Güzel yemek yapmanın 25 püf noktası

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve DilaNaz tarafından 4 Nisan 2008 başlatılmıştır.

    4 Nisan 2008
    Konu Sahibi : DilaNaz
  1. DilaNaz

    DilaNaz Körler sağırlar,birbirini ağırlar. Üye

    Katılım:
    12 Mart 2008
    Mesajlar:
    2.725
    Beğenildi:
    40
    Ödül Puanları:
    153
    Güzel yemek yapmanın 25 püf noktası!


    Daha düşük yağ ve kalori miktarları için mutfakta sağlıklı beslenme ilkelerini gözetiyorsanız hazırladığımız 25 öneriye mutlaka göz atın.
    04 Mart 2008 08:51
    Yazı boyutunu büyütmek için
    Güzel yemek yapmanın 25 püf noktası!

    "Ne yemek pişiricem?" bir dertEv hanımı iseniz her gün ne yemek pişireceğinizi düşünmekten sıkılmış olabilirsiniz veya evde farklı yaş gruplarından bireyler varsa ve hepsinin özel istekleri varsa işiniz zor.

    Organize olmak iyi

    Mutfağınızda sağlıklı yemek pişirme temel prensipse, lezzet ve sağlığı aynı anda yakalamakta güçlük çekiyor da olabilirsiniz. Ayrıca bir de kilo vermeye çalışıyorsanız mutfakta ne pişireceğinizi organize etmek iyice zorlaşmış demektir.

    Besinleri doğru pişiriyor musunuz?

    Mutfakta daha düşük yağ ve kalori için sağlıklı beslenme genel ilkelerini ve evdeki çocukları da düşünerek 25 farklı öneri hazırladık. Faydalı olması dileğiyle...

    1. Sebze yemeği yaparken, bir kilo sebzeye iki yemek kaşığı sıvıyağ koyun. Etli sebze yemeklerinde ise dışardan yağ ilavesi yapmanıza gerek yok.

    2. Pişirirken yağda kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında ızgara veya sulu ısıda pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.

    3. Yemeklere lezzet vermek için sadece yağa ve sosa odaklanmayın. Sebze ve baharatlarla farklı tatlar üretin.

    4. Sos ve çorbaları krema yerine düşük yağlı sütle pişirin.

    5. Evde tuzu ve yağı daha az tüketmesi gereken birey varsa herkese aynı tencerede yemek pişirin. Daha sonra bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave edin.

    Kurabiyeye şeker yerine kuru meyve

    6. Kurabiye ve keklerde şeker yerine kuru meyve veya az miktarda pekmez deneyin.

    7. Dondurulmuş patatesi kızartmak yerine bir de fırınlayarak deneyin.

    8. Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp salataya karıştırın veya yoğurtla deneyin.

    9. Kek ve ya kurabiyelerde yağı azaltmak için yağsız süt tercih edin.

    10. Izgaranızı sadece et, tavuk ve balık için değil, domates, biber, kabak, mantar, soğan dahil diğer tüm sebzeler için deneyebilirsiniz.

    Tavuğu haşladıktan sonra yağını alın!

    11. Tavaya yağ koymadan pişirme yapmak istiyorsanız biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yöntemi uygulayın.

    12. Fırında yağsız pişirme için yağlı kağıttan faydalanın.

    13. Tavuğu haşladıktan sonra suyunu, üzerindeki yağı alıp daha sonra sebze veya çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

    14. Katı meyve veya sebze sıkacağından çıkan posayı keklerin içine koyarak posa tüketiminizi artırabilirsiniz.

    15. Bir yumurta ve iki yumurta beyazını karıştırın. Tavaya yağ yerine çok az su koyup sebzelerle beraber pişirin.

    Canınız börek mi istedi?

