israfı önlemek.....

Konusu 'Faydalı Bilgiler' forumundadır ve irna tarafından 7 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    7 Ocak 2009
    Konu Sahibi : irna
  1. irna

    irna Popüler Üye Üye

    Katılım:
    16 Haziran 2007
    Mesajlar:
    6.862
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    146


    arattım ama bulamadım.gözümden kaçtıysa,üzgünüm.

    İsraf etmemeyi bir yaşam biçimi, felsefesi olarak kabul etmek gereklidir.

    Elektrikte tasarruf yöntemleri:
    1. Elektrik ocaklarında kullanılan tencere çapı, ocak çapından büyük olmalıdır.
    2. Yemek ısıtmada varsa mikrodalga fırın kullanılmalıdır.
    3. Ocaklarda tabanı düz tencere ve tava kullanılmalıdır.
    4. Fırınlarda pişirme işlemini seramik ve cam tencerelerle yapmak tasarruf sağlar.
    5. Tencere ve tavaları uygun kapaklarla iyi kapatılmalıdır.
    6. Sebze ve patates haşlamada az su kullanıp, düdüklü tencereler tercih edilmelidir.
    7. Pişirme esnasında tencere kapağı kontrol amacı ile sıkça açılmamalıdır.
    8. Pişme işlemi bitmeden önce ocak kapatılarak, son birkaç dakika için enerji kullanmadan pişme sürecini devam ettirmek mümkündür.
    9. İlk baştaki güçlü pişirme ateşi sonradan kısılarak azaltılmalıdır.
    10. Fırınlar istisnalar dışında önceden ısıtılmamalı, fırın kapağı sıkça açılmamalıdır.
    11. Küçük tepsileri büyük fırınlarda pişirmek enerji kaybını arttırır.
    12. Fırının pişme süresinden önce kapatılması halinde 5–10 dakikalık tasarruf sağlamak mümkündür.
    13. Yumurtalar, tencerede değil, yumurta pişiricilerde haşlanmalıdır.
    14. Donmuş gıdalar oda sıcaklığında çözdürülmelidir.
    15. Mikrodalga fırının iç yüzeyi temiz tutulmalıdır.
    16. Tenceredeki malzeme kaynadığında ocak kısılmalıdır.
    17. Çok büyük kaplarlardaki pişirme işlemi gazlı ocaklarla, az miktar ve küçük kaplardaki pişirme işlemi de elektrikli ocaklarla yapılmalıdır.
    18. Elektrikli fırınlarda turbo sistemliler tercih edilmelidir.
    19. Mümkün olabildiğince az miktarda yemek pişirmemek gereklidir. Yemek ısıtmak, yeni yemek pişirmekten az enerji harcar.
    20. Fırınlarda saat ve termometre kullanılmalıdır.
    21. Mutfağın gün ışığı ile aydınlanması, % 15 oranında tasarruf demektir.
    22. Yazın aydınlanmada ısı yayma özelliği az olan flüoresan lambalar kullanılmalıdır.
    23. Klimaların bakımına dikkat edilmeli, cihaz 10 yaşından sonra değiştirilmelidir.
    24. Gece/gündüz kullanılmayan alanlar soğutulmamalıdır.
    25. Buzdolabı, ısı yayan aletlerden ve ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır.
    26. Buzdolabının duvara uzaklığı 10 cm. den az olmamalıdır.
    27. Buzdolabının kapı contası ve yalıtımının sağlam olmasını sağlanmalıdır.
    28. Buzdolabının arkasındaki tel paneli sık temizlenmelidir.
    29. Buzdolabının kapısı açık tutulmamalı, içindekilerin düzenli olarak yerleştirilmesiyle kullanımı kolaylaştırılmalı, buzları düzenli olarak eritilmelidir.
    30. Buzdolabı soğuk ve havalandırılabilen alanlarda bulundurulmalıdır.
    31. Soğutma sıcaklığı buzdolabının -7°C, derin dondurucununsa -18°C olmalıdır.
    32. Uzun süreli konuttan ayrılmalarda en düşük soğutma seviyesi tercih edilmelidir.
    33. Buzdolabının içine konulan tüm gıda maddeleri kapalı kaplarda bulundurulmalıdır.
    34. Banyo ve tuvaletlerin gün ışığı ile aydınlatılması tercih edilmelidir.
    35. Merdiven otomatiklerinde duyarlı sistemler kullanılmalıdır.
    36. TV ve radyo, takip edilecek programlar dışında kapatılarak, israf önlenmelidir.
    37. Lamba odadan çıkarken, kısa bir süre sonra dönülecek olsa bile kapatılmalıdır.
    38. Ütülenecek giyecekler biriktirilerek ütülenmelidir.
    39. Az miktar suyun ısıtılması için su ısıtıcılar tercih edilmelidir.

