Herkese parmak yedirtecek yemekler yapabilmek için sadece şu 10 yolu bilmeniz yeterli

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Halikarnas tarafından 21 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

    21 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : Halikarnas
  1. Halikarnas

    Halikarnas DÖNDÜM Pro Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2008
    Mesajlar:
    15.417
    Beğenildi:
    30
    Ödül Puanları:
    198
    [​IMG]


    Parmak yedirtecek yemekler için püf noktaları...

    Herkese parmak yedirtecek yemekler yapabilmek için sadece şu 10 yolu bilmeniz yeterli.

    Çoğunuzun bildiği gibi, yemek yapmak birçokları için bir tutku hatta başlıca bir hobi. Yılların tecrübeli aşçıları yemek yapmanızı kolaylaştıracak ve daha iyi yemek yapmanızı sağlayacak bir takım ipuçlarına sahip. Eğer bu yolları takip ederseniz yemek yapma yeteneğinizi inanılmaz bir şekilde geliştirebilirsiniz.

    1. MIKRODALGA FIRININIZDAN KURTULUN

    Mikrodalga fırınlar sadece bir şey için iyidir: Donmuş gıdaların çözülmesi. Fakat çözülmesini istediğiniz şeyi bir gün önceden buzluktan alıp buzdolabına koyarsanız daha kolay ve daha sağlıklı bir şekilde çözülmesini sağlayabilirsiniz. Mikrodalgalar, içerisinde pişen hiçbir yiyeceğe lezzet katmazlar. Oysa ocaklar ve fırınlar, üzerlerinde pişen yiyecekleri sulandırarak daha hoş bir aroma kazanmalarına yardımcı olur.

    2. TARıFLERı OKUYUN

    Eğer yemek pişirirken tarif kullanıyorsanız, yemek pişirmeye başlamadan önce o tarifi mutlaka baştan sona 2 kez okuyun. Tarifli bir yemek yaptığımızda genellikle tarife şöyle bir göz atarız fakat daha sonra tarifin önemli noktaları gözümüzden kaçar. Tarifi iki kere okuduğunuzda tarifin önemli noktalarını hatırlama olasılığınız daha yüksek olur.

    3. LiSTE YAPIN

    Eğer sebzeli kızarmış tavuk gibi çok zahmetli ve karışık bir yemek yapıyorsanız, neyi ne zaman yapacağınızı, hangi malzemeyi ne zaman ekleyeceğinizin bir listesini yaparsanız bu size çok yardımcı olacaktır.

    4. ŞARAP KULLANIN

    Şarap yemeklere güzel bir aroma katabilir. Örneğin bir et yemeği yapıyorsanız, içine çok az miktarda şarap eklediğinizde tadında mükemmel bir değişim olacaktır. Yemeğin içerisindeki alkol, yemek piştikten sonra kaybolur. Bu nedenle içerisine şarap kattığınız yemekleri çocuklara da servis edebilirsiniz. Kırmızı ete kırmızı şarap, beyaz ete beyaz şarap kullanmak genel bir kuraldır. Eğer balık yapacaksanız yarım bardak beyaz şarap ve fesleğen gibi bazı bitkiler ekleyin. Böylece kendi kendinize evde yapmış olduğunuz harika soslu bir balık yemeği elde edeceksiniz.

    5. TAZE BıTKıLER KULLANIN

    Kurutulmuş bitkiler yemeğinize çok az bir aroma katarlar ya da hiç katmazlar. Bu ipucu yemeğinizi az lezzetli bir yemekten usta işi bir yemeğe dönüştürür. Nane, kekik, maydanoz, fesleğen, biberiye gibi bitkileri marketlerde bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Böylece yemeğinize hoş bir aroma katacak bitkileriniz, her an elinizin altında olmuş olur.

    6. BOLCA TUZ KULLANIN

    Tuz ve sağlık hakkında söylenen her şeyi unutun! Eğer lezzetli yiyecekler pişirmek istiyorsanız, tuzu kullanmakta çekinmemeniz gerekir. Tam anlamıyla bir tutam tuz için sadece başparmak ve işaret parmağınızı değil, başparmağınız ve diğer 2 parmağınızı da kullanmanız gerekir. ınsanların tuzu, sırf öyle tavsiye edildi diye çok az miktarda hatta hiç kullanmamaları çok gülünçtür. Fransızlar yemeklerinde çok tuz kullanmalarına rağmen gayet sağlıklı insanlardır.

