"Hamurum kabarmadı" diye üzülmeyin. İşte son sistem hamur kabartma yöntemi

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Noa tarafından 19 Haziran 2008 başlatılmıştır.

    19 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Noa
  1. Noa

    Noa Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    659
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    Kendimi Takdir Ediyorum

    "Hamurum kabarmadı" diye üzülmeyin. İşte son sistem hamur kabartma yöntemi

    * Hani dezavantajları avantaja çevirin derler ya ben bugün bu taktiği uyguladım ve başardım.
    * İnternette uzun zamandır gördüğüm çeşitli sitelerde yayınlanmış yapanlar tarfından beğenilmiş bir poğaça tarifini denemeye karar verdim. Herkes bu poğaçaya bayılıyordu nasıl yumuşaçık olduğunu anlatıyordu. Adı pamuk poğaçaydı ve pamuk gibi kabarıyordu. (KK'da da çok beğenilmiş)
    * Ben de büyük bir hevesle tarifi uyguladım. Hamur işi konusuna yabancı olmamama rağmen poğaçalarım taş gibi oldu. Yenilen pehlivan misali tekrar denedim. Bu sefer de hamurda bir kabarma belirtisi yoktu. Ben de bu havalarda arabaya bindiğim de içerisinin sıcaklığından nasıl rahatsız olduğumu hatırladım hamuru aldım arabanın en güneş gören yerine koydum, kapıyı kilitleyip gittim. Yarım saat sonra geldiğimde hamurum kabından taşıyordu. Poğaçalar piştiğinde pastahaneden alınanlardan hiçbir farkı yoktu. Hatta daha bile güzeldi.

    Artık hamurum kabarmadı diye üzülmeyin. Atın güneşin altında kavrulmuş bir arabaya değme ustalara taş çıkarın. Kışın da doğalgaz veya kalorifer peteklerinin üzerine koyarsınız. Tarife gelince; Pamuk Poğaça

    * 1 pk yaş maya yada 2 kaşık kuru mayayı bir su bardağı ılık süt içinde 15 dk bekletin daha sonra 1 sb ılık su 1 sb sıvı yağ ( ben kalori bakımından yarım bardak koyuyorum) 4 çorba kaşığı şeker 4 çay kaşığı tuz( ben 5 koyuyorum) 1 tatlı kaşığı mahlep veya vanilya(isteğe bağlı) ve alabildiği kadar un ( burada püf noktası kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur olmalı)ekleyip yoğurun hamuru yarım saat bekletin ( ben ilkini saatle yaptım olmadı saati boşverin hamur iki katı kabarıncaya kadar bekletin)
    * Hamuru istediğiniz gibi şekillendirin. Tepsiye dizin yalnız iki katı kabaracağını hesaplayarak dizin. Bir süre tepside kabarmasını bekleyin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 175-180 derece fırında pişirin.
    * İlk tepsiyi soğuk fırına attım 35 dakikada pişti. İkincisi 25 dakikada pişti. İşin püf noktası hamurun kabarması için saate değil gözlerinize güvenin kabarana kadar bekleyin.
    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 19 Haziran 2008
  2. 19 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Noa
  3. SENACE

    SENACE Guest

    TEŞEKKÜR EDERİM.
    ZATEN ESKİLER EVDE YAPARMIŞ EKMEĞİNİ MAYALI HAMURDAN.
    ÜSTÜNÜDE SARIP SARMALARLARMIŞ.
    ARABANIZ YOKSA BiLE BİR ÖRTÜNÜZ MUTLAKA VARDIR. :))
    ÖYLE DE DENEYEBİLİRSİNİZ.
     
  4. 19 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Noa
  5. AskKirintisi

    AskKirintisi Popüler Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    4.817
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    108
    Ben hamuru 2 tana battaniyeye sarırıyorum en sıcak yere koyuyorum, yumuşacık oluyorlar. Ama işin püf noktası ele yapışıp yapışmamak arasında bir kıvam olacak.
    Herkez yiyen tarif almadan gitmiyor.
     
  6. 19 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Noa
  7. Noa

    Noa Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    659
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    Ben üzerini örtüp kabartmayı denedim ama her halde yeterince beklememişim. Arabada çok hızlı ve kolay oldu. Arabayı hep eşim kullanacak değil ya :))
     
  8. 19 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Noa
  9. filizcan

    filizcan Popüler Üye Üye

    Katılım:
    24 Eylül 2006
    Mesajlar:
    155
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    arabalara kadar zahmet etmeyin kızlar fırını biraz ısıtın kapatın ama fırın kızgın olmasın koyun icine hamurunuzu nasıl kabaracak görürüsünüz
    aman haaa kızgın fırın olmasın ask kırıntısına katılıyorum hamurunuz yumasak olsun elinede yapısırsa elinizi yaglayabilir yada hafifce ıslatabilirsiniz sorun olmaz normal sartlarda hamurun mayaya gelmesi 1 saattir sabırlı olun kızlar
     
  10. 19 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Noa
  11. Noa

    Noa Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    659
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    İlk denediğim de fırına da koydum 50 derecede beklettim üstü kabuk tuttu ve hiç kabarmadı. Televizyon da filan da fırında kabartıyorlar ama benimki olmadı. Ele yapışan bir hamur olduğu için eli lokma yapar gibi ıslatmak iyi fikir. Hamur zaten yağlı olduğundan elinizi yağlamanızı önermem. Pastane poğaçasına üstünlüğü onun kadar yağlı olmaması....
     
  12. 19 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Noa
  13. file_maker

    file_maker Popüler Üye Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    117
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Ya merak ettim bu şekilde hamur eşkimesmi peki???
     
  14. 19 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Noa
  15. aliram

    aliram Aktif Üye Üye

    Katılım:
    7 Mart 2008
    Mesajlar:
    61
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    ay bu poğaça çok süper oluyo,aynı pastanelerdekiler gibi,ablam yapıo gerçi bende yapıorum ama herkes bayılıo:)çok yumuşak bir hamur olucak ele hafif yapışacak,sert olunca güzel olmuo:)adıda güzel pamuk poğaça :)
     
  16. 20 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Noa
  17. AskKirintisi

    AskKirintisi Popüler Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    4.817
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    108
    Ben oktay ustanın tarfini yapıyorum hep, çok güzel oluyor, sıvı yağla yapılan poğoçayı beğenmiyorum, margarinle çok güzel oluyor, birde mahlep katıyorum oda çok güzel oluyor.

    Ayrıca mayalı hamur işlerini en az 2 saat bekletin, zamanın varsa 3 saat beklettiğim bile oluyor.

    Filizcan kaç derecede bekletiyorsun?
     
  18. 20 Haziran 2008
    Konu Sahibi : Noa
  19. Noa

    Noa Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    659
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    Margarin çok lezzetli ama sağlığa zararlı olduğu söyleniyor. Bu sıvı yağla yapılmasına rağmen çok güzel oluyor. Zaten bütün forumlarda tarifi var ve herkes bayılıyor. Mahlep konusuna katılıyorum. Bu tarife pastahane poğaçası hissini o veriyor zaten.