HAMiLELiK DÖNEMİNDE BİTKİSEL ÇAY TÜKETİMİ v DİĞER İÇECEKLER !!!

Konusu 'Gebelik' forumundadır ve SENACE tarafından 24 Temmuz 2007 başlatılmıştır.

    24 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : SENACE
  1. SENACE

    SENACE Guest

    [​IMG] Hamilelik Döneminde Bitkisel Çay Tüketimi ve Diğer İçecekler

    Bitkisel çaylar her zamankinden daha fazla günlük hayatımıza girmiş durumdadır.
    Eskiden sadece aktarlardan alınabilen ve genellikle zahmetli işlemler sonrası
    hazırlanabilen bitkisel çaylar artık market raflarında poşetlerde
    kolay kullanıma hazır bir şekilde bizleri bekliyor.

    Bitkisel çay dendiğinde aklımıza bunların aşırı kullanımında
    ciddi sorunlara yol açabileceği hiç gelmiyor, zira bitkileri
    her zaman ilaçlardan daha masum görüyoruz.

    Gerçekte ise tam tersi geçerli:

    Belli başlı bazı bitkisel çayların içinde bulunan etken maddeler
    özellikle çocuklarda ve hamile kadınlarda sorunlara neden olabilir.
    Eczaneden alınan ilaçların içerdikleri etken maddelerin her biri ve
    miktarları net olarak bilindiği halde bitkisel çaylar birden fazla etken madde içerebiliyor
    ve etken madde miktarının net olarak bilinmesi imkansızdır.

    Hamilelik döneminde kadınların çoğu zencefil, ıhlamur, papatya, rezene,
    kuşburnu, normal çay, yeşil çay ve meyve çaylarını bulantı gidermek için (zencefil),
    sıvı ihtiyaçlarını gidermek için, sakinleştirici özelliklerinden faydalanmak için (rezene) veya
    lohusalık döneminde süt yapımını artırmak için (papatya, rezene,
    ısırgan otu çayları) kullanmaktadırlar.
    Bu sayılanlarda günlük miktar iki fincanı aşmadığı sürece sorun yok gibi görünmektedir.

    Halbuki ismi masum gözüken ve bize aşina olan çeşitli bitki çayları,
    örneğin adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar
    sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini,
    gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını artırarak
    erken doğum yapma riskini artırabilmektedir.

    Ahududu çayının doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi yüzyıllardan beri
    bilinmekte ve ebeler tarafından bu çay gecikmiş doğumları başlatmak için
    kullanılmaya devam etmektedir.

    Bunlar yanında üçüncü bir grup bitki çayı ise artık hemen her markette
    rastlayabileceğimiz isimlerini az duyduğumuz veya hiç duymadıklarımız:

    Fesleğen, Biberiye, Lavanta, yaban mersini, sarı kanturon,
    melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba
    bunlara örnek verilebilir.
    Bu sayılan bitki çaylarının ortak özelliği gebelik döneminde kullanıldıklarında
    erken doğum, gebelikte kanama ve düşük riskini artırma olasılıklarının
    bulunması ve bu nedenle kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir.

    Bazı bitkilerin aşırı kullanımda sakat doğuma yol açtıklarına dair bazı bulgular bile mevcuttur.

    Özet olarak hamilelik döneminde bitkisel çaylara masum gözüyle
    bakmak yerine günümüzde kullanılan ilaçların kökeninde bitkiler olduğu
    gerçeği göz önünde bulundurulmalı ve bitkisel çayları kullanmadan önce
    mutlaka doktora danışılmalıdır.

    Bitkiler her zaman masum değildir.”Bitkisel tedavi ilaç tedavisinden iyidir”
    düşüncesiyle aktarlardan içeriği ve ne işe yaradığı bilinmeyen bitkilerin
    alınması ve kullanılması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
    Bitkisel tedavi ancak bu konuda özel eğitim almış bir doktor tarafından yürütülebilir.

    Hamilelik Döneminde Hangi İçecekler Güvenlidir?

    * Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu,
    taze meyve suları ve süttür.
    Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler
    tercih edilmelidir. Kolalı içecekler, çay, yeşil çay ve kahve kafein
    içerikleri nedeniyle günlük kullanımı maksimum iki birim
    (fincan veya bardak) ile sınırlanmalıdır.

    * Son zamanlarda sıklıkla reklamları yapılan enerji içeceklerinin içerdiği
    katkı maddeleri hamilelikte şeker metabolizmasını bozabileceğinden
    bu içeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır.

    * Alkol nörotoksik bir madde olarak gelişmekte olan bebeğin
    beyin hücrelerinin gelişimini engelleyen bir maddedir ve
    hamilelikte kesinlikle uzak durulmalıdır.
    Aşırı alkol tüketen toplumlarda çocuklardaki zeka geriliğinin
    en önemli nedeni anne adayının alkol kullanımıdır.

    * Diyet içecek ve gıdaların içeriğinde ve suni tatlandırıcılarda bulunan
    aspartam her ne kadar bebeğe zararlı bir madde olarak görülmese de
    (gebelikte ilaç kategorisi B, yani kullanımı uygun) tatlandırıcı olarak
    diğer maddeleri içeren diyet ürünlerden ve mümkünse tüm diyet ürünlerinden
    tümüyle uzak durulmalıdır.

    * Light süt ise yalnızca yağı azaltılmış bir ürün olduğundan
    kalsiyum kaynağı olarak gebelikte güvenle kullanılabilir.

    * Probiyotik bakteri içeren ürünler (probiyotik yoğurtlar) iyi huylu
    bu bakterilerin etkisiyle sindirimin kolaylaşmasını sağlar ve kabızlığı önlerler
    ve hamilelik döneminde de rahatlıkla kullanılabilirler.

    * Kefir eski bir ürün olsa dahi tıp literatürüne yeni girmeye başlamış bir içecektir.
    Masum bir içecek olduğu düşünülmekle beraber hamilelik döneminde
    kullanımı konusunda henüz yapılmış kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır.
     
    UMUDUMSABRIM bunu beğendi.
  2. 24 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : SENACE
  3. hilarya

    hilarya Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.951
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    106
    Senace cim
    verdiğin bilgiler çok güzel. Bu yüzden sana Teşekkür ediyorum.. Daha hamiş olmadan çok sevdiğim fakat dikkat etmem gereken bitkisel çaylarla ilgili bu yazı bana çok faydalı oldu.

    Ellerine sağlık
    :1hug:
     
  4. 24 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : SENACE
  5. SENACE

    SENACE Guest

    CANIM BENİM İNŞALLAH YAKIN ZAMANDA HAMİŞ OLURSUN.
    VE BU BİLGİLERDEN FAYDALANIRSIN...
    BENDE SANA TEŞEKKÜR EDERİM.
    OKUDUĞUN ve YORUM YAZDIĞIN İÇİN...
     
  6. 11 Aralık 2012
    Konu Sahibi : SENACE
  7. eyv85

    eyv85 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    14 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    27
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    31
    Teşekkür bilgiler için