    Kağıt tüketiminde tasarruf yöntemleri:
    Kâğıt kullanımında geri dönüşüm büyük önem arz etmektedir. Kişisel kâğıt kullanımından kurumlara kadar her alandaki kâğıt kullanımında geri dönüşüm sağlanmalıdır.

    Ekmekte tasarruf yöntemleri:
    1. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.
    2. Ekmek poşette saklanmalı, uzun süreli muhafaza için buzdolabına kaldırılmalıdır.
    3. Mümkün olduğunca küçük gramajlı ekmek alınmalıdır.
    4. Ekmek dilimlenerek tüketilmelidir.
    5. Bayat ekmekler; galeta, galeta unu, ekmek tatlısı, vs. olarak değerlendirilmelidir.
    6. Raf ömrü uzun, kaliteli ekmek üretimi yaygınlaştırılmalıdır.
    7. Soğumuş ekmek, bayatlamış ekmek demek değildir.

    Suda tasarruf yöntemleri:
    1. Bulaşık ve çamaşır makineleri tam dolu çalıştırılmalıdır.
    2. Banyo bataryalarının su tesisatına bağlantısında ara musluk kullanılmalıdır. Ara musluklarla su debisini azaltılmalıdır.
    3. Küçük çocukların musluk kullanımını denetlenmelidir.
    4. Duş alırken el duşu kullanılması, %50 oranında tasarruf sağlayacaktır.
    5. Klozet rezervuarlarının su depolama ayarları en az seviyeye ayarlanmalıdır. Rezervuarlarda su kaçağının önlenmesi günde 70 lt. tasarruf sağlayacaktır.
    6. Küçük ebatlı ve az miktardaki kolay çamaşırlar elle yıkanmalıdır.
    7. Tuvalet kâğıdı, peçete, sigara izmariti gibi atıklar, klozet ve tuvaletlere atılmamalıdır. Bu durumda daha fazla su kullanmak zorunda kalınmaktadır.
    8. Fazla akıtarak suyun soğumasını sağlamak yerine buzdolabında sürekli soğuk su bulundurulmalı ve buz kullanılmalıdır.

    Doğalgazda tasarruf yöntemleri:
    1. Doğalgazlı ve gazlı ocaklarda verimi yüksek olanlar tercih edilmelidir.
    2. Camlarda çift cam sistemi kullanılmalıdır.
    3. Kuru havada soğuk daha çok hissedilir. Bu nedenle kışın odalar nemlendirilmelidir.
    4. Geceleri ve konuttan uzun süreli ayrılmalarda sıcaklık ayarı düşürülmelidir.
    5. Radyatörlerin üzeri, önü estetik sebeplerle kapatılmamalıdır. Radyatör arkasındaki duvara folyolu levhalar konulmalıdır.
    6. Pencere ve kapı izolâsyonu, %15 oranında tasarruf demektir.
    7. Kalın ve pencereyi tamamen kapatan perdeler kullanılmalıdır.
    8. Kışın oda havalandırması, tam açık pencerelerle kısa süre için yapılmalıdır.
    9. Gece/gündüz kullanılmayan alanlar ısıtılmamalı, kapılar kapalı tutulmalıdır.
    10. Zaman ayarlı termostat kullanılmalıdır. Termostatlar kapı, pencere ve ısıveren aletlerin uzağına monte edilmelidir. Konuttan bir günden fazla ayrılma halinde termostat kapatılmalıdır.
    11. Termostat 19–20 °C ye ayarlanmalıdır. Bunun üzerindeki her 1 °C, % 6 daha fazla doğalgaz tüketimidir.
    12. Binanın çatı, duvar ve pencere yalıtımının tam olması halinde; çatı yalıtımında % 20, dış duvar yalıtımında % 15, pencere kapı yalıtımında % 15, sızdırmazlık önlemleriyle % 10 oranında enerji tasarrufu sağlanır.
    13. Doğalgaz sobasının filtreleri ayda bir kez temizlenmeli ya da değiştirilmelidir.
    14. Mümkünse evin etrafını yeşillendirilmelidir.
    15. Kullanılmayan baca delikleri kapatılmalıdır.
    16. Doğalgazlı ısınma aracı alımında verimi yüksek olanları tercih edilmelidir.
    17. Bacalı doğalgaz cihazları dolap içerisine yerleştirilmemelidir. Zira, cihazın ortamdan hava almasını engeller ve verimini düşürür.
    18. Doğalgaz kaçaklarına karşı dikkatli olunmalıdır.
    19. Apartman kapıları kapalı tutulmalıdır.
    20. Doğalgazın yabancı para birimi ile satın alınan ve ana vanası yabancıların elinde olan bir enerji kaynağı olduğunu unutulmamalıdır

    hepinize kolay gelsin..a.s.
     
