Hangi Ayda Hangi Balık Lezzetlidir ?

Konusu 'Deniz Ürünleri' forumundadır ve Barcman tarafından 2 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    2 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Barcman
  1. Barcman

    Barcman PR UZMANI Pro Üye

    Katılım:
    1 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    10.580
    Beğenildi:
    19
    Ödül Puanları:
    198
    OCAK
    Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Cinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, pazarlarla kolayca bulunur. tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç, mercan, sinağrit az tutulur.
    ŞUBAT
    Bu ayda kalkan mevsimi başlar. Mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir yine bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop lezzetle yenir.
    MART
    Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ciroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir. Kofananın ızgarası olur. Minakop ve tekir her zaman olduğu gibi lezzetlidir.
    NİSAN
    Kalkan yine başta gelir. En bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara oranla daha ucuzdur. Bu ayda ve mayısta kılıç, ağustos ve kasım aylarında tutulanlar kadar lezzetli değildir. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, minakop, tekir ve barbunya çok tutulur. Eşkina bu ayda görülür. Levrek kadar lezzetlidir. Uskumru artık çiroz olmuştur. kaya balığı fazlaca avlanır ve ucuzdur.
    MAYIS
    Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir. Fazlaca çıktığından pazarlarda her gün bulmak mümkündür. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir. Kefal yine lezzetlidir.
    HAZİRAN
    Bu ayda balıklar az tutulur. Dip balıkları yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler. Bu nedenle haziran ayı balıkçılık açısından verimsizdir. tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinarit, levrek ve eşkina bulunur. Fakat pahalıdır.
    TEMMUZ
    Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ortasına kadar lezzetini devam ettirir. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya yine lezzetlidir. Kefal bu ayda lezzetsizdir ve üretimi azdır.
    AĞUSTOS
    Çingene palamutu mevsimini açar. Boyu uskumru kadar veya biraz daha iridir. Levreğe bile tercih edilir. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz. Kolyozun tavası, pilakisi yapılır. İzmarit lezzetini bulmuştur. Kefal tavsiye edilmez.
    EYLÜL
    Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Her türlü pişirilmeye elverişlidir. Lüfer bu dönem pahalıdır. Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca çıkar.
    EKİM
    Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları aydır. Bu nedenle bol miktarda tutulur. Uskumru turfanda olarak kendisini gösterir. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır. İstavritte yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, sinağrit, mercan, sardalya, eşkina, minakop, torik, izmarit, iztrangiloz ve aterina gibi balıkları nispeten ucuz olarak temin etmek mümkündür.
    KASIM
    Uskumrunun en iyi zamanıdır. Kasım ayında bol bulunan ve lezzetli olan balıklar bu ayda da lezzetlidir. Torik akışı başlamıştır. Lakerdası yapılır. Pisinin en nefis olduğu aydır.
    ARALIK
    Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Hamsi de lezzetlidir. Tekir bol bulunur.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 3 Ocak 2009
  2. 2 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Barcman
  3. daylight

    daylight Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    2.435
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    konu teşekkür butonu kapalıydı burdan yazayım dedim balık tutkunuysanız ne zaman ne alacagınızı bilmek önemli mevsimleri tam yumurtlama döneminin arkasına denk gelir balıgım tam yaglandıgı,ete döndügü havyarının içinde oldugu aylardır denizine göre de önemli yani bir kalkan marmara da çıkar mesela
     
  4. 25 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Barcman
  5. DygEge

    DygEge Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.712
    Beğenildi:
    178
    Ödül Puanları:
    163
    Ayyy süper ablacım bebeğime balığa başlıcamda güzel oldu teşekkürler
     
  6. 14 Kasım 2009
    Konu Sahibi : Barcman
  7. netertua

    netertua Popüler Üye Üye

    Katılım:
    31 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    2.111
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    106
    tüh eşimde bir sürü kefal almıştı.buzluğa atmam için.(10 kilo kadar)
    halbuki en lezzetli olduğu mevsim martmış.
    paylaşım için teşekkürler.
     
  8. 28 Haziran 2012
    Konu Sahibi : Barcman
  9. _Ruzgargulu_

    _Ruzgargulu_ … الرحمن … Pro Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2011
    Mesajlar:
    9.236
    Beğenildi:
    1.756
    Ödül Puanları:
    188
    Bisey sorcam ?
    Cupra mi yoksa levrek mi daha guzel.. Ben onceden alabalik yerdim bunlari hic tatmadim daha...
    Bu aksam cupra yapcam eger guzelse :44:
     
  10. 21 Ekim 2012
    Konu Sahibi : Barcman
  11. ayran

    ayran CcC Ülkücüler CcC Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2012
    Mesajlar:
    2.742
    Beğenildi:
    913
    Ödül Puanları:
    193
    Balığın en lezzetlisi olta balığıdır ağlarla tutulan balık hiç bi zaman tam lezzetli olmaz
     
  12. 21 Ekim 2012
    Konu Sahibi : Barcman
  13. ayran

    ayran CcC Ülkücüler CcC Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2012
    Mesajlar:
    2.742
    Beğenildi:
    913
    Ödül Puanları:
    193
    Marmara Bölgesindeki Kefal Balıklar Yenmez.kefal denen balık zaten pislikle besleniyor. ve genelde pis sularda, kanalizasyonun denize döküldüğü yerlerde bol bulunur. Miğdesi olan yer böğkkkkkk
     
  14. 25 Ocak 2013
    Konu Sahibi : Barcman
  15. mayorka

    mayorka Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2012
    Mesajlar:
    129
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    63
    mercan balıiği yedim büyukadada nefisti
     
  16. 26 Şubat 2014
    Konu Sahibi : Barcman
  17. letizia

    letizia Mina'm Üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    5.005
    Beğenildi:
    500
    Ödül Puanları:
    188
    Yılın her günü balık yiyebilirim o kadar çok seviyorum ki!! Teşekkürler bilgiler için.
     
  18. 10 Ekim 2014
    Konu Sahibi : Barcman
  19. 35Bahar35

    35Bahar35 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    9 Ekim 2014
    Mesajlar:
    3
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    3
    Çipura ile levrek arasında eğer ikisi de üretim yani çiftlikse pek de bir fark yok. Ama biz evde levreği daha çok seviyoruz.
    Alabalık konusunda da kılçıksız olması, pişirme sırasında diğer balıklar gibi ağır koku yaymaması bir de besleyici olması açısından tercih ediyoruz. Hele zeytinyağında kızarttıktan sonra doğal tereyağı sürerseniz üstüne harika oluyor.
     
    _Ruzgargulu_ bunu beğendi.