hamilelerin beslenmesi

Konusu 'Hamilelerden Haberler: Soru ve Sorunlar' forumundadır ve ilkyas tarafından 24 Mart 2008 başlatılmıştır.

    24 Mart 2008
    Konu Sahibi : ilkyas
  1. ilkyas

    ilkyas Popüler Üye Üye

    Katılım:
    26 Ocak 2008
    Mesajlar:
    674
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    Hamile Beslenmesi
    Published by editor on 29th Ocak 2008Filed Under Beslenme
    Araştırmaya alınan kadınlardan diyeti iyi olanların %95’inin çok ağlıklı bebekleri olurken, diyetine dikkat etmeyenlerin (genellikle abur cubur ve fast food ile beslenenlerin) %8’inin sağlıklı bebekleri, %65’inin ölü doğum, prematüre ve doğuştan kusurları olan bebekleri olmuştur. Başka çalışmalarda da hamile kadınların yediklerinin veya yemediklerinin bebek üzerine olan etkileri gösterilmiştir. Örneğin döllenmeden hemen önce ve erken hamilelik döneminde folik asit eksikliği, omurilik kanalı kusuru ve damak dudak yarıklığı riskini arttırırken, son üç ayda protein ve kalori eksikliği beyin gelişimini kötü etkiler.Yetersiz ve yalnış besin alımı bebekle ilgili gelişimi geciktirebilir.
    Ayrıca beslenme hamileliğin seyrine; rahat geçmesine, doğuma, duygusal duruma ve doğum sonrası iyileşmeye etki eder. İyi beslenen kadınlarda erken doğum daha azdır, özellikle çinko eksikliği prematüre doğum riskini arttırır. Hamileliğiniz boyunca dikkat etmeniz gereken önemli konular şunlardır:

    Yediğiniz her lokmaya özen göstermek: Her yemekte çatalınızı ağzınıza götürmeden önce “bu yediğim bebeğim için iyi mi?” diye bir düşünün, eğer yanıt “evet” ise çiğneyin. Düşkün olduğunuz tatlılardan ve abur cuburlardan uzak durun.

    Tüm kaloriler birbirine eşit değildir: 150 kalorilik bir tatlı kurabiyedeki kalori, kepekli undan yapılmış, meyve suyu ile tatlandırılmış diyet kurabiyedeki 150 kaloriye eşit değildir. Bu nedenle aldığınız kalorinin miktarının yanı sıra, niteliğinede özen gösterin.

    Kendinizi aç bırakırsanız bebeğinizide aç bırakırsınız: Nasıl bebeğinizi doğduktan sonra aç bırakmayı düşünemiyorsanız, anne karnındayken de bunu yapmamalısınız. Bebeğinizin düzenli aralarla düzenli beslenmeye ihtiyacı vardır. Hiç bir zaman öğün atlamayın. Siz aç olmasanızda
    bebeğiniz açtır. Eğer mide yakınmalarınız iştahınızı kapatıyorsa, gereksiniminizi 3 öğün yerine 6 küçük öğün ile karşılayın.

    Karbonhidrat alımı: Hamilelik sırasında kilo almaktan korkan bazı kadınlar karbonhidratları tamamen diyetlerinden çıkarırlar. Saf ve basit karbonhidratların (beyaz ekmek, pirinç, şeker, kek, kurabiye) besin değeri az ama kalorileri çoktur. Sa? olmay?n karbonhidrat† kouplekslerinin ise (kepekli tkme?, kahverengu pirinç, kurufasul?e, bezeUye ve özellikle uabuğu ile pişirilen patates) gerekli B vitaminleri, mineraller, protein ve lifler açısından gerekli olduğu bir gerçektir. Bunlar bulantı ve kabızlığın kontrol altına alınmasında yardımcı olur ve şişmanlatıcı değillerdir.

    Tatlılar sorundan başka birşey değillerdir: Hiçbir kalori şekerin verdiği kalori kadar boş değildir. Ayrıca araştırmalar şekerin yalnızca yararsız değil zararlı da olduğunu göstermişlerdir. Şekerin diş çürümesine yol açmasının yanı sıra, şeker ve kalp hastalığı, depresyon ve bazı vakalarda hiperaktivite ile ilişkisinin olduğu düşünülmektedir. Şeker ile ilgili belkide en kötü şey hiçbir besin değeri olmamasıdır. Lezzetli ve besleyici tatlılar için, şeker yerine meyve ve meyve suyu kullanın.