    16. Çay saati canınız börek isterse bir yufka içine üç yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanozla gözleme şeklinde dörde katlayın. Bir tatlı kaşığı zeytinyağla üç yemek kaşığı light yoğurdu üzerine sürün ve teflon tavada hafif ateşte iki yüzünü pişirin.

    17. Pirinç yerine bulgur tercih edin. Glisemik indeksi düşük olan bulgur, kan şekeri seviyenizi dengeler, içerdiği lif ve proteinler pirince göre daha yüksektir. İki yemek kaşığı bulgur bir ince dilim ekmeğe eşittir.

    18. Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın veya kuru meyvelerle tatlı yapmayı deneyin.

    19. Meyve suyundan gelen kaloriyi azaltmak için sulandırın veya maden suyuyla karıştırın.

    20. Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın. Kalori değeri düşük, su oranı yüksek olduğu için doyurucudur ve antioksidant kapasitesi yüksek.

    21. Et veya tavuğun yanına karbonhidrat içeren patates, pilav yerine kalorisi çok düşük olan mantarı seçin. Soğan, domates ve taze sebzelerle sote edebilirsiniz.

    22. Patatesi kızartmak yerine fırında sütle pişirmek çocuklarınız için çok daha iyi bir seçimdir.

    23. Yulaf, kepek unu ve kuru meyvelerle kendi müslinizi hazırlayabilir, fındık, ceviz, badem ekleyebilrisiniz.

    24. Tarçın şeker ihtiyacını azaltır meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin.

    25. Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun. Çocuğunuzun atıştırma alışkanlığı varsa salatalık, havuç ve minik domateslere farklı şekiller verin
     
  2. 12 Nisan 2008
    Konu Sahibi : DilaNaz
  3. ESRAXE

    ESRAXE Popüler Üye Üye

    Katılım:
    6 Mart 2008
    Mesajlar:
    554
    Beğenildi:
    26
    Ödül Puanları:
    108
    ağzına sağlık arkadaşım,öğrendiyim iyi oldu
     
  4. 8 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : DilaNaz
  5. Gxoxzek

    Gxoxzek içindeki öküze ohaa de Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2008
    Mesajlar:
    3.507
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    Emeğinee Sağlikk Gerçektenn Bilmediğimizz şeylerr öğrendimmm
     
  6. 11 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : DilaNaz
  7. DilaNaz

    DilaNaz Körler sağırlar,birbirini ağırlar. Üye

    Katılım:
    12 Mart 2008
    Mesajlar:
    2.725
    Beğenildi:
    40
    Ödül Puanları:
    153
    Yemek yaparken bazı şeylere dikkat etmek, daha lezzetli bir tadın ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Mesela, et suyunda ıslanmış bayat ekmek, köfteyi çok daha lezzetli kılıyor. Sert etler, limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli oluyor, hem de çabuk pişiyor. Bir süre buzlukta bekletilen soğan, doğrandığında gözü yakmadığı gibi kolayca da dilimleniyor. Daha lezzetli bir çay için ise, 10 dakikalık dem süresini aşmamak gerekiyor.

    Yemek yapmak üzere mutfağa geçen hanımlar, uzmanların pratik önerilerine kulak vermeleri halinde, olağanüstü lezzetler ortaya çıkarabiliyor. Mesela, yapacağınız köftenin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, içine katacağınız bayatlamış ekmeği suda değil, et suyunda ıslatın. Böylece köftenizi çok daha lezzetli kıldığını, damağınızda hissedeceksiniz.

    Uzmanlar, etleri yumuşatmak için de limon suyunu tavsiye ediyor. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse, hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer. Bir diğer yol ise yoğurtlala terbiye etmek. Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini istiyorsanız, içine biraz sirke katın. Hem daha çabuk pişer, hem daha lezzetli olur. Et pişmiyor mu, çaresi var? Sert etleri, çabuk pişirmek için tencereye bir parça ekmek atın. Göreceksiniz ki, işiniz son derece kolaylaşacak. Pişireceğiniz parça et sertse, daha önceden sirke ve zeytinyağıyla ovarak bir gece, bütün gece olmasa bile, hiç olmazsa birkaç saat bekletmenizde yarar var.

