Iste 'Olmeden Once Tatmaniz Gereken 50 Lezzet'.

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve EU1 tarafından 9 Ağustos 2007 başlatılmıştır.

    9 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : EU1
  1. EU1

    EU1 Guest

    Iste 'Olmeden Once Tatmaniz Gereken 50 Lezzet'.

    1. Taze balik Genis bir kategori ama oy verenler boyle dusunuyor. Taze
    balik, mumkun olan en az mudahaleyle (mesela izgara olarak), en guzel
    yiyeceklerden biri.

    2. Istakoz 2. Istakoz Kabuklu deniz urunlerinin krali. En iyisini yemek
    istiyorsaniz canli canli alip kendiniz oldurmek zorundasiniz. (Eziyete
    derhal son vermek icin kaynar suya bas asagi sokulmasi gerekiyor.) Ic
    organlari cikarilan istakoz haslanabilir, izgara yapilabilir, buharda
    pisirilebilir. Sonra da erimis tereyag, limon suyu veya mayonezle servis
    edilir.

    3. Biftek Dunyanin her yaninda etoburlarin ruyasi. Damak zevkinize gore
    pismis, hafif yagli ve sulu kirmizi eti Arjantin'de de, Paris'te de,
    Istanbul'da da bulabilirsiniz.

    4. Thai yemegi Eksi, tatli, aci ve tuzlu tadlarin baharatlarla
    zenginlestirilmis hali. Ana malzeme pirinc. Zaten Thai dilinde yemek yemek,
    pirinc yemek demek. Baslangic, ana yemek, tatli gibi bir ayrim yok. Yemek
    sonrasi taze meyve disinda bir sey de yok.

    5. Cin yemegi Cinlilere gore yemek yerken barbarligi temsil eden catal
    bicagi kullanmaktansa, sûkûnet temsilcisi cubuklari kullanmak gerek.
    Tibbi ozellikler de tasiyan Cin mutfagi, dunyanin en zengin ve en
    gelismis mutfaklarindan biri.

    6. Dondurma En basarili sut urunlerinden biri. Ticari uretimine 1851'de
    Baltimore'da Jacob Fussell baslamis. Dondurma yerken soguktan basinizi
    agritmamanin careleri; yavas yiyin ve dondurmayi ust damaginiza
    yapistirmayin.

    7. Pizza Napoli'de yaratilan ilk pizzalarda yalnizca peynir, yag,
    sarmisak ve domates vardi. Biraz da kekik. Otantik pizza icin tugla firin ve
    odun atesi gerekiyor.

    8. Yengec Gurmeler nezdinde istakozdan daha az itibar gorse de agiz
    sulandirici bir deniz urunudur kendisi. Beyaz eti, kiskaclarin icindedir,
    govdesindeki kahverengimsi kisim da cok lezzetlidir. Kahverengi ekmek,
    tereyag ve mayonezle soguk olarak servis edebilir ya da beyaz etini
    makarnaya karistirabilirsiniz.

    9. Curry Aslinda tek bir baharat (kori) degil, bir pisirme sekli.
    Hindistan'da kullanilan bir deyim de degil. Ingilizler, kirmizi biber,
    kimyon, kisnis ve zerdecalla pisirilen yemeklere boyle diyor. Somurge
    doneminde Hint baharatlarindan etkilenen Ingiliz subaylari tarafindan ithal
    edilmis bir pisirme sekli. Yogurtla ve birayla iyi gidiyor.

    10. Karides Tazesinin yerini hicbir sey tutmaz. Kaynar tuzlu suda bir
    iki dakikada hazirlanan jumbo karidesin tereyagli ve kirmizi biberli
    izgarasi da makbul. Kucuk karidesleri soguk olarak, limon suyu ve
    tereyagli kahverengi ekmekle ya da salatada yiyebilirsiniz.

    11. Moreton Korfezi bocegi Listeye Avustralya'dan giren bu kabuklu,
    aslinda bocek falan degil. Leziz beyaz etinin tadi istakozu andiriyor.
    Memleketinde barbeku edilmis olarak, buz gibi birayla cok tuketiliyor.