    İyi besinlerin nereden geldiği bellidir: Pişirdiğiniz yiyecekler konserve ve haşlanıp dondurulmuş ise besleyiciliğinin çoğunu kaybetmiştir. Mevsiminde taze sebze ve meyve, eğer bulunmuyorsa taze dondurulmuş olanları tercih edin. Her gün çiğ sebze ve meyve yemeye çalışın. Sebzeleri ya buharda yada az pişmiş hazırlayarak vitamin ve minerallerin korunmasını sağlayın.

    Kötü alışkanlıklar iyi bir diyeti sabote edebilir: Yeryüzündeki en iyi doğum öncesi diyet bile eğer anne alkol, tütün ve benzeri maddelerden uzak durmuyorsa, işe yaramaz. Artık alışkanlıklarınızın değişmesinin tam zamanıdır.

    HERGÜN ALMANIZ GEREKENLER

    KALORİ
    Hamilelerin iki kişilik yemek yediği doğrudur.Ama akılda tutulması gereken şey bu iki kişiden birinin günlük gereksinimi ortalama 300 kalori olan küçücük bir bebek olduğudur. Bu nedenle ortalama bir kilonuz varsa hamilelik öncesi kilonuzu korumak için fazladan 300 kaloriye ihtiyacınız vardır. Günde fazladan 300 kalori almak, yemek yemeyi sevenlerin hoşuna gidebilir. Ancak durum böyle değildir, yani bu 300 kalori için diyetinize çekici besinler eklemek yerine örneğin bir bardak süt yerine 4 bardak süt (380 kalori) içmelisiniz. Hamilelik sırasında alınan kalorilerin hesaplanmasına karşın siz bunu yapmak zorunda değilsiniz. Bunun yerine haftada bir gün güvenilir bir tartıda tartılarak ilerlemenizi kontrol edebilirsiniz. Kilo alışınız düzgün artıyorsa (2 ve 3. üç aylarda ortalama haftada yarım kilo almalısınız) doğru miktarda kalori alıyorsunuz demektir.

    PROTEİN
    Günde 4 porsiyon alınması gerekir. Proteinler insan hücrelerinin yapıtaşı olan aminoasitlerden oluşur. Anne adayının gerekenden az protein alması, tıpkı az kalori alması gibi düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna neden olmaktadır. Bu nedenle hamileler günde en az 65-75 gram protein almalıdır. Yüksek riskli hamileliklerde önerilen miktar 100 gramdır.

    C VİTAMİNLİ BESİNLER
    Günde 2 porsiyon alınmalıdır.Sizin ve bebeğinizin doku tamiri,yara iyileşmesi ve çeştli metabolik işlemler için C vitaminine ihtiyacı vardır. Bebeğin ayrıca güçlü kemik ve diş gelişimi ve düzgün gelişmesi için C vitamini gerekir. C vitamini suda eriyen vitaminler grubundadır ve vücutta depo edilmez, bu nedenle hergün alınması gerekmektedir. C vitamininden zengin besinler en iyi taze ve pişirilmemiş halde yenir; ışık, ısı ve havaya maruz kalmakla vitaminlerini kaybederler. Bu vitaminin en iyi kaynağı taze sıkılmış portakal suyudur.

    KALSİYUMLU BESİNLER
    Günde 4 porsiyon yenmelidirler. Kalsiyum, kasların, kalp ve sinir sisteminin gelişimi, kan pıhtılaşması ve enzim etkinliği için gereklidir. Yeterince kalsiyum almazsanız kaybedecek olan yalnızca bebeğiniz değildir; bedene kalsiyum girişi yetersizse bebeğininizin kafa kemiği için gereken kalsiyum sizin kemiklerinizden karşılanarak sizi ileride osteoporoza aday kılar. Ayrıca son araştırmalar yüksek miktarda kalsiyum alımının hamileliğe bağlı yüksek tansiyonun önlenmesinde yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu nedenlerle kalsiyum bakımından zengin besinlerden günde 4 öğün almaya özen gösterin. Eğer günde 4 bardak süt içmek çekici gelmiyorsa, bir kase yoğurt veya bir parça peynir şeklinde alın.

    YEŞİL VE SARI SEBZELER, SARI MEYVELER
    Günde 3 yada daha fazla porsiyon alınmalıdırlar. Bu besinler beta karoten formunda A vitamini içerirler. A vitamini hücre büyümesi (ki bebeğin hücreleri inanılmaz bir hızla büyümektedir), sağlıklı cilt, kemikler ve gözler için gereklidir. Hatta bazı kanser türlerinide önlemektedir. Yeşil yapraklı sebzeler diğer vitamin, mineraller ve kabızlığı önleyen lifleri de içerirler. A vitamini en fazla havuç, ıspanak, kuru kayısı ve şeftalide bulunur.

