Karat...

Konusu 'Bunları biliyor muydunuz ?' forumundadır ve roxett tarafından 23 Eylül 2006 başlatılmıştır.

    23 Eylül 2006
    Konu Sahibi : roxett
  1. roxett

    roxett Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.286
    Beğenildi:
    21
    Ödül Puanları:
    108
    Kırat veya karat denilen mücevher ölçüsünün, keçiboynuzu tohumundan veya
    çekirdeğinden geldiğini ben bilmiyordum. Benim gibi bilmeyenler olabilir
    düşüncesiyle aşağıdaki yazıyı sizlerle paylaşıyorum,

    '' Keçiboynuzunun Yunanca adı keration, İngilizce'de carob, Arapça'da
    ise kırrat. Keçiboynuzu tohumu yüzyıllar boyunca elmas ölçmek için
    kullanılmış. Elmaslar

    keçiboynuzu tohumu ile tartılarak satılmış. Bu yüzden keçiboynuzu,
    kırat ya da karat denilen ölçüye adını vermiş.

    Prof.Dr. Aydın Akkaya'nın bu konudaki açıklaması şöyle;

    '' Keçiboynuzu çekirdeği doğada ağırlığı değişmeyen bir tohumdur. Bütün
    tohumlu bitkilerden yalnız keçiboynuzu uzun süre suda bekletildikten
    sonra filiz verebilir. Bu hem çok kuruduğu ve meyvesinden çıktıktan
    sonra son ve sabit ağırlığını aldığı için hem de içine su alması
    olasılığının çok az ve çok uzun zamana bağlı olduğu içindir.

    Bu nedenle Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ağırlık ölçüsü
    olarak kullanılmıştır. Dört tanesi bir dirhem eder.Dirhem değişmekle
    birlikte 3 gr. ağırlığı temsil etmektedir. Satıcı iki dirhemlik birşey
    satarken (8 çekirdek) lütfedip 1 çekirdek fazla tartarsa bu malı alanın
    itibarını gösterir. Olağandan fazla giyinen, süslenen vb. kişilere de
    ''iki dirhem bir çekirdek'' denmesi bundan kaynaklanmaktadır.''



    alıntıdır....
     
  2. 25 Eylül 2006
    Konu Sahibi : roxett
  3. kasabakal

    kasabakal Guest

    haydaaa vallahi ben ilk defa duyuyorum
    yalnız şu iki dirhem bir çekirdek olayına bir açıklık gelmesine sevindim
     
  4. 29 Mart 2009
    Konu Sahibi : roxett
  5. EU3

    EU3 Guest

    ilginç