    12. Clam chowder Ingiliz ve Fransiz balikcilarin icadi oldugu soylenen
    ve kum midyesi, taze balik, sebze, bacon ile krema ya da sutle
    hazirlanan bu koyu corba, Amerikalilar tarafindan da benimsenmis. Moby Dick'in
    bir bolumunde uzun uzun bahsi geciyor.

    13. Barbeku En utangac erkegi bile usta bir sef haline getiren barbeku,
    bildigimiz mangal iste. Burada, mangalda pisirilenlerden soz ediyoruz
    tabii. Piknik ve bahce partilerinin vazgecilmez unsuru. Bol salata ve
    ekmekle is bitiyor.

    14. Pancake Bir erkegin mutfakta cocuk mu, yetiskin mi oldugunu anlamak
    icin birebir (mis). Un, yumurta ve sut karistirilarak hazirlanan bu
    basit yiyecegi havada kirilmadan cevirip iki yuzunu de pisirmek maharet
    istiyor.

    15. Makarna Cabucak hazirlanisi, herkesin favori yemegi yapiyor
    makarnayi. Un ve sudan yapilani, bir de yumurtali olani var. 600'den fazla da
    cesidi.

    16. Midye Bruksel'in midye ve kizarmis patates ikilisi. Genellikle
    buharda pisirilen midyenin esas mevsimi kis. Haslandiktan sonra kabugu
    acilmamis midye bozuk demektir, haberiniz olsun.

    17. Cheesecake En sismanlatici cheesecake konusunda ABD'nin birinciligi
    tartisilmaz, tabii en 'iyi'ler de ABD'den cikiyor. New York da bu
    lezzetli tatlinin merkezi olarak kabul ediliyor. Italyanlar, cheesecake'i
    ricotta peyniri ile polenta adi verilen misir unu peltesiyle veya badem,
    rom, kirmizi pancar yapraklariyla yaparken Ruslar Paskalya'da yenen
    zengin, ozel bir tarife sahip...

    18. Kuzu eti Kizarmis, naneli bir kuzu etine ya da sarimsak ve
    biberiyeli kuzu pirzolasina karsi koymak pek mumkun degil. Evde 'anne'
    tarifiyle yapilanlarin disinda 'kuzu eti' yemek icin en iyi ulke Ispanya. Yeni
    Zelanda da bu konuda unlu. Ozellikle Maori yerlilerinin 'hangi' adi
    verilen, topragin altindaki firinlarda sebzeyle birlikte buharda pisirilen
    kuzu eti denemeye deger.

    19. Kremali cay Kesinlikle Ingilizler'e ozgu... Kremanin cok iyi olmasi
    sart. Britanya'nin Devonshire ve Cornwall bolgelerinin kremasi bir
    numara olarak kabul ediliyor. Yaninda ev yapimi cilek receli ve yine
    Ingilizler'e ozgu 'scone' adi verilen kurabiyeler tavsiye ediliyor.

    20. Timsah eti Gecmis donemlerden bu yana ABD'nin Florida eyaletinde
    derileri ve etleri icin avlandiklari bilinen timsahlar, bugun koruma
    altindaki hayvanlar arasinda. Dolayisiyla 'birinci sinif' mutfaklarda yer
    almiyor, timsah eti... Tadi neyi mi andiriyor? Urkutucu goruntusunun
    aksine gayet yumusak, yagsiz en favori yeri ise kuyrugu. Etinin tadi ise
    domuz, tavuk, tavsan etinin kombinasyonu gibi...

    21. Istiridye Asirlardir sohretinden bir sey kaybetmeyen bir
    afrodizyak. Roma Imparatorlugu'nun devasa 'libido'sunun bu basit 'yumusakca'
    uzerine kurulu oldugu soylenir. Oyle ki imparatorlar kolelerini istiridye
    toplamak icin Ingiltere kiyilarina gonderir, istiridyenin kilosu altinla
    es tutulurmus. Biraz limon suyu ya da 'konsantre aci bir sos' olan
    'Tabasco' ile yenilmesi tavsiye ediliyor.

