Kafkas usulü çay

Konusu 'İçki - İçecekler' forumundadır ve Elif tarafından 14 Haziran 2010 başlatılmıştır.

    14 Haziran 2010
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.663
    Beğenildi:
    5.193
    Ödül Puanları:
    438
    Kafkasya’da çay yemeklerden önce içiliyor.
    Sebebi de gayet basit aslında. Çayın içindeki ‘tein’ maddesi, midenin çeşitli salgılarını harekete geçiriyor ve bu da sindirimi kolaylaştırıyor. Sindirimin kolaylaşması ise hem midenin yorulmasını önlüyor, hem de yemeklerin iyi hazmedilmesini sağlıyor. Yine çayın içinde bulunan ve en az ‘tein’ kadar önemli olan ‘tanen’ maddesi ise sindirim sırasında zararlı maddeleri ayrıştırıyor.
    Midenin en az kalp kadar hayati bir organ olduğunu da biliyorsunuz herhalde

    [​IMG]

    Kişi başına 2 tatlı kaşığı çay[yeşil çay tercih sebebi]

    Önce küçük bir teknik bilgi: Demlik muhakkak porselen olmalı. Demliğin altındaki su kabının o kadar önemi yok, ama demlik mutlaka porselen olmalı.
    Tozu alınmış çayı (Yeşil çay daha makbuldür), adam başına bir tatlı kaşığı hesabıyla porselen demliğe koyun. Arkasından, akşamdan kaynatılıp sabaha kadar dinlendirilmiş suyu da yarısını geçecek şekilde demliğe doldurun.
    Peki ama neden akşamdan kaynatılıp dinlendirilmiş su tavsiye ediliyor? Bunun da sebebi gayet basit: Bir gece önce kaynatılıp dinlendirilen su yumuşar ve suyu sertleştiren maddeler dibe çöker.
    Bir sonraki aşama ise, porselen demliği, daha önceden ocağa konulmuş ve içindeki su kaynamaya başlamış çaydanlığın üzerine yerleştirmekten ibaret.
    Böylece, porselen demlik kaynayan suyla beraber ısınacak ve içindeki çay yavaş yavaş demlenmeye başlayacaktır. Porselen demliğin kaynayan kabın üzerinde 15-20 dakika kalması yeterlidir. Bu sürede, demlikteki çayın sıcaklığı 45-50 dereceyi bulacaktır.
    Arkasından, demliği indiriyorsunuz ve üzerini bir havluyla örterek beş-on dakika dinlenmeye bırakıyorsunuz.
    Aman dikkat, suyun kaynatıldığı kabın içini kaplayan kirece benzer tabakayı sakın kazımayın, aksine itina ile korumaya çalışın. Çünkü, kaynayan su sabaha kadar bekletildiği için suyun içindeki zararlı maddeler dibe çöküyor. Kirece benzeyen beyaz tabaka, filtre görevi yaparak bu maddelerin tutulmasını sağlıyor. Böylelikle su yumuşaklığını koruyor. Unutmayın, su ne kadar yumuşarsa, çayın tadı, kokusu ve lezzeti o kadar güzel olur
    Kekik çaya lezzet katar

    Kafkasya’da yaşayan insanlar, çaya kekik katmayı neredeyse hiç ihmal etmiyorlar. Çünkü, bir kaşık kekik eklenmiş çay, sağlık açısından çok daha faydalı özellikler taşıyor. Neden mi? Kekiğin içinde ‘oleum serpili’ denilen bir tür yağ var. Bu yağ, mide ve pankreas salgılarının düzenlenmesini, dolayısıyla da sindirimin kolaylaşmasını sağlıyor. Kekik ayrıca, mide spazmlarını engelliyor, kan dolaşımını hızlandırıyor ve böbrek kumlarının düşmesine yardımcı oluyor. Son olarak, kekiğin şeker hastalarının şekerini düşürdüğünü, mide ve bağırsak ağrılarına iyi geldiğini de söyleyelim.

    NOT: Demliğe atılacak iki yaprak taze adaçayı, içindeki vitaminler ve aroması sayesinde insana zindelik verir.

    Beş adımda Kafkas usulü çay

    Porselen bir demliğin içine, adam başı bir tatlı kaşığı, tozu elenmiş çay konur.
    Önceden kaynatılıp soğumaya bırakılmış su, yarısını biraz geçecek şekilde demliğe doldurulur.
    Kapağı kapatılan demlik, daha önce ateşe konulan ve fokur fokur kaynayan çaydanlığın üzerine oturtulur.
    Çaydanlığın üzerinde 15-20 dakika kalan porselen demlik, ateşten alınır ve üzerine bir havlu örtülüp beş-on dakika dinlenmeye bırakılır.
    Servis yapılırken bardağa önce sıcak su, onun üzerine de arzu edildiği kadar dem ilave edilir.(hürriyet)
     
  2. 10 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : Elif
  3. delimelek2170

    delimelek2170 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Ocak 2009
    Mesajlar:
    715
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    108
    ellerine saglik.....guzel paylasim icin....:)
     
    Son düzenleme: 10 Temmuz 2010
  4. 10 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : Elif
  5. delimelek2170

    delimelek2170 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Ocak 2009
    Mesajlar:
    715
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    108
    ellerine saglik.....guzel paylasim icin....alkisalkisalkis
     
  6. 10 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : Elif
  7. parlayanyildizim

    parlayanyildizim kalbisinin Not defteriyim Pro Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.155
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    .

    ne zormus cay demlemek
     
  8. 10 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : Elif
  9. Nelya

    Nelya NiLoVski Üye

    Katılım:
    16 Şubat 2009
    Mesajlar:
    4.773
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    106
    ben de kafkas kiziyim,ama boyle demlemiyoruz.sicak suyla demliyoruz cayi,ayrica evet dogru caya kekik,nane atariz muhtesem tad verir.
     
  10. 23 Kasım 2010
    Konu Sahibi : Elif
  11. kar

    kar içim buz tutmuş.. Pro Üye

    Katılım:
    27 Kasım 2007
    Mesajlar:
    5.353
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    148
    elif abla ben de bu tur yaparımda kafkas turu oldunu yenı ogrendım teşekkurler:)..