kek yapamıyorum yardım edin

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve EU2 tarafından 6 Ekim 2009 başlatılmıştır.

    6 Ekim 2009
    Konu Sahibi : EU2
  1. EU2

    EU2 Guest

    arkadaşlar bir türlü kek yapamıyrum dışı pişiyo ama içi cıvık kalıyo napmalıyım bunun bi püf noktası varmı
     
  2. 6 Ekim 2009
    Konu Sahibi : EU2
  3. Deryacik

    Deryacik ...KUAFÖR OLDUM BEN... Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    7.811
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    146
    canım çok yüksek ısıda pişiriyorsun galiba birde
    170 derece de dene ve önce alttan pişir 15-20 dk kadar sonra iki yönlü pişir ben öyle yapıyorum benimkilerde içi kalıyordu şimdi ii herşey yolunda
     
  4. 6 Ekim 2009
    Konu Sahibi : EU2
  5. hsntn

    hsntn Popüler Üye Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    432
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    108
    fırınının derecesi yüksek olabilir dışı birden pişer içi cıvık olabilir.Derecesi150-170 arası olsun ve ön ısıtması fazla olmasın. Keklerde ilk 20 dakika kapağı açılmaz ortalamada 30-35 dakikada pişer.Birde iyice soğumadan kesmeye kalkma kendi kendine dinlensin.Benim klasik kek ölçümde şudur.(1-2-3-4 keki diyede bilinir)1 bardak süt yada yoğurt 2 bardak şeker 2.5 bardak un(normal un ölçüsü 3 bardak ama ben hazır kekler gibi olsun istediğim için yarım bardak azaltım) 4 yumurta 1 bardak sıvıyağ ,kabartma tozu,vanilya varsa limon yada portakal kabuğu rendesi.Yumurta ile şekeri çırp sonra süt ve yağı kat çırp sonrada un,kabartma tozu,vanilya kat.Margarinle yağlanmış kalıba dök 160 derecede pişir.hatta ben ilk 5 dakikasında fırın alt ve üstünü açıyorum sonra 10 dakika yalnız alt ısısını açıyorum üstü kapatıp (altan ısı alıp kabarsın diye) sonra 15 dakika yine alt üst ve üstü açıyorum kızarmadıysa sadece üst ısısını verip öyle pişiriyorum tabi bu biraz can sıkıcı oluyor çünkü hep fırının ayarlarıyla oynuyorsun ama genelde sonuç iyi oluyor (gerçi böyle yapmasamda pişiyor) bu metoduda gönül candaşın yemek kitabı var onda okuyup denemiştim.Biraz uzun oldu ama yardımcı olabilmişimdir inşallah
     
  6. 6 Ekim 2009
    Konu Sahibi : EU2
  7. teolog

    teolog Yeni Üye Üye

    Katılım:
    30 Ekim 2008
    Mesajlar:
    8.005
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    nasıl fırın kullanıyorsun cnm fırın da etkiliyor
     
  8. 6 Ekim 2009
    Konu Sahibi : EU2
  9. gorkemli

    gorkemli Popüler Üye Üye

    Katılım:
    2 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.187
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    bende eskiden aynı sorunu yaşıyordum.kafaya taktım sağdan soldan araştırıp tüm püf noktalarını birleştirdim ve şimdi sünger gibi harika kek yapıyorum.sana faydası olursa sevinirim.
    1.kaliteli bir kek kalıbı.mümkünse silikon
    2.kullanacağın unu mutlaka elemek
    3.yumurta ve şeker aşamasında uzun süre,kabartma tozu katıldıktan sonra ise çok az çırpmak
    4.fırının önce orta kabarma olunca alt rafına koymak
    5.önce yüksek sıcaklıkta kabarma gerçekleşince ısıyı düşürmek mesela önce 180 sonra 150 gibi
    6.ilk 20 dakika fırını kesinlikle açmamak.
    7.içinin pişip pişmediğini anlamak için kürdan sokup bakmak.
     
    beyaz_-_ bunu beğendi.
  10. 6 Ekim 2009
    Konu Sahibi : EU2
  11. royall

    royall yaşamak herşeye rağmen Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    13
    Ödül Puanları:
    106
    bende arkadaşlarımın yazdıklarına katılıyorum ayrıca; ben teflon kalıbta 150 derecede pişirrim ağır ağır pişer ilk 20-25 dk fırın kapağını açmam ısıyı çok yükseğe ayarlamamalısın bide kullanacağım malzemelerin oda sısında olmasına dikkat ederim,şimdilik aklıma gelenler bunlar
     
  12. 7 Ekim 2009
    Konu Sahibi : EU2
  13. EU2

    EU2 Guest

    canım bugün 170 derecede pişirdim ama yine içi pişmedi ama alta koymadım ondanmı oldu acaba sağol cevap için
     
  14. 7 Ekim 2009
    Konu Sahibi : EU2
  15. EU2

    EU2 Guest

    bende aynı tarifi yapıyorum ama benim fırında alt üst düğmesi yok otomatik yani ama yinede beceremedim sağol cevapladığın için
     
  16. 7 Ekim 2009
    Konu Sahibi : EU2
  17. EU2

    EU2 Guest

    brnim fırın turbo otomatik alt üstünü açıp kapatamıyoum ayrı olarak
     
  18. 7 Ekim 2009
    Konu Sahibi : EU2
  19. EU2

    EU2 Guest

    ayarları düşürmedim hiç deneiycem