    22. Kanguru 20. yuzyila kadar kanguru eti, Avustralya yerlileri
    Aborjinler'in favori yemegiydi. Daha ucuz olan koyun ve sigir etinin
    yayginlasmasiyla populerligini kaybetti. Avustralya milliyetciliginin patladigi
    1970'lerin ortasinda yine sofralarda yerini aldi. Geyik eti gibi yag ve
    kolesterol orani dusuk. Bonfilesi var; kebabi, guveci, boregi de
    yapiliyor.

    23. Cikolata Cikis yeri Latin Amerika. Mayalar ve Aztekler, tropikal
    kakao agacinin tohumlarindan yapilan yogun bir icecegi, statu ve
    zenginlik sembolu olarak kabul ederdi. Ispanyol kasifler sayesinde Avrupa da bu
    muthis tatla tanisti. Cikolatayi neden bu kadar cok seviyoruz? Birinci
    neden agizda erimesi ki cikolatanin erime noktasi vucut sicakliginin
    biraz altinda... Ayrica cikolata yerken vucut endorfin salgiliyor ve
    mutlu hissediyoruz. Hatta bazi bilimadamlarina gore mutlulugu yuzde 50
    oraninda artiriyor.

    24. Sandvic Atkins Diyeti gibi gunumuzun populer diyetlerine ragmen
    ayakta kalmayi basardi! 'Sandvic'e adini veren ise '4. Sandwich Kontu'
    Ingiliz aristokrat John Montagu. Kriket maclari arasinda kremali cayla
    birlikte yenilmeye baslandi, gunumuzde ise farkli damak tatlarina gore pek
    cok cesidi var.

    25. Meze BBC'nin hazirladigi bu listede 'Greek food' olarak yer alan
    25'inci kategoriye 'meze' dedik cunku Turk mutfaginin da demirbaslarini
    iceriyor; patlican yemegi 'musakka', humus, tarama, zeytinyagli dolma
    gibi... Ustelik sert-yagsiz salata peyniri (feta), salatalik, domates ve
    soganla yapilip zeytinyagiyla tatlandirilan 'Greek Salad- Yunan
    Salatasi'na ovguler duzuluyor
     
  2. 9 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : EU1
  3. EU1

    EU1 Guest

    26. Burger Cheeseburger mi cift kofteli 'double' mi yoksa uc kofteli
    devasa 'triple' mi? Yillar gectikce cesitlenen 'hamburger', domuz eti
    anlamina gelen 'ham' ve 'burger' kelimelerinden olusuyor ki bu durum biraz
    yaniltici. Cunku koftesinde (genellikle tum ulkelerde boyle) domuz eti
    yok. Bir rivayete gore adini Almanya'nin Hamburg kentinden aliyor.
    Kokeninin Mogollara kadar uzandigini soyleyenler de var. Amerikalilar
    tarafindan cok seviliyor ve 20. yuzyilin ortalarindan itibaren 'hamburger'
    ya da 'burger' olarak benimseniyor. Rock'n roll kusagiyla zirveye
    cikiyor.

    27. MeksIka yemegi Sicak, baharatli ve renkli; MeksIka gibi! Ispanyol
    kasifler tarafindan Avrupa'da da tanindi ve cesitli sebzelerle daha da
    zenginlesti. Ortaya Hispanik- Ispanyol bir mutfak cikti. KlasIk
    tatlardan ornek verelim; burrito (icinde et, tavuk, fasulye olan 'durum'
    benzeri bir MeksIka yemegi) ve enchiladas ('MeksIka gozlemesi' olarak bilinen
    tortilla'ya sarili tavuklu ya da peynirli, aci soslu, MeksIka kremali
    bir yemek)...

