Karpuzun Faydaları

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve yaren_76 tarafından 18 Mayıs 2007 başlatılmıştır.

    18 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  1. yaren_76

    yaren_76 mareşal Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.069
    Beğenildi:
    22
    Ödül Puanları:
    148
    KARPUZUN FAYDALARI

    [​IMG]

    Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun sayısız faydasının olduğu bildirildi.

    Samsun Devlet Hastanesi Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, karpuzun yüzde 95'inin sudan oluşmasından dolayı bedeni temizleyici bir özelliği bulunduğunu söyledi.

    Karpuzun böbrekleri çalıştırdığını, idrar söktürdüğünü, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlediğini ifade eden Dr. Dinççağ, ayrıca kum ve taştan yakınanların da karpuzu es geçmemesi gerektiğini söyledi.

    Karpuzun B ve C vitamini içerdiğini belirten Dr. M. Emin Dinççağ, "Az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' maddesi kalbi enfarktüs ihtimaline karşı koruyor. Karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor. Yüksek miktarda lif içeren karpuzun kalorisi de düşüktür. İlginç olan, karpuzun besin değerinin diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketilmeli.

    Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten içerir. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan cucurbocitrin adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan Diyetlerde özel bir yeri vardır" dedi. (İHA)

    BAŞKA BİR KAYNAKTAN

    [​IMG]

    Erciyes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Betül Çiçek, kansere karşı koruma özelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin, karpuzda bol miktarda bulunduğunu ifade etti.

    Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmelerini tavsiye ettiklerini kaydetti.

    Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifade eden Çiçek, şu bilgileri verdi: “Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.”

    Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden iki kat, E vitamininden on kat daha fazla olduğunu vurguladı.”

    Karpuz besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve. Orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilim 6.4 gram kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içeriyor.

    Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyum da insan sağlığı açısından son derece faydalı. Potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırıyor. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengeleniyor, kalp işlevleri düzenleniyor ve kalp krizi riski azalıyor. Karpuz, yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar.”
     
  2. 15 Haziran 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  3. xxAyxsxeGxuxlxx

    xxAyxsxeGxuxlxx Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    403
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuzun her derde şifa özellikleri...


    Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun sayısız faydası var. Karpuz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili oluyor.

    İçeriğindeki yüksek potasyum da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesini sağlıyor.
    Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olan karpuz, bağırsak hareketlerini düzenliyor ve bağırsak kanserini önlüyor.
    Karpuzun çekirdekleri de, içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor.

    Karpuzun yüzde 95'i su olduğundan temizleyici özelliği bulunuyor. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Karpuz, kum ve taştan yakınanların tercih etmeleri gereken bir meyve.
     
  4. 27 Haziran 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  5. nrsnkma39

    nrsnkma39 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    3.736
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    148
    26.06.2007

    Yaz günlerinin bol sulu ve serinletici meyvesi karpuzun hamileler için önemli faydaları olduğunu belirten uzmanlar, hamilelere günde 300 gramlık, bir dilim karpuz yemelerini tavsiye ediyor. Karpuzun hamileler için sağladığı faydalardan bazıları şöyle sıralanıyor: Karpuz, mide yanmasını hafifletir. Vücutta su toplanmasını önlemeye yardımcı olur. İçeriğindeki yüksek sıvı ve meyve şekerleri, bulantıları hafifletir ve vücudun susuz kalması önler. İçerdiği mineraller, gebeliğin son üç ayda sık yaşanan krampları önlemeye yardımcı olur. İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler. Karpuz, domatesten daha fazla likopen içeriyor. Bir antioksidan madde olan likopen ise kanserden ve kalp-damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildin doğal güneş koruma faktörünü artırır. Ayrıca likopen hamilelikte karşılaşılan ciddi sorunlardan biri olan preeklempsi riskini önemli ölçüde azaltır. Karpuzun 100 gramında 4 miligram likopen bulunur. A, C ve B6 vitaminleri ile potasyum ve magnezyum minerallerini de bol miktarda içerdiğinden anne karnındaki bebeğin beynin, sinir sisteminin ve bağışıklık sisteminin gelişimi açısından büyük önem taşır.
    http://www.sabah.com.tr/gny/haber,17F283501BEB42E6925D5BDA46CEC60B.html
     
