Kanola yağı kullananınız var mı?

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve dhilek tarafından 11 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

    11 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : dhilek
  1. dhilek

    dhilek shizen & senritsu Üye

    Katılım:
    12 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    1.783
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    106
    son zamanlarda marketlerde çeşitli markaların kanola yağı adıyla yağları satılıyor. içinizde kullananınız var mı? sağlıklı olduğu söyleniyor ama nette bir yazıda da kanser riski taşıdığını okudum. sizce nedir? ne değildir?
     
  2. 11 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : dhilek
  3. dhilek

    dhilek shizen & senritsu Üye

    Katılım:
    12 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    1.783
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    106
    ................................................
     
    Son düzenleme: 11 Ağustos 2008
  4. 11 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : dhilek
  5. *toprak*

    *toprak* ölümden başkası yalan... Üye

    Katılım:
    11 Haziran 2008
    Mesajlar:
    280
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    canım bende kanola yağı ile ilgili gıda rehberindeki yazıyı okuyunca kullanmamam gerektiğini düşündüm
     
  6. 11 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : dhilek
  7. dhilek

    dhilek shizen & senritsu Üye

    Katılım:
    12 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    1.783
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    106


    gıda raporu diye bir sayfa değil mi? bende onu okudum.
     
  8. 11 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : dhilek
  9. agirRoman

    agirRoman Popüler Üye Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2008
    Mesajlar:
    193
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    ablam gida muhendisi onun cevabi

    bu yazılanlar doğru ama bu eskiden de rapiska denen çeşidi bizim kullandığımız kanola veya kolza da deniyor, bunda erusik asit hiç yok, o nedenle rahatça tüketilebilir erusik aist hibritleme yoluyla bertaraf edilmiş, genetik modifiye değil yaniaksine çok iyi bir yağ
     
  10. 11 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : dhilek
  11. yesildiyar

    yesildiyar Babasının Markvelası Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2008
    Mesajlar:
    559
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    108
    selamun aleykum

    canım benım babam esnaf bızde kanola yagını satıyoruz.saglık konusunda bır fıkrım yok ama mesela aycıcek yagı 19 ytl kanola yagı 15 arada fıyat farkı cok tuketıcıde bunu goze alarak onu kullanıyor .bız sattıgımız musterılerden bır sıkayat gormedık duymadık .ama her markada ıyı olacak dıe bırey yok 1 lt al hosuna gıderse kullanırsın

    ıyı aksamlar
     
  12. 11 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : dhilek
  13. nuray_dyn

    nuray_dyn mucizem 2 yaşında Üye

    Katılım:
    23 Ocak 2008
    Mesajlar:
    747
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    ben yaklaşık 2 aydır konala yağı kullanıyorum.çok memnunum çok hafif geldi bana.bir tv programında dinlemiştim.sağlıklı olduğunu söylemişlerdi.halis zeytinyağına çok yakınmış sağlık açısından.birde markette fiyatını görünce denemeye karar verdim.önce 1 lt. aldım ama çok beğendik şimdi hep konala yağı alıyorum.kızartma yaptıktan sonra bakıyorum yağda yanma olmuyor ve koyulaşmıyor.
     
  14. 11 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : dhilek
  15. dhilek

    dhilek shizen & senritsu Üye

    Katılım:
    12 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    1.783
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    106
    yemekte tad değişikliği yapmıyormu yani? eğer öyleyse deneyeceğim.

    çalıştığım yerde sezonluk gıda alışverişi yapılır.toptan gıda alışverişi yaptığımız firmanın elemanı siparişler için geldi. o anlattı. iyi, sağlıklı falan diye. omega 3 varmış. kızartma harici kullanılırmış dedi. pek çok yer bu yağa geçmiş ama nette o yazıyı okuyunca tereddüt ettim. hatta personel bile adam öyle anlatınca evde de kullanalaım bari dedik. sağlıklı yağmış, en azından ayçiçek yağından. öyle dedi. onun için kullananların fikrini almak istedim. teşekkür ederim hepinize.Şeniz
     
  16. 11 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : dhilek
  17. EU1

    EU1 Guest

    ya böyle çiçek gibi bişii olduğunu görünce ben pek güvenememiştim denem lazım bakalım bende denicem
     
  18. 12 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : dhilek
  19. tiramisu

    tiramisu Aktif Üye Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    148
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Kanola Yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir. Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Öldürücü zehirli olduğu için Böcekler onu yemezler..

    Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola(kanola) ismi ile yayılmıştır.

    Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinalarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Cihan harbinden sonra yenebilir yağ yapımına yönelinmiş 1950 li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmışdı.

    Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insan sağlığında kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirdiler.

    Yıllar gittikçe kötüye gidiyordu. Kozla (kanola)yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor. Yasak edildiği tarihte İngiltere ve Avrupada 1986-1991 arasında sığır, koyun vs gibi büyükbaş hayvanların yemlerinde kozla yağı kullanılmakta idi. O dönemde hızla DELİ DANA hastalığı başgöstermişti.

    Kanola yağının etkileri konusunda fareler üzerinde yapılan çalışmalar pekçok problemleri göstermiştir. Farelerde kalp, böbrek, böbrek üstü ve trioid bezlerinin yağlı dejenerasyonu gelişme göstermiştir. Diyetlerinden kanola yağı çıkarıldığı zaman birikimler eriyor,fakat organlardaki hasarlı dokular geride kalıyor. Kanola yağı bağışıklık sistemini de zayıflatıyor.

    Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asitin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır. Sinir ve kan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğu bildirilmektedir. Zararlı etkilerinin kanola yağının doğrudan bir trans yağ asidi oluşu ile ilişkilendirilmektedir.

    Bu yağlar kullanılarak üretilen margarinlerin daha da büyük bir risk taşıyacağı ifade edilmektedir.

    Diğer yandan, Kanola tohumlarının genetik yapısı üzerinde oynanarak daha düşük erosik asit oranlı yağ elde edilmeye çalışılmakta olduğu bildirilmektedir.

    Problem, çok ucuz olduğu için, haberimiz olmadan ekmekte, margarinde ve her çeşit işlenmiş gıdada kanola yağının kullanılmış olabileceğidir. Burada tüketici olarak bizim uyanık, bilgili ve sorgulayıcı olmamız önemlidir. Böylece gıdalarımızın içerisine katılabilecek bu gibi zararlı katkıların bilgisini önceden temin etmiş oluruz. Sağlıklı olmadığı için, Yemek yağı ve salata yağı olarak kanola yağı kullanmaktan kaçınmalıyız.

    Bugün için bu yağdan ve türevlerinden uzak durmanın daha uygun olacağını düşünüyoruz.

    Kaynak:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Canola
    http://www.shirleys-wellness-cafe.com/canola.htm
    http://www.aspartame.ca/page_oho3.htm
    http://www.findhealer.com/glossary/C.php3