Kahramanmaraş Mutfagi

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 5 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    5 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Dövme Çorbası

    Malzemeler:

    1,5 su bardağı aşurelik buğday, 1 su bardağı yeşil mercimek, 4-5 su bardağı su, 6 tane kuru soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı pul biber, 100 gr margarin veya tereyağı, tuz.

    Yapılışı:

    Aşurelik buğdayı akşamdan ıslatın. Mercimeği yıkayın. Buğday, mercimek, doğranmış 4 kuru soğan, 1 bütün soğan, salça, biber ve tuzu düdüklü tencereye koyun. 4-5 su bardağı da su ilave ederek pişirin. Düdüklü tencere buhar vermeye başladıktan 10 dakika sonra altını kapatın. Diğer tarafta kalan soğanı ince ince doğrayıp yağda iyice kavurun. Çorbanın üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.

    Zeytinyağlı kuru dolma

    Malzemeler:

    1 kg kuru biber ve patlıcan, 1,5 su bardağı pirinç, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 1 yemek kaşığı nane, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 6-7 baş kuru soğan, 1 su bardağı sıvı yağ, 2,5 su bardağı su.

    Yapılışı:

    Soğanları doğrayıp zeytinyağında kavurun. Domates, biber salçası, karabiber, kırmızıbiber ve nane ekleyip iyice kavurun. Pirinç ve tuz ilave edin. Birkaç kez karıştırdıktan sonra 1 su bardağı kaynamış su ekleyip biraz demlendirin. Hazırladığınız iç malzemeyi biber ve patlıcanlara doldurun. Tencereye yerleştirip 1-1,5 su bardağı su ilave edin. Orta hararetli ateşte 20 dakika pişirin.

    Tas Kebabı

    Malzemeler:

    750 gr arpacık soğan, 1 kg kuşbaşı dana eti, yarım paket margarin, 1 tatlı kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 2 su bardağı piirnç, 3 su bardağı su.

    Yapılışı:

    Pirinç dışındaki tüm malzemeyi bir kapta iyice karıştırarak yoğurun. Hepsini alabilecek büyüklükte, ateşe dayanıklı bir kaseye koyun. Genişçe bir tencereyi ters yüz edip, sadece bir parça eti tasın dışında bırakın. 3 su bardağı su koyup ağır ateşte pişirmeye bırakın. Ters çevrilen tasın üzerine bir ağırlık koyun. Aksi taktirde, su kaynarken tasın içerisindekileri dışarıya taşırabilir. Tasın dışında bırakılan bir parça et piştiğinde içindekiler de pişmiş demektir. Bu arada 10-15 dakika kadar sıcak tuzlu suda bekletilen pirinci bol suda yıkadıktan sonra tasın etrafına koyup pilav gibi yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Pişirdikten sonra bir süre demlenmeye bırakın. Tereyağı veya margarinle pilavın üzerini yağlayıp tası alın. Kırmız soğan ve maydanoz yaprakları ile sıcak olarak servis yapın.

    Gül tatlısı

    Malzemeler:

    2 paket margarin, 1 su bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, 1 yumurta, bir miktar nişasta, aldığı kadar un, 250 gr ceviz, 1 paket kremşanti, 1 bardak süt.

    Şurubu için:

    4 su bardağı şeker, 4 su bardağı su

    Yapılışı:

    1 paket margarini sıvıyağ kıvamına gelene dek eritin. Yoğurt, yumurta,kabartma tozu ve aldığı kadar un ekleyerek yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. Bu bezeleri nişastayla yaklaşık 10 cm çapında açın. Ortasına iri kıyılmış ceviz koyup kenarlarını büzerek birleştirin. Kalan bir paket margarini eritip sıcak olarak hazırlanan tatlıların üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. 4 su bardağı toz şeker ile 4 su bardağı suyu koyulaşıncaya kadar kaynatın. Daha sonra biri sıcak, diğeri soğukken şurubu tatlıların üzerine dökün. Şurubu çektikten sonra hazırlanan şanti ile tatlıların üzerini süsleyip servis yapın.
     
  2. 22 Haziran 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  3. emeraldd

    emeraldd Yeni ßi ßen.. Üye

    Katılım:
    2 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    184
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    gül tatlısı dışındaa hepsine bayılırımmm cokacimcoook
     
  4. 22 Haziran 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  5. keçi kxixz

    keçi kxixz güzel Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2007
    Mesajlar:
    740
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    teşekkürler canım denemek lazım değişik şeyler
     
  6. 23 Haziran 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  7. miskokulum

    miskokulum canlarım...Kağan&Kerem Üye

    Katılım:
    19 Aralık 2008
    Mesajlar:
    18.093
    Beğenildi:
    389
    Ödül Puanları:
    238
    kuru dolmayı tek geçerim,bir de ekşili çorbası vardır buranın,enfes olur