Haşhaşlı çörek/Samsun

Konusu 'Yöresel Yemekler' forumundadır ve Elif tarafından 27 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    27 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.653
    Beğenildi:
    5.191
    Ödül Puanları:
    438
    [​IMG]



    1 paket (42g) yaş maya ( veya 1,5 yemek kaşığı toz maya)
    1,5 su bardağı ılık süt
    1 çay kaşığı toz şeker
    aldığı kadar un
    yarım su bardağından biraz fazla eritilmiş tereyağı
    1/3 su bardağı zeytinyağı
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 su bardağı haşhaş ezmezi
    1 yumurtanın sarısı
    üzerine haşhaş veya çörek otu

    ılık sütte şekeri ve mayayı eritin.
    bir miktar unu ve tuzu geniş bir kaba alın. ortasını havuz biçiminde açarak erimiş tereyağını, zeytinyağını ve süt karışımını unun ortasına dökün. azar azar un ekleyerek elinize yapışmayacak bir hamur elde edin.
    hamuru yaklaşık 20 dakika yoğurun. hamura disk şekli verip üzerini temiz bir bezle örtün ve kabarması için 1 saat bekleyin.
    hamurunuz masanın üzerinde mayalanırken kitabınızı ve çayınızı alıp karşısına geçin. belki o an duymak isteyeceğiniz bir cümle sizi bekliyor olabilir. "başarı, başkaları pes etse bile çabalamaya devam etmektir."
    hamur tamamen kabarınca 2-3 dakika daha yoğurun. hamuru ikiye bölün. parçalardan birini dikdörtgen bir fırın tepsisinin üzerinde elinizle açın.
    zeytinyağı ile yumuşattığınız haşhaş ezmesinin yarısını hamurun üzerine yayın ve irice sarıp rulo yapın. rulonun uçlarını simit gibi birleştirin.
    kalan hamur için de aynı işlemleri yaptıktan sonra her ikisini de bir tepsiye yerleştirin. üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
    önceden ısıtılmış 200C fırında pişirin.
    çok geç olduğu için yiyemeseniz bile bu çöreği ertesi sabah kahvaltı sofrasının en başına koymayı ihmal etmeyin....
     
  2. 28 Aralık 2010
    Konu Sahibi : Elif
  3. balbocugu_85

    balbocugu_85 Kaderini seveceksin!! Üye

    Katılım:
    5 Ekim 2009
    Mesajlar:
    502
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    bizde Samsunluyuz. Konyada yaşıyoruz burada bir çok kişiye yaydık tarifimizi. her bayram sabahı mutlaka kahvaltıda olur haşhaşlı çörek. bazende günlerde yapıyoruz. yiyen doyamıyor tadına tane tane ayrılır ya hani bide o. ilk piştiğinde üstü nar gibi kızarmış olur sert olur ya en leziz yeri orası işte
     
    Son düzenleme: 28 Aralık 2010
  4. 19 Kasım 2012
    Konu Sahibi : Elif
  5. kalinkaselin

    kalinkaselin sevgi herşeyi halleder:) Üye

    Katılım:
    21 Nisan 2011
    Mesajlar:
    5.063
    Beğenildi:
    2.606
    Ödül Puanları:
    163
    üzgünüm ama bu çörek amasya çöreğidir benim ananenmde anesinden öğrenmiş
    yüce googledan aratın samsun çöreği diye çıkmaz amasya çöreği diye çıkar ve bayatlamaz çokta lezzetlidir:::KK66:
     
  6. 18 Nisan 2013
    Konu Sahibi : Elif
  7. de_niz

    de_niz Yol arkadaşım Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesajlar:
    5.483
    Beğenildi:
    85
    Ödül Puanları:
    93
    Çok güzel bi tat mutlaka denicem