    TAHIL VE BAKLAGİLLER
    Günde 6-11 porsiyon yenmelidirler. Tahıllar (buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç ve soya) ve baklagiller (bakla, fasulye, bezelye) bebeğin gelişen bedeni için gereken B vitaminini içerirler. Ayrıca hamilelikte çok önemli olduğu gösterilen çinko, selenyum, magnezyum gibi
    minerallerden zengindirler. Yalnız saf tahıl unlarını hesaba katmayın (beyaz undan yapılan ekmek gibi), bunlar vitamin ve minerallerden yoksundurlar.

    DEMİR YÖNÜNDEN ZENGİN BESİNLER
    Sizin ve gelişen bebeğinizin artan kan hacmi için büyük miktarda demir gerekli olduğundan bu 9 ayda hayatınızın herhangi bir döneminde olmadığı kadar çok demire ihtiyaç duyacaksınız. Demiri mümkün olduğunca diyetinizden sağlamaya çalışın. Demir bakımından zengin besinler kadar C vitamininden zengin besinler yemek de demirin bağırsaklarda emilimini arttıracaktır. Hamilelikte demir ihtiyacını genellikle diyet ile karşılamak zor olduğundan 12. Haftadan itibaren günde 40 mg demir alınmalıdır. Demirin vücuda emilimini arttırmak için genelde C vitamininden zengin bir meyve suyu ile (ama kesinlikle süt veya kahve ile değil) alınması önerilir.

    TUZLU BESİNLER
    Hamile olsun olmasın fazla miktarda tuz ve tuzlu besinler kimse için iyi değildir. Fazla tuz alımı yüksek tansiyon ile yakından ilişkilidir ve bu da hamilelikte potansiyel olarak çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Genel bir kural olarak yemeklere pişirirken değil sofrada tuz atın, böylece miktarını daha iyi ayarlayabilirsiniz.

    SIVILAR
    Günde en az 8 bardak alınmalıdır. Nasılki iki kişi için yiyorsanız içmenizde öyle olacaktır. Beden sıvıları hamilelikte arttığı için sıvı ihtiyacınızda artar. Bebeğimde sıvıya gereksinimi vardır; bedeninin büyük kısmı tıpkı sizinki gibi sıvıdan oluşmuştur. Ayrıca sıvı cildinizi yumuşatır ve kabızlığı azaltır. Sıvı alımınızı gün içine yayın ve bir kerede 2 bardaktan fazla almayın.

    SİZE ÖRNEK BESİNLER

    Proteinli besinler:
    Aşağıda verdiğimiz her gurup bir porsiyona eşittir ve 18-25 gr protein içerir. Daha öncede önerdiğimiz gibi günde 4 porsiyon yani 75-100 gr protein almalısınız.
    1 porsiyon
    • 3 su bardağı az yağlı süt
    • 1.5 kase az yağlı yoğurt
    • 5 yumurta beyazı
    • 100gr ton balığı
    • 100 gr az yağlı peynir
    • 75 gr beyaz tavuk eti
    • 100 gr balık
    • 100 gr yağsız sığır eti

    C vitaminli yiyecekler:
    Hergün en azından iki porsiyon C vitaminli yiyecek yemelisiniz.Vücudunuz bu vitamini depolayamaz bu nedenle gün atlamayınız. Verdiğimiz listedekilerin herbiri bir porsiyon içindir.
    • 2 küçük portakal
    • yarım greyfurt
    • yarım bardak portakal suyu
    • yarım kase çilek
    • 1.5 büyük domates
    • 1 bardak domates suyu
    • 1 kırmızı yada yeşil biber
    • üçte iki kase haşlanmış brokoli
    • üç kase çiğ ıspanak

    Kalsiyum açısından zengin besinler
    Bunlardan günde 4 porsiyon yemelisiniz. Yine listedeki her bir besin 1 porsiyona eşittir.
    • 250 gr yağsız süt
    • 1 bardak lor peyniri
    • 1 kase yağsız yoğurt
    • 180 gr kalsiyum eklenmiş süt
    • 2-3 yemek kaşığı susam
    • 1.5 kase brokoli
    • 10 adet kuru incir