    28. Kalamar En lezzetli deniz urunlerinden. Yilin her doneminde taze
    olarak yenebiliyor, derin dondurucuda saklanabiliyor. Japonya'nin buyuk
    kalamari (ika deniyor) cok unlu. Halka seklinde ya da butun olarak
    izgara yapilabiliyor. Japonlar'in zencefil ve soya soslu ozel bir tarifi de
    var.

    29. ABD'de 'diner' kahvaltisi Amerikalilar gunun ilk yemegine cok onem
    verir. Sofrada adeta yok yokturmaple suruplu (akcaagac) pancake'ler,
    waffle'lar, ev isi kizarmis patatesler, yumurta, bacon ve sosisler...
    Aksam, cay saatine kadar acikmamaniz garanti.

    30. Somon Bu balik cogalmak icin dogdugu akarsuya goc etmesiyle
    bilinir. Denizden geri donus yolculuklarinda, akintiya karsi atlar ve
    genellikle de boyle yakalanirlar. Pasifik ve Atlantik Okyanusu'nun aciklarinda
    cok fark edilmezler. Omega-3 yag asidi acisindan zengindir. Firinda
    pisirilebilir, izgarasi ya da kizartmasi da yenir. Fumesi de nefistir.

    31. Geyik eti Ciftlik hayvanlarina alternatif saglikli bir et. Yag
    orani dusuk. Protein, demir, potasyum ve fosfor (disler ve kemikler icin
    cok yararli) icerir. Yurtdisinda marketlerde satiliyor.

    32. Guinea pig Guney Amerika kokenli bu sevimli hayvan, Inkalar'in
    geleneksel yemegiydi. Yagda ya da ateste kizartilarak hazirlaniyor. Bu
    yumusak kemirgenin etinin tadi tavsan etine benziyor.

    33. Kopekbaligi Cin Mutfagi'nin vazgecilmezlerinden. Corbasi cok unlu,
    yalniz hayli pahali. Ornegin bir kopekbaliginin yuzgeclerinden yapilan
    bu corbanin fiyati 10 bin pound'a (yaklasIk 24 bin 500 YTL) kadar
    cikabiliyor. Protein acisindan zengin.

    34. Susi Japonya'da bir sanat olarak kabul ediliyor. Bir susi ustasi on
    yilda sef mertebesine yukseliyor. Bu pirinc ve cig baliktan olusan
    lezzetli 'rulo'lar, soya soyu, wasabi adi verilen sert hardali ve
    zencefille servis ediliyor.

    35. Paella Ispanyol yemegi. Bolgelere gore farkli tarifleri olsa da sig
    metal bir tavada pirincle yapiliyor Icinde et ya da deniz urunleri,
    sebze, safran ve zeytinyagi var.

    36. Barramundi Kuzey Avustralya'nin, kilosu 60'a kadar cikan unlu
    baligi. Bir testere gibi olan solungaclari sayesinde aglari yirtip
    kacabiliyor. Cok zor yakalaniyor.

    37. Ren geyigi Ren geyigi asirlar boyunca Norvec, Isvec ve
    Finlandiya'da ulasimda kullanildi, derisinden kiyafet yapildi, eti sofralarin bas
    kosesinde yerini aldi. Dili ve kalbi lezzetli ama eski donemlerdeki gibi
    ragbet gormuyor. Dunyanin baska bolgelerinde ise tutsulenmis ren geyigi
    eti bulunabiliyor.

    38. Kebap Ulkemizin yegane gururu kebap, BBC'nin listesine 38. siradan
    giriyor. Sis kebap, patlicanli kebap, Adana, Urfa, Beyti, doner...
    Dunyanin pek cok ulkesinde artik bu lezzet taniniyor.

    39. Eskalop Denizlerin altindaki bir hazine gibi, pahali ve lezzetli.
    Istiridyeye benziyor. Pisirme suresi cok kisa cunku o kendine ozgu
    zengin tadini korumasi sart. Buharda sarimsak ve limonla pisirin, nefis
    eskaloplar servise hazir!

