Gulyas/ macar mutfağı.................

Konusu 'Dünya Mutfakları' forumundadır ve miralife tarafından 5 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    5 Ocak 2009
    Konu Sahibi : miralife
  1. miralife

    miralife Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    3.682
    Beğenildi:
    19
    Ödül Puanları:
    108
    Görüldüğü gibi, gulyâs çorbası, dilimizde adını bu yemeği aslında yapan gulyâslardan, yani sığır çobanlarından almıştır. Ne var ki benzer bir yemek sefere çıkan Türk yeniçerilerinin kocaman kazanlarında da pişirilmiş ve bu yemeğin adına Macar etimolojisi Türkçe de elbette bilinmediği için "kul aşı" diye anlam verilmiştir. Bu her dilde mevcut "halk etimolojilerinin" çok ilginç ve güzel örneğidir.



    1000 gr. sığır paçası
    250 gr. et suyu
    100 gr. yağ
    100 gr. 'csipetke'
    300 gr. doğranmış soğan
    tuz, kırmızı biber, kimyon
    700 gr. patates
    2 dilim sarımsak
    2 yeşil biber
    1 domates
    1 demet taze maydanoz yaprağı

    Eti temizleyip, kuşbaşı doğrayıp bir kenara bırakın, ince kesilmiş soğanı yağda öldürün, ezilmiş sarımsak ile kimyonu ekleyip üzerine kırmızı biber ile eti katın, ve ateş üzerinde kavurun. Ara sıra biraz et suyu da ekledikten sonra kapatarak ateş üzerinde bırakın. Bu arada patatesi soyup parça parça kesin. Et yumuşamaya başladığı zaman patates, yeşil biber ve domatesi, ayrıca bir demet halinde maydanozu da katın. Kalan et suyu ile son olarak csipetke de konup bir kez daha kaynatılır. Servisi yapılmadan önce maydanozu atın."