  6. 15 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  7. cmcmcns

    cmcmcns _CanCu (: _ Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2007
    Mesajlar:
    535
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Lezzeti ve serinletici özelliği nedeniyle yazın en fazla tercih gören meyvesi karpuzun, açken tüketilmesinin daha faydalı olduğu, ancak karbonhidrat içermesi nedeniyle kilo problemi olanların dozunu kaçırmaması gerektiği bildirildi.

    Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokronoloji ve Metobalizma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sert, yaptığı açıklamada, karpuzun iyi bir diyet meyvesi olmakla birlikte, karbonhidrat içeriğinin de unutulmaması gerektiğini belirtti.

    Yüzde 90'ı su olan karpuzun tüketildiğinde tokluk hissi veriyor. İyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyen karpuz günde en az bir ya da iki porsiyon tüketilmeli

    Lezzetinin yanı sıra, vitamin değerleriyle de karpuz çok yararlı bir meyve. Özellikle fazla tok değilken karpuz tüketmek, özelliklerinden daha çok yararlanmanızı sağlıyor.

    Yemekten hemen sonra tüketilen karpuz dolu midede rahatsızlık yaratabiliyor bu yüzden uzmanlar, aç karnına tüketilmesi öneriyor.

    Karpuz, protein, yağ, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A
    vitamini, C vitamini ve potasyum içeriyor. C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içeriyor. İçerdiği yüksek
    potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle tamamı olmasa da karpuzun en azından bir bölümü çekirdeğiyle tüketilmeli. Ancak, çekirdeğini çok fazla tüketmek de bu kez kabızlık sorunu yaratabilir.

    ÇEKİRDEĞİNİ DE ÇIKARMAYIN
    Karpuz çekirdeklerinin de içinde bulunan ''Cucurbocitrin'' adlı maddenin
    kan basıncını düşürmede ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkisi
    var.

    Karpuz, su, madensel tuzlar ve antioksidanlar açısından da zengindir. Böylece vücudu temizleyici bir özelliği var. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor. Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Yani kum ve taştan şikayeti olanlara öneriliyor.

    B ve C vitamini içermesi de diğer artıları. Az miktarda da olsa barındırdığı ''likopen'' maddesi kalbi enfaktüs tehlikesine karşı koruyor.

    Karpuzun besin değerinin diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı. Bu nedenle uzmanlar, mümkün olduğunca kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmının da tüketilmesini öneriyor...
     
  8. 15 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  9. fely

    fely Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    10 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    779
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    duymuştum daha önceden biz de hep yemeklerden önce yer beyaz kısmını keser çekirdekleri çıkarırız halbuki...eline sağlık canım
     
  10. 15 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  11. zeyno07

    zeyno07 Guest

    eline sğlık cnm tşkler.
     
  12. 15 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  13. zxuxm@rxuxt

    zxuxm@rxuxt Aktif Üye Üye

    Katılım:
    4 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    769
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    Kahvaltı öncesi harika olur,özellikle sıcak yörelerimizde.
     
  14. 15 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  15. Alsebe

    Alsebe Rutbesiz :-) Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.322
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    148
    Cekirdekleri cikarmayin derken yutmakmi lazim yoksa uzumdeki gibi cignemekmi anlamadim??
     
  16. 25 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  17. XIXpek Kozasxix

    XIXpek Kozasxix Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    167
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    çok teşekkürler herkes gibi ben de çok severim, ama çok yiyorum acaba çok kalori alıyor muyumdur?fisfisfis
     
  18. 26 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : yaren_76
  19. sarxix papatya

    sarxix papatya Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Nisan 2007
    Mesajlar:
    1.556
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    dırek serum olarak bılınıyor zaten.cok faydalı.soguk soguk......:dance: