hamilelikte zararlılar listesi !

Konusu 'Gebelik' forumundadır ve Nil tarafından 15 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

    15 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : Nil
  1. Nil

    Nil KK Kro Pro Üye

    Katılım:
    22 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    9.669
    Beğenildi:
    91
    Ödül Puanları:
    153
    Hamilelik döneminde, özellikle beslenme konusundaki küçük ayrıntılar, anne adayı ve bebek sağlığı açısından risk yaratabiliyor. Uzmanlar; anne adaylarını az pişmiş yumurtadan, deniz ürünlerine kadar pek çok besinden uzak durmaları için uyarıyor.

    Anne adayları bebeklerini korumak amacıyla hamilelikte nelerin zararlı olup olmadığını bilmek isterler. Hamileyken kendi sağlığınıza dikkat etmek, bebeğinizi de korumanın en iyi yoludur. Hamilelik boyunca neler yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz konusunda kendinizi çok sıkmayın. Başlangıçta size kocaman görünen 'hamilelikteki yasaklar listesi' aslında düşündüğünüz kadar korkutucu değildir. Pek çok yasak besinin zarar verme riski düşüktür ama siz yine de emniyetli olan yolu seçmelisiniz. İşte, hamilelikte beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler.

    Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler
    Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria (tehlikeli bir bakteri cinsi) bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir. Peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan, hamileler için gereklidir. Bebeğinizin kemik ve diş gelişimine faydası olur.

    Yumurta
    Az pişmiş yumurta ve pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyecekler hamileyken tüketilmemeli. Çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella'nın kaynağı olabilir. İyi pişmiş ya da katılaşana kadar kaynamış yumurtanın bir zararı olmaz. Güvenilir, mümkünse markalı yumurtalar alın ve iyice pişirdikten sonra yiyin.

    Az pişmiş ya da çiğ et
    Çiğ ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemeli. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmeyin.

    Deniz ürünleri
    Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yenmemeli. Sushi de hamilelikte tüketilmemelidir. Çiğ deniz ürünleri salmonella nedeniyle zehirlenmeye neden olabilir. Aynı zamanda, campylobacter (hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalık yapan bir bakteri) ve listeria da taşıyabilirler. Deniz ürünlerini, bakterilerinin ölmesini sağlamak için iyice pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.

    Balık
    Konserve balıkları haftada iki kereden fazla yemeyin. Köpek balığı ve kılıç balığından da uzak durmalısınız. Bu balıklar cıva gibi ağır metaller içerebilir ve bunlar da bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilir. Hamilelere özellikle; lüfer, palamut, levrek, sardalye, uskumru ve somon tavsiye edilir. Yeter ki, iyice pişmiş olsunlar.:CüvCüv::nazar:
     
  2. 15 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : Nil
  3. el-muallim

    el-muallim kırk yaşımın çiçekleri.. Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2008
    Mesajlar:
    13.673
    Beğenildi:
    19
    Ödül Puanları:
    196
    eline sağlık güzel bı bılgı canımmmmm
     
  4. 15 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : Nil
  5. ozlem24

    ozlem24 henuz rutbeye daha var:) Üye

    Katılım:
    5 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    413
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    ellerine saglik bu guzel bilgileri paylastigin icin.
     
  6. 6 Şubat 2009
    Konu Sahibi : Nil
  7. HCRN

    HCRN Guest

    güzel bir paylaşım. tşkrlr
     
  8. 11 Şubat 2009
    Konu Sahibi : Nil
  9. helos

    helos Guest

    ben ilk hamileliligimde bunlarin hepsine dikkat ettim ama simdi 2.hamileligim mayonezde yiyorum karideste cokacimcoook iyi yapmiyorum ama:1no2:
     
  10. 11 Şubat 2009
    Konu Sahibi : Nil
  11. AskKirintisi

    AskKirintisi Popüler Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    4.817
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    108
    Bende çiğ köfte çok yedim ve amerikan saltasını çok tükettim, şimdiki aklım olsa yapmazdım ama ilk aylarda hamişliğe alışamadım galiba.
     
  12. 1 Mart 2009
    Konu Sahibi : Nil
  13. gurcan06

    gurcan06 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Aralık 2008
    Mesajlar:
    492
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    ben yumurta vs peynire filan dikkat ettimde mayonezi ilk defa duydum acıkcası sağol paylasım için
     
  14. 1 Mart 2009
    Konu Sahibi : Nil
  15. ades_ballibadem

    ades_ballibadem Popüler Üye Üye

    Katılım:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    2.739
    Beğenildi:
    43
    Ödül Puanları:
    153
    BUNLARIN DIŞINDA
    Katkı maddeleri içeren gıdalar
    • Dondurulmuş yiyecekler
    • Açıkta satılan gıdalar
    • Açık süt-peynir ve çiğ etlerden yapılmış gıdalar
    • Koyu çay, kahve, kakao. Son araştırmalar özellikle kahvenin erken doğum riski oluşturduğu yönündedir.
    • Bitki çayları: Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir. Çayların içeriğindeki bazı etken maddeler sizi olumsuz etkileyebilir.
    • Tuz: Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görüp sizi hastalandırabilir.
    • Gazlı içecek ve meşrubatlar: Boş enerji kaynağı olup;annenin gereksiz kilo almasına neden olurlar.
    • İyi yıkanmamış sebze ve meyvalar: Üzerlerinde kalabilecek kimyasal atıklar, bakterilerden dolayı zarar verebilirler
    • İyi pişmemiş etler: Gıda Zehirlenmesine neden olabilir.
    • Maydonoz: Fazla maydonoz tüketimi erken doğumu tetikleyebilir.
     
  16. 10 Mart 2009
    Konu Sahibi : Nil
  17. umut07

    umut07 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    9 Mart 2009
    Mesajlar:
    9
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Mayonez pastorize olduğu için yenilebilir ama evde yapılan içine çiğ yumurta konan mayonez yenilmemeli diye biliyorum.
     
  18. 12 Mart 2009
    Konu Sahibi : Nil
  19. exsxek arxixsxix

    exsxek arxixsxix Aktif Üye Üye

    Katılım:
    20 Kasım 2007
    Mesajlar:
    24
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    arkadaşlar bende 6 haftalık hamileyim . balık yiyemiyorum çok midemi bulandırıyor. sadece konserve ton balığını yiyebiliyorum acaba bu nun bir sakıncası varmı biliyor musunuz? beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim .