    mevos Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    16
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    ayyy tuliş'cim desene garsonlara ben hep rezil oluyorum her seferinde yere bişey düşürürüm ve garson gelir bende utandığımdan yardım etmeğe kalkarım eywahlar olsun:Roflol:

    canım benim ellerine,emeğine sağlık çok faydalı bir yazı olmuş dikkat edilmesi gereken çok şey var bundan sonra ki yemeklerimde küçük hanımefendi olmaya özen göstericem a.s.
     
  10. 20 Ekim 2007
    Konu Sahibi : BenTulis
  11. BenTulis

    BenTulis KURŞUN KALEM Üye

    Katılım:
    8 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    720
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    108
    Eminim garson bu tür şeylere bayılıyordur,hani müşterinin ona yardım etmesine.Benim kayınpederimi görsen,nerdeyse kalkıp garsonun elinden alacak ve diğer masalara da o servis edecek.Üzülme yani beterin beteri varmış.
     
  12. 20 Ekim 2007
    Konu Sahibi : BenTulis
  13. yELiiizz

    yELiiizz Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Eylül 2007
    Mesajlar:
    635
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    bende kendimi çok görgülü sanırdım ne görgüsüzmüşüm meğer
     
  14. 23 Ekim 2007
    Konu Sahibi : BenTulis
  15. özlemmm

    özlemmm Guest

    tulişcim sağol verdiğin bilgiler için,hepsini tek tek okudum ama çoğunu zaten biliyordum.
    Yalnız ben görgü kuralı olarak sunulan kuralların çoğunu saçma buluyorum,ve bilsem de uygulamıyorum,uygulamaya da niyetim yok.Görgü etrafındaki insanları rahatsız etmemek,saygılı ve kibar olmak olmalı.Yaşı küçük olanı büyüğe takdim etmek mesela,bu olması gereken bişey,kısa süreliğine masadan ayrılırken peçeteyi sandalyeye bırakmak da mesela bir işaret,faydalı bir davranış.
    Ama çorbaya ekmek doğramamak falan,bunda bir mana göremiyorum,hele çorbanın dibinde kalanı bırakmak en sinir olduğum şey,bir yudum ekmek bulamayan insanlar varken sırf görgülü olmak adına bile bile tabakta yemek mi bırakılır.İnadıma içerim ben o çorbayı.
    İnsan nasıl rahat ediyorsa öyle davranmalı,sınır ise başkalarını rahatsız etmemek olmalı,gerisi fasa fiso,şımarıklık.
     
  16. 23 Ekim 2007
    Konu Sahibi : BenTulis
  17. BenTulis

    BenTulis KURŞUN KALEM Üye

    Katılım:
    8 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    720
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    108
    Canım çok haklısın tabii.İnsan aç bilaç gezenleri düşündükçe...Ama bir de şu var,çorbaya doğranmış ekmek topluca yemek yerken başka insanları görüntü olarak rahatsız edebilir belki.Mesela bizim bir Türkçe öğretmenimiz vardı,çorbaya ekmek doğranmış görünce,kedi maması gelirmiş aklına,iştahı kaçarmış,bunu anlatmıştı bir kez yemekhanede.Burda amaç zaten başka insanları rahatsız etmemek.Asıl önemli olan da çorbayı höpüürt höpüüürtt diye içmemek,spagetti yerken şhüüüüpp diye sesler çıkararak o makarnayı ağzının içine çekmemek falan.Yoksa kaseyi hafif eğerek kalan çorbayı içmek zaten kimi niye rahatsız etsin ki,değil mi?Haklısın sonuna kadar.
     
  18. 10 Kasım 2007
    Konu Sahibi : BenTulis
  19. talin

    talin Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2007
    Mesajlar:
    4.253
    Beğenildi:
    19
    Ödül Puanları:
    148
    bazı şeyleri bildiğimi sanıyordum demek ki yanılıyormuşum..ben hep peçetemi buruşturup tabağımın içine atardım mesela..ayy görgüsüz müyüm neyim ben:roflol:
    teşekkürler canım bu güzel bilgiler için:1hug: