Hamsili Pilav

Konusu 'Yöresel Yemekler' forumundadır ve Elif tarafından 27 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    27 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.619
    Beğenildi:
    5.147
    Ödül Puanları:
    438
    [​IMG]



    2 kilo hamsi
    5 yemek kaşığı zeytinyağı
    2 adet orta boy soğan
    3 su bardağı iyi cins pirinç
    arzuya göre 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
    4-5 yemek kaşığı kuş üzümü
    1 silme yemek kaşığı kadar yenibahar
    1 silme yemek kaşığı tarçın
    tuz, karabiber
    4,5 su bardağı kadar sıcak su

    Önce pilavı hazırlayın. Bunun için pirinci bir kaba alıp 2 yemek kaşığı tuz ve üstünü basacak kadar sıcak su ile ıslatıp ılınana kadar bekletin.
    Geniş bir pilav tenceresine yağı aktarın. Yemeklik doğranmış soğanı ve kullanıyorsanız fıstıkları birlikte kavurun.
    Pirinçleri bol suda duru su çıkana kadar yıkayıp süzerek kavrulan soğana ilave edip kavurmaya devam edin.
    Baharatları,tuz ve karabiberi, kuş üzümünü ilave edip biraz daha karıştırdıktan sonra 4,5 su bardağı veya biliyorsanız pirincinizin kaldırdığı kadar sıcak su ilave ederek pişirin. (Pilavınız diri kalmadan tam olarak pişmiş olmalıdır.)
    Pilav demlenirken hamsileri ayıklayın. Bunun için hamsinin iç kısmını aldıktan sonra ortadaki kılçığınıda hamsiyi ayırmadan çıkarın. Hepsini ayıkladıktan sonra yıkayıp süzün.
    Hafif yağlanmış orta büyüklükteki yuvarlak, tercihen teflon tepsinizin taban kısmını tamamen kapatacak şekilde hamsileri dizin. (Hamsi pişerken çekip küçüleceklerinden dolayı sıkça dizmelisiniz.)
    Tepsinin yanlarınıda hamsiler dışarı sarkacak şekilde dizin.
    Pilavı tepsinin ortasına döküp kalan hamsilerle üst kısmını yine sıkıca dizerek tamamen kapatın.
    170C dereceli fırında hamsiler iyice pişip kızarana kadar pişirin. Servis tabağına ters çevirerek sıcak olarak servis yapın.