Kakavya

Konusu 'Deniz Ürünleri' forumundadır ve Elif tarafından 3 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    3 Ocak 2009
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.662
    Beğenildi:
    5.193
    Ödül Puanları:
    438
    Bu yemekte her türlü balık kullanabilirsiniz. Örneğin kefal, levrek, çipura, sardalya veya bu balıkların karışımlarını kullanabilirsiniz.
    Bu yemek Yunanistan’a, Ege Adaları’na mahsus çok lezzetli bir deniz yemeğidir. Bu yemeği tek bir yemekten ziyade bir "menü" olarak yorumlamak gerekir.
    Bizim buğulamamızı çok andıran bu yemeğin benzerlerini diğer Akdeniz ülkelerinin mutfaklarında da bulmak mümkündür. Örneğin güney İtalya’da "Zuppa Pescare", Sardunya Adası’nda "Buridda", Güney Fransa’da Marsilya civarında "Bouillabaisse"ve Güney İspanya’daki karışık deniz ürünleri yemeği "Bariddia" çok büyük benzerlikler içeren ve müşterek bir Akdeniz kültürünün ürünleridir.



    1 kg balık (karışık)
    4 adet patates (orta büyüklükte)
    4 adet kuru soğan (orta büyüklükte)
    4 diş sarımsak
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1 çay bardağı garnitür
    su
    tuz
    karabiber

    Patatesleri soyun ve derince bir tencerenin dibine yerleştirin. Soğanları da dış kabuklarını çıkarmak suretiyle soyun ve iki bölüp patateslerin üstüne yerleştirin. Temizlenmiş balıkları üstüne dizin. Kararınca tuz ve karabiber serpin. Bir çay bardağı zeytinyağı ve üzerlerini bir parmak kaplıyacak kadar su ilave edin.
    Su kaynadıktan sonra kısık ateşte ve tencerenin kapağını kapatarak10 dakika daha pişirin.
    Suyunu tencerede bırakıp balıkları ve sebzelerin tamamını dışarı alın. Soğumayacak bir kapta bekletin. Kalan suya garnitür ilave edin. Eğer su miktarı az gelirse biraz daha su koyun. 1 çay bardağı garnitür ilave edip tekrar kaynatın.
    İki değişik yemeğiniz, çorba ve balık hazırdır. Sıcak servis yapınız.