Kars Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 5 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    5 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Kars Mutfağı

    Soğuk iklimin hakim olduğu Kars'ta hamurişleri ünlüdür. Çorba ve tatlılarda önemli yer tutar. Peynir alanında özel bir yere sahip olan sert Kars gravyer peyniri, yöre halkının önemli bir geçim kaynağıdır. Kars gravyer peyniri alacaksanız şu küçük önerileri unutmayın: iyi bir Kars gravyer peynirinde delikler aynı boyda ve düzenli, renk parlak sarı, kabuk ise daha koyu bir renktedir.

    Kars Yemekleri

    Katte Böreği

    Malzemeler:

    1 kg un,
    125 gr tereyağı,
    1 yemek kaşığı kuru maya,
    tuz

    Helva için:

    125 gr tereyağı,
    125 gr margarin,
    200 gr un,
    200 gr ceviz içi,
    tuz

    Yapılışı:

    mayayı 1 bardak ılık suda eritin. 600 gr unu havuz gibi açın. İçine 1 su bardağı suda erittiğiniz mayayı koyun. ½ su bardağı su ve biraz tuz ekleyip yoğurun. Daha sonra hamuru 20 eşit parçaya ayırın. Fırın tepsisinin üzerine un serpip hamur toplarınız dizin. Tekrar unlayıp şeffaf folyo ile tepsinin üzerini kapatın. Buzdolabında 15 dakika dinlendirin. Tereyağını bir tavada eritin. Hamur toplarını 40 cm çapında ince açın. Açtığınız her yufkanın arasına erittiğiniz tereyağını sürün. Hazırladığınız hamurları 10'lu gruplar halinde üst üste dizin. Helva için tereyağı ve margarini bir tavada eritin. Un ve tuzu ekleyip 10 dakika kavurun. Ceviz içini mutfak robotunda toz haline getirip ateşten aldığınız helvaya ekleyin ve karıştırın. Hamur dizilerinden birini fırın tepsisine alın. Üzerine helvayı sürün. Diğer hamur dizisi için üzerine kapatın. 180 derece ısıtılımış fırında 30 dakika pişirin.

    Not: Mayayı erittiğiniz suyun ılık olmasına dikkat edin. Kaynamış olursa, maya kabarmaz.

    Yoğurt Çorbası

    Malzemeler:

    2 demet ıspanak,
    1 su bardağı yoğurt,
    30 gr tereyağı,
    1 su bardağı buğday,
    tuz

    Yapılışı:

    Buğdayı ayıklayıp bir gece önceden soğuk suda bekletin. Ispanağı ayıklayıp yıkayın. Süzülmeye bırakın. Daha sonra saplarını kesip çıkarın. Yapraklarını iri iri doğrayın. Buğdayı süzün. 1,5 lt suda 1 saat haşlayın. Haşlama süresinin 35. dakikasında ıspanakları ve tereyağını katın. Yoğurdu ½ su bardağı su ile ayran kıvamına getirin. Çorbadan azar azar ayrana katıp ısısını dengeleyin. Daha sonra çorbaya ekleyin. Bir taşım kaynatıp ateşten alın. Dilerseniz nane ile birlikte servis yapın.

    Haside

    Malzemeler:

    150 gr tereyağı,
    4 yemek kaşığı un,
    1 su bardağı pekmez,
    50 gr hindistancevizi

    Yapılışı:

    Tereyağını bir tavada eritip una katın. Kısık ateşte 10 dakika kavurun. Daha sonra pekmez ve 1 su bardağı su katıp iyice karıştırın ve ateşten alın. Hasideyi soğumadan kaselere bölüştürün. Üzerine hindistancevizi serpin ve servis yapın.

    Kaz etli pilav

    Malzemeler:

    500 gr kaz göğüs eti,
    500 gr pirinç,
    150 gr tereyağı,
    1 yemek kaşığı salça,
    1 adet soğan,
    1 adet ayva,
    tuz

    Yapılışı:

    Kaz göğüs etini 10 dakika 4 su bardağı tuzlu suda haşlayıp didikleyin. Daha sonra bir tencerede kaz etin kendi yağında 10 dakika kavurun. Pirinci yıkayın. 750 ml su kaynatıp pirinci ekleyin. Suyunu çekene kadar 15 dakika pişirin. 100 gr tereyağını pilava ekleyip 5 dakika demlendirin ve iyice karıştırın. Ayvayı soyup küp şeklinde doğrayın. Toprak güveçte pilav, kaz eti ve ayvayı karıştırın. Orta sıcaklıktaki fırında 15 dakika pişirin. Diğer tarafta soğanı küp şeklinde doğrayıp 50 gr tereyağında kavurun. Salçayı katıp karıştırın. Pilavı servis tabaklarına alın. Üzerine salçalı sostan gezdirip servis yapın.
     
  2. 14 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  3. canan1971

    canan1971 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2007
    Mesajlar:
    18
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    cok nefis seyler ya bana annemin mutfagini o kokulari hatirlatti en kisa zamanda deniycem emegine saglik