Kanola Yağı...

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve esm_ckr tarafından 13 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    13 Ocak 2009
    Konu Sahibi : esm_ckr
  1. esm_ckr

    esm_ckr Rabbim Sana Çok Şükür Üye

    Katılım:
    12 Aralık 2008
    Mesajlar:
    6.967
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    lepi:KANOLA YAĞI

    Kanola yağı en ideal yağ oranılarına sahip bir bitkisel yağdır.Benzerleri arsında en düşük doymuş yağ oranına sahiptir. Bu özelliğinin yanında ciddi miktarda Omega-3 yağı içerir. Zeytinyağının önemli bir alternatifi olan Kanola yağı zengin içeriğiyle tercih edilmesi gereken bir yağdır.

    1 yemek kaşığı Kanola yağında (14 gram)

    Kolesterol:
    0

    Protein:
    0

    E Vitamini:
    2.4 miligram

    K Vitamini:
    266 mikrogram

    Doymuş Yağ:
    1gram-1.7 gram

    Doymamış yağ:
    12-13 gram

    Tekli doymamış:
    8.2 gram

    Çoklu doymamış:
    4 gram

    Serbest yağ asidi:
    % 0.3


    Kanola yağı tekli doymamış yağlar yönünden zengin dolayısıyla kötü kolesterolü engelleme özelliğine sahiptir. Bu zeytinyağını da yararlı yapan özelliktir. Tekli doymamış yağ oranı zeytinyağında %73, kanola yağında ise bu orana çok yakın olup %63'tür.
    Kanola yağı ayçiçek yağından daha fazla ısı ya dayanır.
    Diyette serbest yağ asidi miktarının en az olması gerekir. Çünkü Serbest yağ asidi miktarının kanda kronik olarak yüksek seyrettiği durumlarda, pankreasın iyi çalışmadığı ve diyabet hastalığına ortam hazırladığı sonucuna varılmış bulunuluyor.
    Kanola ve diğer yağlı tohumlar filizlenme sırasında aldıkları yağış miktarından ya da işlenmeden önceki depolanma koşullarından etkilenerek serbest yağ asidi miktarı artabilmektedir. Ancak bu miktarın binde 4'ten (%0.40) az olması ürünün kaliteli olarak nitelenmesi için yeterlidir. Kanada ya da Avustralya'da üretilen kanola yağları % 0.35 serbest yağ oranları içeriyorlar ve kaliteli olarak nitelendiriliyorlar.

    Bu durumda ülkemizde üretilen kanola yağı için %0.30 serbest yağ oranı ile daha kaliteli diyebiliriz.
    :eek:

    KIZLAR KULLANIYRUM ÇOK MEMNUNUM VE AĞIR BIR TADI YOK ÇOK HAFIF TAVSIYE EDIORUM
     
  2. 15 Ocak 2009
    Konu Sahibi : esm_ckr
  3. husel

    husel er:) Üye

    Katılım:
    16 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    1.849
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    148
    bende kullanıyorum
    kızartma yaparken azcık koku oluyor gbi ama yerken farklı hiçbir yanı yok ayçiçek yağından
     
  4. 15 Ocak 2009
    Konu Sahibi : esm_ckr
  5. JJuLiEtt

    JJuLiEtt Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    6 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    11.605
    Beğenildi:
    52
    Ödül Puanları:
    198
    ilk cıktığından beri kullanıyorum
    cok memnunum
     
  6. 15 Ocak 2009
    Konu Sahibi : esm_ckr
  7. zemus

    zemus şöfeer Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2008
    Mesajlar:
    3.938
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    148
    bana hiç sıcak gelmiyor bu yağ evime sokmam sanırım .. çoğu insanda bunu yapıyo ülkemizde yeni tanınan bir yağ ve ayrıca pekte tavsiye edilmiyo bir sürü olumsuz haber okudun bu yağ için onun için şimdilik uzak duruyorum bu yağdan..
     
