Karidesli Döğme Salatası (Karidesli Buğday Salatası)

Konusu '* Diyet Özel Menü' forumundadır ve dids tarafından 22 Şubat 2009 başlatılmıştır.

    22 Şubat 2009
    Konu Sahibi : dids
  1. dids

    dids f & d Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    6.543
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    148
    Diyet salatası

    Öncelikle aşurelik buğdayı bir gece önceden, üzerine çıkacak kadar soğuk su ilavesiyle ıslanmaya bırakalım. Eğer böyle bir fırsatınız olmamışsa, işiniz biraz zorlaşır, uzar. Çünkü aşurelik buğday çok uzun sürede piştiği için önceden böyle bir işlemi ön hazırlık olarak yapıyoruz. Ertesi gün suyunu süzdürdüğünüz buğdayı 6-7 su bardağı soğuk su ilavesiyle ama asla tuz atmadan orta ateşte haşlanmaya bırakıyoruz. Eğer bir önceki geceden ıslatmamışsanız haşlama süresi iki katına çıkabilir. Sonuçta buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar en az 1 saat kadar haşlayacağız. Suyu az gelirse ılık su ilavesi yapabilirsiniz. Artık pişen buğdayımızı süzdürüp bir kenarda beklemeye alalım. Diğer taraftan da sosumuzu hazırlamak için; maydanozları ve taze naneyi çok ince, yarım santim inceliğinde doğrayalım. Taze nane yoksa kuru nane ve kuru fesleğen karışımını kullanabilirsiniz. Sonra derin bir karıştırma kabının içinde limon suyu, sirke, zeytinyağı, tuz ve karabiberi çatalla iyice çırpalım. Üzerine naneli maydanoz karışımını ekleyip, yine karıştıralım. Varsa köz biberlerimizi de kuşbaşı et formunda doğrayarak ekleyelim. Bu sosu da beklemeye alalım.

    2 su bardağı aşurelik buğday
    8-10 adet karides (daha fazla da olabilir)
    (Balıkçıdan taze, temizlenmiş de alabilirsiniz. Dondurulmuş karideste kullanabilirsiniz)
    Eğer varsa:
    3-4 adet közlenmiş yeşil dolma biber
    veya: közlenmiş kırmızı dolma biberi
    (kırmızı köz biberi konserve olarak da satın alabilirsiniz)

    SOSUN MALZEMESİ
    Yarım demet maydanoz (çok ince kıyılmış)
    1 demet taze nane (çok ince kıyılmış)
    Yoksa:
    (yarım yemek kaşığı kuru nane ve yarım yemek kaşığı kuru fesleğen kullanabilirsiniz)
    1 adet limonun suyu
    2 yemek kaşığı sirke (ben hep elma sirkesini tercih ederim)
    Yarım su bardağı zeytinyağı
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber

    Gelelim karideslere, eğer karidesleri taze aldıysanız ayıklatın mutlaka. Evde 2 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı sirke kattığımız suda ya da dondurulmuş karides aldıysanız onu da tıpkı yukarıdaki şekilde haşlayın ve süzün. Şimdi artık son aşamaya geldik.
    Derin bir salata kasesinin içinde aşurelik buğday, salata sosu ve karidesleri karıştırıp, servise sunabilirsiniz. Siz yine de son bir kez tadına tuzuna bakın, eksiklik olmasın. Afiyet olsun.