    Yeşil yapraklı ve sarı sebzeler,meyveler
    Günde 3 veya daha fazla porsiyona ihtiyacınız vardır.Her biri 1 porsiyonu karşılar.
    • 1 dilim kavun(küçük bir kavunun 1/8’I)
    • 1 büyük şeftali
    • 3/4 kase haşlanmiş brokoli
    • 1 çiğ havuç(küçük)
    • 8-10 büyük yaprak marul
    • 1/4 küçük patates
    • yarım tabak çiğ ıspanak

    Diğer sebze ve meyveler
    Aşağıdakilerden günde en az 2 porsiyon yiyin
    • 1 elma
    • 6-7 kuşkonmaz
    • 1 tabak yeşil fasulye
    • 1 küçük muz
    • 2/3 tabak bürüksel lahanası
    • 2/3 tabak taze kiraz
    • 2/3 kase üzüm
    • 1 tabak taze mantar
    • 1 tabak taze bamya
    • 1 orta armut
    • 1 orta boy patates
    • 1 dilim ananas

    Tahıl ve baklagiller
    Günde 6-11 porsiyon arasında alın. Yine listedekilerin herbiri bir porsiyona eşittir.
    • 1 dilim kepek,çavdar yada yulaf ekmeği
    • 1/2 fincan pişirilmiş kahverengi pirinç
    • 2 yemek kaşığı pişmiş buğday
    • 1/2 tabak bulgur pilavı
    • 1/2 tabak yüksek proteinli makarna
    • 1 küçük mısır ekmeği
    • 1/2 tabak fasulye yada bezelye

    Demir bakımından zengin besinler
    • sığıreti
    • ciğer
    • istiridye
    • sardalya
    • marul,lahana,şalgam
    • kabak
    • kabuğu ile pişirilmiş patates
    • ıspanak
    • baklagiller
    • soya fasulyesi ve soyalı ürünler
    • kurutulmuş meyveler
     
  2. 29 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : ilkyas
  3. flamingo2754

    flamingo2754 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2009
    Mesajlar:
    470
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    bu yazı benim pek aklıma yatmadı.
    günde 4 bardak süt ilk defa bunda okudum.1-2 bardak yeterli yazıyor her yerde.
    ayrıca örnek besin tablosunda ton balığı yazıyor. ton balığı midye gibi şeylerin hamilelikte zararlı olduğunu okudum bikaç yerde.
     
  4. 29 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : ilkyas
  5. cherry81

    cherry81 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    360
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    86
    kutulardaki ton baliklari zararsiz ve hatta faydali, ama taze ton baliginin yenmemesi gerekiyor.

    Ayrica orada yazan rakamlar karistirilabilecek seyler, ornegin 1-2 bardak sut icip, 1 kase yogurt birazda peynir yiyebilirsin
     
  6. 18 Aralık 2011
    Konu Sahibi : ilkyas
  7. bilgililgili

    bilgililgili Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Ocak 2010
    Mesajlar:
    1.379
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler
     
  8. 12 Kasım 2012
    Konu Sahibi : ilkyas
  9. prenses0101

    prenses0101 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Eylül 2011
    Mesajlar:
    37
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    88
    gerçekten aydınlatıcı bir yazı olmuş,hamilelikte beslenme cok dikkat gerektiriyor sonuçta..
     
  10. 12 Kasım 2012
    Konu Sahibi : ilkyas
  11. ceterissparibus

    ceterissparibus Aktif Üye Üye

    Katılım:
    31 Mart 2012
    Mesajlar:
    221
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    41
    Kesinlikle katiliyorum. Aynilarini yaptim 30 kilo aldim ama bebegim inanilmaz saglikli.
     
  12. 12 Şubat 2013
    Konu Sahibi : ilkyas
  13. Rline

    Rline Popüler Üye Üye

    Katılım:
    17 Aralık 2012
    Mesajlar:
    1.243
    Beğenildi:
    48
    Ödül Puanları:
    103
    Hamile olduğunuzu öğrendiğinizden beri yedikleriniz sizin için daha önemli olmaya başladı. Artık yiyeceklerinizi seçerken özellikle bebeğin gelişimine ve sizin sağlığınıza olumlu katkı sağlayacak besinleri tercih etmeye başladınız. Hamilelik döneminde, özellikle beslenme konusundaki küçük ayrıntılar, anne adayı ve bebek sağlığı açısından risk yaratabiliyor. Peki ya bu dönemde tüketirken dikkat etmeniz gereken besinleri biliyor musunuz?

    Bazı peynir çeşitleri
    Camembert, Brie ya da chevre (Keçi sütüyle üretilmiş bir peynir türü) ve rokfor peynirlerinde, pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan bir bakteri olan listeria bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir.