  8. 15 Ocak 2009
    Konu Sahibi : esm_ckr
  9. zemus

    zemus şöfeer Üye

    Katılım:
    7 Kasım 2008
    Mesajlar:
    3.938
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    148
    KANOLA YAĞI VE KANSER RİSKİ….

    Kanola Yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir. Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Öldürücü zehirli olduğu için Böcekler onu yemezler..

    Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola(kanola) ismi ile yayılmıştır.

    Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinalarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Cihan harbinden sonra yenebilir yağ yapımına yönelinmiş 1950 li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmışdı.

    Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insan sağlığında kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirdiler.

    Yıllar gittikçe kötüye gidiyordu. Kozla (kanola)yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor. Yasak edildiği tarihte İngiltere ve Avrupada 1986-1991 arasında sığır, koyun vs gibi büyükbaş hayvanların yemlerinde kozla yağı kullanılmakta idi. O dönemde hızla DELİ DANA hastalığı başgöstermişti.

    Kanola yağının etkileri konusunda fareler üzerinde yapılan çalışmalar pekçok problemleri göstermiştir. Farelerde kalp, böbrek, böbrek üstü ve trioid bezlerinin yağlı dejenerasyonu gelişme göstermiştir. Diyetlerinden kanola yağı çıkarıldığı zaman birikimler eriyor,fakat organlardaki hasarlı dokular geride kalıyor. Kanola yağı bağışıklık sistemini de zayıflatıyor.

    Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asitin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır. Sinir ve kan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğu bildirilmektedir. Zararlı etkilerinin kanola yağının doğrudan bir trans yağ asidi oluşu ile ilişkilendirilmektedir.

    Bu yağlar kullanılarak üretilen margarinlerin daha da büyük bir risk taşıyacağı ifade edilmektedir.

    Diğer yandan, Kanola tohumlarının genetik yapısı üzerinde oynanarak daha düşük erosik asit oranlı yağ elde edilmeye çalışılmakta olduğu bildirilmektedir.

    Problem, çok ucuz olduğu için, haberimiz olmadan ekmekte, margarinde ve her çeşit işlenmiş gıdada kanola yağının kullanılmış olabileceğidir. Burada tüketici olarak bizim uyanık, bilgili ve sorgulayıcı olmamız önemlidir. Böylece gıdalarımızın içerisine katılabilecek bu gibi zararlı katkıların bilgisini önceden temin etmiş oluruz. Sağlıklı olmadığı için, Yemek yağı ve salata yağı olarak kanola yağı kullanmaktan kaçınmalıyız.

    Bugün için bu yağdan ve türevlerinden uzak durmanın daha uygun olacağını düşünüyoruz.

    Kaynak:
    Canola - Wikipedia, the free encyclopedia
    Canola Oil - How Toxic Is It?
    THE DANGERS OF CANOLA OIL
    Holistic Health Encyclopedia - C
     
  10. 16 Ocak 2009
    Konu Sahibi : esm_ckr
  11. esm_ckr

    esm_ckr Rabbim Sana Çok Şükür Üye

    Katılım:
    12 Aralık 2008
    Mesajlar:
    6.967
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    bence bu kadr kotu olsaydı doktorların tavsıye edeceklerını sanmıyorum ınsan vucuduna yararlarıda malum gorunuyor :) coca cola içinde bocekten yapılıor dıyorlar ama ınsanlar onu ıçmekten vazgecmıyorr :):)
     
  12. 10 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : esm_ckr
  13. kadriye1982

    kadriye1982 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2009
    Mesajlar:
    25
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    evet yağ şu kanola için bir bilgili kimse yokmu
    2 senedir kullanıyorum sanırım daha almayacağım çünkü şüphe etmeye başladım sağlık açısından...
     
  14. 10 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : esm_ckr
  15. yelizfalan

    yelizfalan seni seviyorum hayat... Üye

    Katılım:
    5 Haziran 2009
    Mesajlar:
    351
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    ben bir kere kullandım arkadaşlar ama pek bir farkı yok gibi ayçiçek yağından tat olarak..üstelik mısır özü yağından daha da hafif...üstelik sağlık bakanlığı onaylı diye biliyorum ben arkadaşlar...