    7. TEREYAĞI KULLANIN

    Tereyağı, lezzetli bir yemeğin olmazsa olmazıdır. Biftek pişirdiğinizde onu mutlaka tereyağında pişirmelisiniz. Tereyağı aklınıza gelebilecek her şeye mükemmel bir aroma katar. Fakat tereyağı yerine asla margarin kullanmayın.


    8. SOS YAPIN

    ıyi bir sosun pişirmeye ve aşçıya göre farklılık gösterdiği söylenir. Sosların yapımı son derece kolaydır ve her zaman, yemeklerinizin yanına kolaylıkla sos hazırlayıp daha değişik tatlar yakalayabilirisiniz.

    9. ıYı VE TAZE MALZEMELER KULLANIN

    Taze malzemeler, yemeklerinizin tadında büyük değişiklikler yapar. Sebzelerinizi manavdan, etlerinizi ise kasaptan almanız tazelikleri açısından daha iyi olacaktır. Marketler yiyeceklerin tadına değil sadece iyi görünmesine önem verirler. Süpermarketlerden değil de yerinden aldığınız et ve sebzeyle pişireceğiniz yemeklerin daha lezzetli olması garantidir.

    10. PıŞıRDıĞıNıZıN TADINA BAKIN

    Tatmak pişirmenin en önemli parçalarından biridir. Pişirdiğinizin tadına mutlaka sık sık bakmalısınız. Yemeğinizin tadına baktıkça içerinde eksik olan şeylerin farkına varır ve o malzemeleri zamanında ekleme olanağına sahip olursunuz. Ayrıca yemeğinizi önceden tattığınız takdirde, masada bir sürpriz yaşamamış olursunuz.








    .
     
  2. 21 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : Halikarnas
  3. gldnmz

    gldnmz Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2009
    Mesajlar:
    460
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    bazılarını zaten yapıyorum ama tekrar hatırlamak ii geldi emeğine sağlık canım
     
  4. 21 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : Halikarnas
  5. acemiperi

    acemiperi Şükür Rabbime Üye

    Katılım:
    8 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    8.651
    Beğenildi:
    520
    Ödül Puanları:
    153
    ben de çoğunu uyguluyorum. mutfakta çok zaman geçiremiyorum, bazen yemek denemelerimin sonucu hüsran oluyor ama tadı güzel beğenilen yemekler pişirebiliyorum çok şükür
     
  6. 21 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : Halikarnas
  7. minikcadimm83

    minikcadimm83 MeLeĞiM BeNiMLe.. Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2008
    Mesajlar:
    2.705
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    oo negüselmş bunlarr:)))
     
  8. 21 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : Halikarnas
  9. emcan01

    emcan01 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.662
    Beğenildi:
    9
    Ödül Puanları:
    148
    bende bunların çoğunu yapıyorum.et yemeklerine şarap yerine sirke kullanabiliriz.ben bazen 1 tatlı kaşığı koyuyorum
     
  10. 21 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : Halikarnas
  11. Halikarnas

    Halikarnas DÖNDÜM Pro Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2008
    Mesajlar:
    15.417
    Beğenildi:
    30
    Ödül Puanları:
    198
    neyse işte bilmeyenler vardır diye ekledim...
     
  12. 21 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : Halikarnas
  13. edam_y

    edam_y üç kişiliğiz artık:) Üye

    Katılım:
    11 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.964
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    106
    paylaşımınız için tşk.a.s.
     
  14. 4 Nisan 2013
    Konu Sahibi : Halikarnas
  15. de_niz

    de_niz Yol arkadaşım Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesajlar:
    5.483
    Beğenildi:
    85
    Ödül Puanları:
    93
    Listedeki maddelerin çoğunu uygularım zaten mutfakta zaman geçirmeyi, yeni tarifler öğrenmeyi uygulamayı çok severim.