    Çiğ ya da az pişmiş yumurtalar
    Çiğ yumurta ve çiğ ya da az pişmiş yumurta içeren yemekler zehirlenmeye sebep olacak salmonella bakterisini içerir. Bu nedenle gebelik döneminde,mayonez gibi çiğ yumurta içeren besinleri tüketmemeye özen göstermelisiniz.

    Çiğ ya da az pişmiş et
    Özellikle kümes hayvanlarının etlerini tüketirken iyi pişmiş olması çok önemlidir. Salam,sucuk,sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin tüketimi gebelik dönemi önerilmez. Özellikle çiğ ette bulunan toksoplazma isimli bakteri,düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Ayrıca çiğ ete dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın, buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmeyin. Çiğ yiyecekler, zehirleyici olabilir bu yüzden yenmeye hazır yiyeceklerden her zaman ayrı tutulmaları gerekir.

    A vitamini içeren destek ürünleri
    Gebelik sürecinde yeterli ve dengeli beslendiğiniz takdirde tablet olarak vitamin kullanmanıza gerek kalmayabilir. Eğer gebelik öncesi beslenmenizin yetersiz olduğunu ve vitamin takviyesi almayı düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurunuz. Çünkü A vitamini ve D vitamininin fazlası toksik etkiye sebep olmaktadır.

    Bazı balık türleri
    Hamilelik süresince balık türlerinin bazılarını çok sık yememeniz, bazılarını ise hiç yememeniz gereklidir. İçindeki civadan nedeniyle ton balığını haftada 140 gr dan fazla tüketmemeniz gerekir. Çünkü civanın fazla tüketilmesi, bebeğin sinir sistemi gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca civa içeriği yüksek olan ve besin zehirlenmelerine neden olan campylobacter ve listeria gibi bakterileri barındıran kalamar,karides,midye gibi balıklar ve sushi gibi çiğ olarak tüketilen balıklardan da uzak durulması gerekir.

    Bitki çayları
    Bitki çayları: Özellikle papatya,adaçayı gibi alerjenik özelliği yüksek olan bitki çaylarının tüketimi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir.

    Hazır gıdalar
    Katkı maddeleri içeren gıdalar, dondurulmuş yiyecekler ve açıkta satılan ürünlerin tüketilmesi sakıncalıdır.

    Tuz
    Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görmesine neden olabilir.

    Maydanoz
    Fazla maydanoz tüketimi erken doğuma ve düşük riskine sebep olabilir.

    Alkol ve kafein
    Gebeliği sırasında alkol kullanan annelerin bebeklerinindoğum ağırlığı diğer bebeklere göre daha düşüktür. Ayrıca küçük kafa, kalp bozuklukları ve göz kapağı anomalileri gibi çeşitli kusurlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum Fetal Alkol Sendromu olarak adlandırılır. Bu çocukların çoğunda büyüdükçe zeka geriliği ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir.

    Günlük yaşantınızda kafein içeren besinleri olabildiğince az kullanmaya özen gösterin. Kafein; kahve, çay,kola, çikolata, bazı alkolsüz içecekler ve enerji içeceklerinde bulunur.
    Kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe ulaşmaktadır. Günde 300 mg.’dan fazla kafein almamanız gerekir. Aşırı kafein alımı, bebeklerin doğum ağırlıklarının az olmasına,gelişim geriliğine ve hatta düşüğe neden olur.Ayrıca fazla miktarda alınan kafein demir emilimini engelleyerek annenin ve bebeğin demir eksikliği yaşamasına neden olur.

    Aşağıdakilerin her biri yaklaşık 300 mg. kafein içermektedir.
    • 3 fincan hazır kahve
    • 3 fincan çekilmiş kahve
    • 6 fincan çay
    • 8 kutu kola
    • 4 kutu enerji içeceği
    • 8 parça sade çikolata barı
    Sütlü çikolatadaki kafein miktarı, sade çikolatadakinin yarısı kadardır.

    Bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında da kafein bulunur. Bu nedenle gebelik süresince mümkün olduğu kadar az ilaç kullanmaya özen gösterin. Çok acil durumlarda mutlaka doktorunuza danışın.

    DYT.Buket ADANÇ
     
  14. 25 Nisan 2013
    Konu Sahibi : ilkyas
  15. ben066

    ben066 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2013
    Mesajlar:
    481
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    48
    teşekkürler harikasınız
     
  16. 13 Şubat 2014
    Konu Sahibi : ilkyas
  17. erat76

    erat76 Üye Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2014
    Mesajlar:
    1
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    teşekkürler aydınlatıcı bilgiler için