    Salataya soğan doğrarken gözlerinin yanmasından şikayetçi olan hanımlara, 'soğanı bir süre buzlukta bekletmeleri' öneriliyor. Bu sayede hem doğrarken gözünüz yanmaz, hem soğan kolay dilimlenir, hem de daha parlak görünüşlü olur.

    ŞEKERLENEN REÇEL
    Yaptığınız reçel şekerlendi diye sakın üzülmeyin. Bu durumdaki reçeli tencereye doldurun, her kilosu için iki limondan elde ettiğiniz limon suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatın, reçeliniz normale dönecektir. Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin.

    GEVREK PATATES İÇİN
    Patates kızartmasının kıtır kıtır, gevrek olmasını istiyorsanız, patatesleri una buladıktan sonra tavaya atmalısınız. Patates pürenize de değişik bir koku vermek istiyorsanız, içine bir miktar Hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.

    Yapacağınız tavuk yemeğini daha lezzetli kılmak mümkün. Tavuk etlerini birkaç saat sütün içinde bekletin. Etler hem daha yumuşak, hem de daha leziz olacaktır.

    Yemeğe yağı fazla kaçırırsanız, iki dilim bayat ekmek size bu sorundan kurtarıyor. Yemeğin üzerine bayat ekmekleri koyarak kapağını kapatın ki buharıyla birlikte yağını da çeksin. Pişirirken yemeğinizin tuzunun fazla olduğunu düşünürseniz, içine soyulmuş patates koyabilirsiniz.

    ÇAYDA DEM 10 DAKİKA
    Lezzetli çay demlemenin sırrı da 'süre'de yatıyor. Çoğumuzda, 'çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağına' dair bir hüküm vardır. Bu tamamen yanlıştır. Çayın uzun süre demlenmesi, içindeki bazı maddelerin oranını değiştirecek, bu da çayın tadını etkileyecektir. Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin, o zaman çayınız daha lezzetli olacaktır.

    NAYLON KUTUDA MAYDANOZ
    Bu arada, çarşıdan, pazardan aldığınız maydanozlarınızı, dereotunuzu uzun zaman dolabınızda bozulmadan, sararmadan saklamanın yolunu biliyor musunuz? Bunun için maydanoz ve dereotunu önce güzelce yıkayın. Temiz bir peçeteyle sarıp iyice kurulayın. Temiz kapaklı bir naylon kutuya koyup buzdolabına kaldırın. Uzun müddet bozulmadan kaldığını göreceksiniz. Ayrıca, ekmeğin küflenmesini önlemek için, ekmek kutusuna, ufak bir kabın içine tuz koymayı ihmal etmeyin.:sm_cool:
     
  8. 11 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : DilaNaz
  9. nanelinargile

    nanelinargile Popüler Üye Üye

    Katılım:
    24 Şubat 2008
    Mesajlar:
    378
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    108
    Dila Hanim cok tesekkur ediyorum, sizin nezdinizde yemekle ilgili bulduklarini ve bildikleri paylaşan butun hanımlara tesekkur ederim, bunlar yalnız yasayan bir ogrenciye o kadar faydalı oluyor ki.. :-)
     
  10. 7 Eylül 2008
    Konu Sahibi : DilaNaz
  11. xuxzgxuxnkxixz

    xuxzgxuxnkxixz bitanecik kızımmm Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    635
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    paylaşım için çok teşekkürler...
     
  12. 18 Nisan 2013
    Konu Sahibi : DilaNaz
  13. de_niz

    de_niz Yol arkadaşım Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesajlar:
    5.483
    Beğenildi:
    85
    Ödül Puanları:
    93
    Paylaşımlarınız için tşk. kızlar