Kanserin lezzetli düşmanı

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve pessimist.kız tarafından 19 Mayıs 2008 başlatılmıştır.

    19 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : pessimist.kız
  1. Kanserin lezzetli düşmanı ​



    Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Deneysel Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, elma kabuğundaki 'triterpenoids' adlı maddenin kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini bildirdi.

    Gökbel, yaptığı açıklamada, elmanın sağlıklı yaşam için vazgeçilmez meyvelerden olduğunu, ülkemizin hemen hemen her yerinde bol miktarda yetişen elmanın düzenli olarak tüketilmesinin, sağlık açısından yarar sağlayacağını ifade etti.

    Prof. Dr. Gökbel, elmanın, sağlık açısından bugüne kadar bilinmeyen yararlarının öğrenilmesi ve özellikle çağın neredeyse en önemli sağlık sorunu haline gelen kanserle mücadelede kullanılabilirliğinin tespit edilmesi için gelişmiş ülkelerde çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

    Gökbel, ABD'nin saygın üniversitelerinden Cornell Üniversitesi araştırmacılarının, elma kabuğundaki 'triterpenoids' adlı maddenin, laboratuvar ortamında kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği veya öldürdüğünü tespit ettiğini vurguladı.

    Özellikle karaciğer kanseri, kalın barsak kanseri ve göğüs kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olan elmanın bu özelliğinin, elma kabuğundan izole edilen ''triterpenoids'' adı verilen maddeden dolayı olabileceğinin bilimsel çalışmalarda ortaya konulduğunu anlatan Gökbel, ''Daha önce yapılan çalışmalarda elmanın, farelerde meme tümörüne karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştı. Bu son çalışma, etkili bir kanser ilacı üretmeye yönelik bir adım sayılabilir'' dedi.

    Gökbel, ülkemizde her yıl 150 bin kişinin kanser hastalığına yakalandığını, kanserli hastaların tedavisinin sağlık harcamaları içinde büyük bir yer tuttuğunu belirtti.

    Kanser vakalarının artmasındaki ana sebeplerden birinin sağlıksız beslenme olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökbel, şunları kaydetti:

    ''Özellikle meyve ve sebze tüketme alışkanlığının yeterli olmamasının da kanser vakalarının artışında bir etken olduğu söylenebilir. Akdeniz tipi beslenme, pek çok bilim adamına göre en sağlıklı beslenme tarzlarından biridir. Akdeniz tipi diyetin en önemli özelliği, sebze ve meyve yönünden zengin olmasıdır. Kanserden korunmak için Akdeniz tipi beslenmenin ana ögesi olan sebze ve meyvenin bol miktarda tüketilmesi konusunda toplum teşvik edilmeli, bilinçlendirilmelidir.''

    Gökbel, ayrıca okullarda meyve, salata ve süt gibi gıdaların öğrenciler tarafından bol miktarda tüketilmesini sağlayacak çalışmalar yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.
     
  2. 23 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : pessimist.kız
  3. burcumm23

    burcumm23 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    16 Kasım 2007
    Mesajlar:
    342
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    ben tam bir yeşil elma hastasıyım günde 3 tane filan yiyom hiç eksik etmem sağol arkadaşım paylaşımın için
     
  4. 13 Temmuz 2008
    Konu Sahibi : pessimist.kız
  5. helera

    helera Aktif Üye Üye

    Katılım:
    7 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    26
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    76
    rejim yaparken neredeyse bir ağaç elma yemiştim.sırnaşık şeysırnaşık şeysırnaşık şey
     
  6. 16 Temmuz 2008
    Konu Sahibi : pessimist.kız
  7. Gxoxzek

    Gxoxzek içindeki öküze ohaa de Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2008
    Mesajlar:
    3.507
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    herşeyin bir faydası varrr bilmekte önemli tabi neyin neye iyi geldiğini teşekkürlerrr