İrmik helvası için yardım =((

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve morrison tarafından 19 Mart 2010 başlatılmıştır.

    19 Mart 2010
    Konu Sahibi : morrison
  1. morrison

    morrison Popüler Üye Üye

    Katılım:
    11 Ekim 2009
    Mesajlar:
    563
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    Arkadaşlar merhaba;
    Pilav da dahil olmak üzere çoğu yemeği lezzetli ve kıvamında yapabilen biriyim. Fakat irmik helvası yapamıyorum malesef. Çok defa denedim fakat sonuç hep hüsran oldu. Tadı irmik helvasına benzeyen fakat yapış yapış hamur gibi kıvamsız bir tatlı elde edebildim. Herkesin yaptığı gibi bende irmiği ve fıstıkları kavuruyorum. Sütü şeker ile karıştırıp bir taşım kaynattıktan sonra irmikler de yeterince kavrulmuşsa yavaş yavaş irmiklerin üzerine döküyorum. Karıştıra karıştıra pişiriyorum. Karıştırdıkça kıvam alması gerekirmiş. Ne kadar karıştırırsam karıştırayım ne kadar demlendirirsem demlendireyim şöle tane tane dökülen bir irmik helvası yapamıyorum. Çok da severim lanet tatlıyı =)) Hepiniz benden çok daha tecrübelisiniz gördüğüm kadarıyla. Nerede hata yapıyor olabilirim? Bu konuda önerilerinizi yazarsanız çok sevinirim arkadaşlar. Şimdiden teşekkürler.
     
  2. 19 Mart 2010
    Konu Sahibi : morrison
  3. royall

    royall yaşamak herşeye rağmen Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    13
    Ödül Puanları:
    106
    benim sürekli yaptığım beğenilen irmik tatlısı tarifini yazayım istersen bir kerede bu tarifle dene canım,

    1,5 su bardagı irmik(orta kalınlıkta)
    125 gr margarin,
    1 su bardagı şeker,
    1 su bardagı süt,
    1 su bardagı su,
    2 çorba kaşığı şekeri(en son helva yı demlendirmek için üzerine serpilecek)

    yağı eritip irmiği koy pemleşene kadar kavur su süt şekeri koy karıştır tencerenin kapağını kapatıp hafif ateşte suyunu çektir.15-20 dk bekledikten sonra karıştırıp 2 çorba kaşığı şeker serpilir,demlenmeye bırakılır,
    ben irmiği kavururken içine iri kırılmış ceviz içide ilave ediyorum..
     
  4. 19 Mart 2010
    Konu Sahibi : morrison
  5. morrison

    morrison Popüler Üye Üye

    Katılım:
    11 Ekim 2009
    Mesajlar:
    563
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    Royall canım çok teşekkür ederim deniyim bunu ben o zaman ama irmik tatlısı mı irmik helvası mı bu tarif?
     
  6. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : morrison
  7. AskKirintisi

    AskKirintisi Popüler Üye Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2007
    Mesajlar:
    4.817
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    108
    Yağı fazla koyuyorsun galiba, Tarif aklımda değil ama ben çok güzel tutturuyorum, yağı azaltmayı dene istersen. Birde ben sütlü şeker karışımını döktükten sonra kapağı kapatırım çekince ocağı kapatırım öyle dinlenir.. Birde soğuk servis edersende yapışır ısıt öyle servis et ben sıcak yemeyi severim.
     
  8. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : morrison
  9. ikizbalik

    ikizbalik Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Mart 2010
    Mesajlar:
    2.355
    Beğenildi:
    213
    Ödül Puanları:
    153
    şerbetini de soğuk dökmelisin
     
  10. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : morrison
  11. bego748

    bego748 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Haziran 2007
    Mesajlar:
    254
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    106
    Ben henüz yapmadım ama teyzemler hep böyle yapar çokta güzel olur
    1 bardak(ne ölçüde isteniyorsa)yağ
    2 bardak irmik
    3 bardak şeker
    4 bardak su
    1-2-3-4 hiç unutmuyorum bu yüzden :))
     
  12. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : morrison
  13. LOVE

    LOVE Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2007
    Mesajlar:
    85
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    bende yaptım ilk yaptığım güzel olmadı ikincisine tereyağda kattım güzel oldu pilav gibi düşünmek lazı m herhalde ben irmikle şekeri eşit yapıyorum
     
  14. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : morrison
  15. royall

    royall yaşamak herşeye rağmen Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    13
    Ödül Puanları:
    106
    pardon canım irmik helvası olacak yalnız yazmışım ben....
     
  16. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : morrison
  17. _laylaylom_

    _laylaylom_ Popüler Üye Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2009
    Mesajlar:
    5.917
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    148
    terayağı kullanmanı öneririm...az yağlısı yavan oluyor çok kaçıncada ağırlaşıyor yağ miktarı
    çok önemli ben göz kararı yapıyorum...
    irmiğin kavrulmasıda önemli rengi baya bi değişecek kavrulurken...
    sütü çok kaynatmadan dök...ve kapağını bir müddet hiç açma derim:KK66:
    bende bayılırım sıcak sıcak ve üzeri mis gibi tarçınlı irmik helvasına ...
     
  18. 24 Mart 2010
    Konu Sahibi : morrison
  19. morrison

    morrison Popüler Üye Üye

    Katılım:
    11 Ekim 2009
    Mesajlar:
    563
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    Çok teşekkür ederim arkadaşlar önerileriniz için. Bütün söylediklerinizi not aldım, tekrar deneyeceğim umarım bu sefer güzel olur. Sevgiler =))