Kastamonu Helvası (resimli)

Konusu 'Tatlılar' forumundadır ve Libyana tarafından 26 Eylül 2008 başlatılmıştır.

    26 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  1. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Ben İzmitliyim arkadaşlar.Pişmaniyeye,saray helvasına,kestane şekerine bayılırım;geçenlerde canımız pişmaniye çekti;burda nerdeee bulucaz;gelirken getirmiştim anında suyunu çekti sayemde tabi) Neyse düşündüm taşındım evde yapabileceğim ona n yakın UN HELVASI var dedim en Kastamonulusundan ama daha önce hiç yapmamıştım;netten aradım buldum ve hemen denedim.Kandil munasebeti ile ikram da ederiz hem, çok güzel olur diye düşündüm.Yapımı biraz zor ,zahmet istiyor fakat tadı güzel.
    Un kurabiyesi gibi sert değiş,ağızda resmen dağılıyor,neden dağılıyor ki olmadı mı acaba demeyin,çünkü kastamonu helvasının özelliğinin bu olduğunu öğrendim.Yerken dilere yapışıyor , bir süre sonra eriyor.



    Malzemeler;
    250 gr tereyagi
    250 gr pudrasekeri
    1 kilo un (6 bardak)

    Yapilisi:
    Unu genisce bir firin tepsisine bosaltalim,firinimizin derecesini 170 e getirip isitalim.Tepsiyi firina sürelim,arada bir karistirarak yaklasik 1 saat kavuralim,Unun rengi degismemeli yani beyaz olarak kalmali cok hafif renk degistirirse cok önemli degil ama rengi esmerlesmemeli.daha sonra unu firindan alalim ve ince süt süzekleri vardir tel veya plastik olur ondan unu eleyelim,elenen sicak unu sermek icin kullanacagimiz tepsiye eliyoruz.Oda sicakligindaki tereyagini küp küp dograyarak sicak unun icine ilave ediyoruz,pudrasekerini de eleyerek ilave ediyoruz sicak olan unu ve pudra sekerini ellerimizle güzelce yoguruyoruz.Bütün malzemenin iyice birbirine karismasi,tereyaginin erimesi gerekiyor.tamamen malzemeler karisinca ellerimizin avuc icleri ile güzelce bastirarak tepsiye seriyoruz,yalniz cok iyi bastirmamiz gerekli tepsiye ki kesince kalip kalip dagilmadan tepsiden alabilelim.Iliyinca baklava dilimler gibi dilimlenerek servis edilir.
    AFIYETLER OLSUN
    PÜF noktasi:Unu kavururken firin sicakligi cok önemli önce 170c sonra da eger un güzel kavrulmadi ise son 15 dakika 190 c de kavrulur.Un,yag pudra sekeri sicakken yogruldugu icin eller biraz yanabilir....
    NOT!! :
    Helva hazirlandiktan sonra kesilip dipfrizde muhafaza edilir ve dipfrizden cikarildiginda cözülmesi beklenmeden tepsiden alinip servis edilirse daha güzel olur.
     
    Son düzenleme: 28 Mayıs 2010
  2. 26 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  3. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 27 Ocak 2010
  4. 26 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  5. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    [​IMG]
     
  6. 26 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  7. mehay

    mehay CANIM OGLUM Üye

    Katılım:
    21 Nisan 2007
    Mesajlar:
    15.992
    Beğenildi:
    26
    Ödül Puanları:
    198
    superrrrrrrrrr ellerine saglik libyosummmmm :)))))
     
  8. 26 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  9. Borzo

    Borzo Mucizemmm Pro Üye

    Katılım:
    25 Aralık 2007
    Mesajlar:
    3.010
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    106
    Beğenilerinizi Göstermek İçin Teşekkür Butonunu Kullanınız.
     
  10. 27 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  11. FxixnFxixk

    FxixnFxixk PüFFF Üye

    Katılım:
    30 Nisan 2007
    Mesajlar:
    3.176
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    Aman yarabbim gözlerime inanamıyorum benim memleketimin helvasıcokacimcoook
    Libyana lütfen konuş susma bunun tadı nasıl oldu bilmek istiyorumkaydirigubbakcemile
    Hem bilmek hemde yapmak istiyorumkaydirigubbakcemile
     
  12. 27 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  13. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    [​IMG]


    harikaydı tadı pindukum..yaptıktan sonra buzlukta beklet bıraz Alllahh o zaman tam süper oluyor...:KK66: komşularımıza da ıkram ettık bayıldılar bu ne dıye sordular ; turk tatlısı dedık kısaca napalım:)memleketın demek haa vovv:KK66:
    mutlaka dene o zaman yeevrim..
    Übdüm...
     
    Son düzenleme: 27 Ocak 2010
  14. 27 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  15. PurpleRain

    PurpleRain what if i'm the bad guy? Üye

    Katılım:
    29 Ocak 2008
    Mesajlar:
    8.294
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    146
    tadı harika ve yapımı da püf noktalarını öğrendiğimizden kolaylaştı, hemen mutfağa :):)
     
  16. 27 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  17. elisaa

    elisaa Minik Serçe Üye

    Katılım:
    31 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    4.431
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    benim memleketim Kastamonum
    evet bu helva çok güzel olur
    ellerine sağlık Libyana
     
  18. 27 Eylül 2008
    Konu Sahibi : Libyana
  19. PurpleRain

    PurpleRain what if i'm the bad guy? Üye

    Katılım:
    29 Ocak 2008
    Mesajlar:
    8.294
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    146
    canım ben yapmak istiyorum ama fırındaki tepsiyi mi karıştırmamız lazım? nasıl kavuruyoruz fırındaki unu??