    USER_USER_USER ve zeyzey3428 bunu beğendi.
  2. 7 Ocak 2009
    Konu Sahibi : irna
  3. esmer gxuxzeli

    esmer gxuxzeli Bismillahirrahmanirrahim" Üye

    Katılım:
    25 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    7.797
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    146
    Harika bi konu ellerine sağlık
    evet her şeyden oncesi israf haramdır
     
    USER_USER_USER bunu beğendi.
  4. 7 Ocak 2009
    Konu Sahibi : irna
  5. Eylul

    Eylul Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2007
    Mesajlar:
    6.223
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    146
    Konu içeriği sebebiyle konu faydalı bilgiler bölümüne taşınmıştır.Bölüm editörü arkadaşımın dikkatine
     
  6. 7 Ocak 2009
    Konu Sahibi : irna
  7. yesilim

    yesilim Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    25 Kasım 2006
    Mesajlar:
    9.033
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    148
    harika bir konu bu yapışkan olmalı paylaşım için teşekkürler irna
     
  8. 7 Ocak 2009
    Konu Sahibi : irna
  9. terlik

    terlik İYİLİK MELEĞİ Pro Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    2.858
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    148
    İrnacığım harika bir topik paylaşımın için teşekkürler tatlım... Şeniz
    Yazdıklarının içinde bir tek mikro dalga fırın kullanın bölümü beni rahatsız etti... :1no2:
    Çünkü mikrodalga fırının sağlığımız için iyi olmadığını düşünüyorum. Bunu bir çok doktor akrabamız olsun TV'de çıkan doktorlardan da kanser yaptığını biliyorum ;
    ne olur mikro dalga kullanılmasın... bildiğim birşeyi KK arkadaşlarımla paylamazsam içim rahat etmezdi...
    İsrafsız , bereketli günler dilerim... Tüm arkadaşlarımın ve irnacığım seninde aşure gününüzü kutlarım, hayırlara vesile olmasını temenni ederim... :Saruboceq::nazar:
     
  10. 7 Ocak 2009
    Konu Sahibi : irna
  11. sefamolsun

    sefamolsun radyoda yine sezen çalıyo Üye

    Katılım:
    5 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.435
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    106
    Hepsini baştan sona okudum çok sağol çok faydalı bir topic olmuş gerçekten...

    Yazılanların çoğunu uyguluyorum ben ama ne fayda:bbo: özellikle suya çok kıymet veriyorum su çok kıymetli.

    Birşeyde ben ekliyim belki biliniyordur ama

    Tuvalet sifonlarınız basınca dökenlerdense 1.5 litrelik pet şişesini doldurup sifonun içine koyarsanız bir yılda oldukça su tasarrufu etmiş olucaksınızyerimseniben (ben 1 yıldır uyguluyorum bunu)
     
  12. 7 Ocak 2009
    Konu Sahibi : irna
  13. terlik

    terlik İYİLİK MELEĞİ Pro Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    2.858
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    148
    Bunu bende uyguluyorum sefamolsuncuğum, cidden tuvalette fazla su tüketilmemiş oluyor... a.s
     
  14. 8 Ocak 2009
    Konu Sahibi : irna
  15. xzem

    xzem Popüler Üye Üye

    Katılım:
    29 Ocak 2008
    Mesajlar:
    597
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Slm bandende size ekmeklerinizi değerlendireceğiniz bir tarif, bayat ekmekelri küçük küçük ufalıyoruz tencereye tercihe bağlı hafifi olsun derseniz zeytin yağ veya tereyağ koyuyoruz 2 yumurta kırıp içerisine ufaladığımız ekmekleri katıyoruz 3-4 dakka kısık eteşte karıştırıyoruz harika bir kahvaltılık oluyor benim çocuklar bayılarak yerler bunu akşamdan ufalarsanız ekmekleri sabaha kolaya çıkıyor
     
  16. 8 Ocak 2009
    Konu Sahibi : irna
  17. Lereenim

    Lereenim Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    17 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    4.218
    Beğenildi:
    161
    Ödül Puanları:
    353
    İrnacığım harika bilgiler .Keşke hepimiz uygulasak.Özellikle su, ekmek, kağıt, israfı.
     
  18. 8 Ocak 2009
    Konu Sahibi : irna
  19. burcukutlu

    burcukutlu anne, eş, çocuk, kardeş.. Üye

    Katılım:
    14 Kasım 2006
    Mesajlar:
    3.393
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    148
    Önemli bilgiler uygulamak gerek .Teşekkürler .