Kanser savaşçısı Brokoli

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve Elif tarafından 2 Eylül 2006 başlatılmıştır.

    2 Eylül 2006
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.613
    Beğenildi:
    5.138
    Ödül Puanları:
    438
    Brokoli ülkemizde son yıllarda sıkça tüketilen bir besin haline gelmiştir. Roma imparatorluğu döneminde esas yetiştirildiği bölgelerden bir tanesi de Akdeniz sahilleri idi. Özellikle Amerika ve Avrupa da en çok tüketilen sebzeler arasındadır.

    Brokolinin yararları:
    Brokoli, bugün üzerinde en çok araştırma yürütülen sebzelerden birisidir:
    •Kolesterol ve diyabet kontrolüne yardımcı olur.
    •Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırır, pekliği giderir, bağırsaklarda oluşan ağır metal ve safra asidi fazlasının emilerek atılmasını sağlar.
    •Önemli oranda C, A ve E vitaminleri ve karoten içermektedir.
    •Bağışıklık sistemini güçlendiren niteliktedir.
    •Hormon dengesini sağlamaya yardımcıdır. (Meme kanserinde hormonal dengesizliğin etkisinin önemi, klinik deneylerle kanıtlanmıştır.)
    •Zararlı maddelerin hücre zarlarındaki tahribatlarını etkisiz duruma getirir.
    •Çimlenmiş tohumlarının içerdiği enzimler; iyi huylu prostat büyümesi, prostat ve idrar enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar, hastalık etkeni mikropların temizlenmesinde yararlıdır.
    •Antibiyotik özelliği bulunmaktadır.
    •Kan basıncını düzenleyici etkisi söz konusudur.
    Brokoli filizlerinde kanser önleyici bileşiklerin bol miktarda bulunduğu, 1992 yılında Johns Hopkins Enstitüsü'nün bilim adamlarınca tanımlanmıştır. Sulforafen gibi kanser oluşumuna karşı tıpta zenginleştirilerek kullanılan maddenin, brokolide yoğun olarak bulunduğu saptanmış ve kanserle savaşarak yakalanma riskini azalttığı bildirilmiştir.

    Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.

    Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.

    Vücutta, alyuvarların ve K vitamininin oluşumunda çok önemli bir yere sahip olan folat'ı bol miktarda içeren brokoli, kanın pıhtılaşmasında ve kemik sağlığında önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda, gözleri kataraktan koruyan bir kimyasal madde de içeriyor. Brokoli, içeriği ile göğüs ve rahim kanserine karşı da koruyucu bir besin. Ona mor rengi veren pigmentler, antioksidan özelliğe sahip. Brokolide bulunan bu antioksidanlar, kanserin yanında kalp damar hastalıkları ve Alzheimer'e karşı da mücadele ediyor.