Ispanağa rakip 'Hoşkıran'

Konusu 'Sebze Yemekleri' forumundadır ve ferday tarafından 7 Ocak 2008 başlatılmıştır.

    7 Ocak 2008
    Konu Sahibi : ferday
  1. ferday

    ferday Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    497
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazım Şekeroğlu, Karadeniz Bölgesi'nde çok miktarda yetişen ve halk arasında 'hoşkıran' olarak bilen bitkinin ıspanağın tahtını sallayabileceğini söyledi.

    [​IMG]Doç. Dr. Şekeroğlu, ıspanakta 16 mg/kg olan demir oranının Türkiye'de horoz ibiği olarak bilinen hoşkıranda 556.70 mg/kg olduğunu hatırlatarak, "Karadeniz Bölgesi'nde yetişen birçok bitkiyi analizimiz sonucunda hoşkıranla ilgili ilginç verilere ulaştık.

    Hoşkıranda demir denilince akla ilk gelen ıspanaktan kat kat daha fazla bu demir içerdiğini tespit ettik. Demir yönünden oldukça yüksek olan bu bitkinin Amerika'da 40 farklı kullanımı alanı var. Kolombiya'da enstitüsü dahi bulunuyor" dedi.

    Hoşkıranın kültürünün kolay yapılabileceğini ve kuraklığa oldukça dayanıklı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Şekeroğlu şöyle konuştu:

    "Hoşkıran 1-2 ay içerisinde yetişebilir. Tohum bağlamasında hiçbir sorun yoktur. Türkiye'de pek fazla bilinmiyor ancak tanesinde büyük miktarda protein var.

    Hoşkıran ayrıca A, C vitamini ve kalsiyum açısından da oldukça yüksek değerlere sahip. İnsanların günümüzde farklı damak tatlarını arayışı içerinde olduğunu düşünürsek, bölgemizde çok miktarda yetişen hoşkıranın bu özelliğiyle ön plana çıkartılabilir ve bölge için alternatif ürün olabilir."