Güllaç (isparta yalvaç usulü)

Konusu 'Tatlılar' forumundadır ve didem9 tarafından 17 Eylül 2008 başlatılmıştır.

    17 Eylül 2008
    Konu Sahibi : didem9
  1. didem9

    didem9 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    16 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    GÜLLAÇ (ISPARTA YALVAÇ USULÜ)

    GÜLLAÇ (ISPARTA YALVAÇ USULÜ)
    Malzemeler:
    İçi(Kesmik):-3,5 kg süt
    -2-3 limonun suyu
    -1 kase seker(4-5 yemek kasigi)
    Şerbeti: -4 bardak seker
    -3.5 bardak su

    Ve tabi 1 paket güllac



    YAPILIŞI
    Önce kesmik hazirlanir. Bunun icin bir tencereye 3,5 lt. süt konulup kaynatilir. Fokurdamaya basladiktan sonra onceden sıkılmıs 2-3 limonun suyu ilave edilir. Süt kesilmeye baslar. Yani bir kismi katilasir, bir kismi yogurt suyu gibi bi sey olur. Süt bu hale geldikten sonra ocagin alti kapatilir. Bir tülbent(elek)yardimiyla suyu süzdürülür. Kati kismi yani kesmiğin icine 1 kase kadar toz seker konulur, karistirir. Böylece güllacin ici hazir.(bir püf noktası: eger 2-3 limon suyu ile kesilmezse 1 limonun suyu daha sikilir, süte karistirilir, o zaman mutlaka kesilirmis, annem oyle dedi) simdi sira güllaclari yapmaya geldi. Masanin üstüne temiz bir sofra bezi serin.(gerci biz yere sereriz ) Güllac yapraklarini makasla ikiye kesip bir tepsiye koydugunuz suya daldirip cikarin, ve sofra bezinin üstüne serin. Siz 3-4 yapragi bu sekilde islatirken ilk islattiginiz yapraklar yumusamis olacaktir.Her bir yarim yapragin kestiginiz kismina yani genis olan kismina kesmik koyun boylu boyunca, ve sigara böregi gibi 2 ucunu hafifce kapatarak sarin ve uzunca bir rulo elde edin. Bu ruloyu yine makasla 3 parcaya kesip tepsiye yerlestirin. Tüm güllacla bu sekilde yapilip tepsiye yerlestirilecek, biz genelde yuvarlak bir tepsiye diziyoruz ve görüntüsü adina yakisir gibi gül gibi oluyor. Sonra serbeti hazirlayin. Kaynar serbeti hazirladiginiz tatlinin üstüne bekletmeden dökün. Belki biraz serbet kalabilir. Dökülecek serbetin ölcüsü tatlinin üstünü biraz gececek kadar diyelim en iyisi. Soguduktan sonra servis yapin.
     
  2. 25 Ocak 2009
    Konu Sahibi : didem9
  3. incitanemtuana

    incitanemtuana EVLI MUTLU IKI COCUKLU :) Pro Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2007
    Mesajlar:
    25.557
    Beğenildi:
    21
    Ödül Puanları:
    198
    ay memleketime gittim geldim sayende tskler ya :))))))
     
  4. 10 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : didem9
  5. asksinsencansinsen

    asksinsencansinsen EVLIYIM MUTLUYUM Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2009
    Mesajlar:
    1.338
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    anen ablam(incitanemtuana)san katiliorum isimi görünce tatlinin icim bi hos oldu....
    sagolasin memleketti anmis olduk...
    emminim lezzizdir ellerine saglik
     
  6. 10 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : didem9
  7. Mxixsra

    Mxixsra Paşa nın annesi Üye

    Katılım:
    7 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    12.060
    Beğenildi:
    9
    Ödül Puanları:
    196
    Amanınnnnnnnnnnnnnn sizler Yalvaç lımısınız kızlar?10 gün önce oradaydım anneciğimin ünlü güllacını yedim.

    Paylaşımın için teşekkürler cnm
     
  8. 9 Ocak 2010
    Konu Sahibi : didem9
  9. gullerdiyari

    gullerdiyari hayat beni nden yoruyosun Pro Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    3.334
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    bende yalvacliyim ama neden hic yemedim bunu acababilmiyorumkismile
    bu senen TR ye nasip olirda gidebilirsem mutlaka yiyecegimzemuszemus
    ve kendimde deniycem canim eminim nefis bir tatirkaydirigubbakcemile5
    tarif icin tesekkürler ellerine emgine saglikopuyorumnanaktan