    40. Avustralya boregi Kokeni Ingiltere ama Ingilizler gibi borekleri de
    bu kitaya goc edince Avustralyalilar sahiplendi. Orta sinifin favorisi.
    Patatesli, etli olarak hazirlaniyor, tart hamurunda pisiriliyor.
    Ozellikle rugby ve kriket maclarinda birayla iyi gidiyor.

    41. Mango Bu meyvenin Hint kulturunde 'gizli' bir rolu oldugunu biliyor
    muydunuz? Hint mitolojisine gore mango agaci Tanri'nin yaratilisinin
    bir transformasyonu ve aski sembolize ediyor. Mango tropikal ve yari
    tropikal ulkelerde yetisiyor. Yuzden fazla cesidi var; sari, kirmizi,
    turuncu, yesil...

    42. Durian meyvesi Guneydogu Asya'nin bu ilginc meyvesinin dis kabugu
    sert, keskin ve dikenli. Garip goruntusunden daha da garip olan ise
    tikanmis kanalizasyon gibi kokan ic kismi. Oyle kotu kokuyor ki Singapur
    gibi bazi ulkeler otellere bile bu meyveyi sokmuyor; toplu tasimada ve
    ucaklarda da yasak. Afrodizyak ozellikleri oldugu biliniyor, tadi ise
    koyu krema ve cilek karisimina benziyor. Enfes yani...

    43. Ahtapot Adi 'sekiz ayakli' anlamina geliyor. Bu vantuzlu yumusakca,
    Akdeniz ulkelerinde ve Japonya'da cok populer. Yemeden once yere
    vurularak yumusatilir. Kizartilir ya da haslanir.

    44. Kaburga Barbekuden fumeye kadar farkli tarzlarda hazirlanabiliyor.
    Ozellikle 'Guney Amerika tarzi' populer; bal, ketcap, limon, Tabasco
    sosu, biber, seker, sarimsak ve hardalla marine ediliyor.

    45. Rozbif Fransizlar nasil ki kurbaga bacagini kimseye kaptirmazlar,
    Ingilizler de 'rozbif'lerine sIki sIkiya baglidir. Firinda agir ama
    yuksek ateste pisirilen et, ince ince dilimlenerek servis edilir. Hafiftir.

    46. Tapas Ispanyol mezeleri diyebiliriz. Barlarda ickinin yaninda
    servis edilir. Nelerden olusur? Zeytin, deniz urunleri, kofte, soslu mantar,
    sebze ve tortilla...

    47. Jerk tavuk ve domuz Jamaika tarzi et pisirme sekline 'jerk'
    deniyor. (Ingilizce'de gorgusuz, aptal anlamina geliyor!) 1200 yildir
    kullanilan bu pisirme tarzinda, tavuk ya da domuz eti barbekude pimento adi
    verilen tatli, taze kirmizi biberlerle hazirlaniyor. Yaninda rom ve Bob
    Marley sarkilari tavsiye edilir.

    48. Haggis Geleneksel bir Iskoc yemegi... Koyun yuregi, akcigeri,
    karacigeri iyice kiyildiktan sonra haslanir ve cesitli baharatlarla birlikte
    koyunun midesine doldurulur. Iki saat sureyle haslanir. Ne kadar istah
    acici degil mi?!

    49. Havyar Roma Imparatorlugu'ndan bu yana pahali ve luks bir lezzet.
    Hazar Denizi'nde yasayan mersin baligindan elde edilen yumurtalarin
    tuzlanmasiyla hazirlanir. Sampanyayla cok iyi gider.

    50. Cornish boregi Ingiltere' nin Cornwall yoresine ozgu etli, sebzeli
    borek. Maden iscilerinin acik borek ve turtalardan zehirlenmemesi icin
    kesfedilmis. Hamurun kivrilmasiyla ic malzeme dokulmuyor, acikta
    kalmiyor. Dolayisiyla hem hijyenik hem de iscileri kotu sanstan kollayan
    'mucizevi' bir ozelligi olduguna inaniliyor.
    Alıntıdır...

    __________________