ıspanak kökü boranisi/ kabak boranisi (Antakya)

Konusu 'Yöresel Yemekler' forumundadır ve buckel tarafından 18 Nisan 2009 başlatılmıştır.

    18 Nisan 2009
    Konu Sahibi : buckel
  1. buckel

    buckel az nefes almak istiyorum Üye

    Katılım:
    28 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    45
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    ıspanak kökleri ile hazırlanmış çok güzel yöresel bir yemek. aynı tarifi ıspanak kökü yerine kabak ilede yapabilirsiniz. antakyalılar her ikisinide yapar. ben ıspanak kökünü daha bi çok seviyorum ama :)

    Haşlanmış nohudunuz yoksa kuru nohutu bir gün önceden ıslatıp haşalyıp süzün
    ıspanak köklerini iyice yıkayın, çünkü bu kısımlar en çamurlu yeri olur. eğer iyi yıkamazsanız yemek yerken tabakta kum sesi gelir kaşığı sürtünce.
    kökleri çok küçük olmayacak şekilde doğaryın. ıspanak kökü yerine kabak kullanacaksanız, kabakları kazıyıp küp şeklinde doğrayın.

    500 gr ıspanak kökü yada
    1 kilo yeşil kabak
    300 gr kuşbaşı (minik minik doğranmış) kuzu eti
    1 soğan
    3 diş sarımsak
    400 gr tuzlu yoğurt (yöresel) yoksa süzme yoğurdu tuzlayıpta kullanabilirsiniz
    2 avuç haşlanmış nohut
    1 kaşık tereyağ
    1-2 yemek kaşığı kuru nane

    bir tencerede etleri hafif kavurup 4 bardak su ile haşlayıp kenara alın, sakın suyunu dökmeyin
    başka bir tencerede yemeklik doğradığınız soğanları ve sarımsakları tereyağı ile biraz kavurun.
    üstüne kökleri yada kabakları koyun, 3 bardak su ekleyin ve yumşayıncaya kadar haşlayın.
    sebzeye etleri, et suyunu ve nohutu ekleyin bir kere karıştırın ve kısık ateşte kaynarkene azar azar yoğurdu karıştırarak ekleyin.
    bir taşım kaynattıktan sonra kuru naneyi ekleyin.
    tuzunu kontrol edin eksikse tamamlayın.
    yemeğiniz hazırdır.
    isteğe göre 1 yemek kaşığı biber salçasıda eklenebilir. (soğanları kavurduktan sonra suyunu eklemeden hemen önce), ama genelde salçasız yapıyoruz.