Kekik

Konusu 'Baharatlar' forumundadır ve yaren_76 tarafından 29 Haziran 2008 başlatılmıştır.

    29 Haziran 2008
    Konu Sahibi : yaren_76
  1. yaren_76

    yaren_76 mareşal Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.069
    Beğenildi:
    21
    Ödül Puanları:
    148
    Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır
     
  2. 30 Haziran 2008
    Konu Sahibi : yaren_76
  3. yaren_76

    yaren_76 mareşal Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.069
    Beğenildi:
    21
    Ödül Puanları:
    148
    Kekik (Thymus serpyllum, Thymus vulgaris) çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında, ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yer almaktan hoşlanır. Güneş ve sıcak istediği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık bölgelere çoğalır. Güneşli öğlen sıcaklarında menekşe renkli çiçeklerinden yayılan güzel koku, arıları ve böcekleri kendisine çeker. Kendilerine özgü bir kokuya sahip olan bu çiçekler beni çocukluğumdan beri etkilemiştir. Ülkemizde kekik adı altında Origanum (Mercanköşk türleri) türlerinden elde edilen drogun satışı yapılmaktadır. Eterli uçucu yağ; Thymol (%50 civarında), Carvacrol, Borneol, Cymol, Pimen, Tanen ve flavonlar içerir. Öncelikle baharat olarak kullanılır. Yağlı ve ağır yemeklerin tadını zenginleştirir, sindirimi kolaylaştırır. Şifalı bitki olarak kekik; öncelikle kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar, kekiğin başlıca kullanım alanlarıdır. Bitkinin önemli etken maddesi olan eterli uçucu yağlar kana karışıp, bronşiyal kasları etkileyerek, krampları çözebilir. Aymı zamanda o bölgelerde bakteri oluşumunu önler. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay içimi ve gargara biçiminde kullanılabilir. Kekik iştah açar ve sindirim sistemini uyarır. Sindirim sisteminde görülen ekşimeler ve kramplı ağrılar bir bardak kekik çayı ile geçiştirilebilir, kötü kokulu ve yumuşak dışkı normalleşir. Boğmaca ve öksürük, sinir sistemi zafiyeti, romatizma ve bağırsak hastalıklarına karşı, çay içiminin yanısıra, kekik banyoları da çok yararlıdır. Güçzüz, zayıf ve solgun çocuklara da kekik banyosu yaptırılabilir. Kekik çayı ile ayrıca adet kanamaları dengelenebilir, adet zamanlarındaki kramplı ağrılar geçiştirilebilir, ergenlik sivilceleri iyileştirilebilir. kekik çayı içimi ve kekikle karıştırılmış bal yenmesiyle organizma güçlendirilebilir ve dengeye kavuşturulabilir. Kekik tentürü friksiyonları ile (ovarak sürme) romatizmal ağrılar, sinirsel rahatsızlıklar ve organ titreklikleri tedavi edilebilir. Sıcak kekik yastıkları ağrılı bölgenin üstüne konularak büyük rahatlıklar sağlanabilir. Bu küçük bitki yastıklarını herkes hazırlayabilir. Kekik, öksürük ve mide rahatsızlıklarına karşı başka bitkilerle karıştırılarak daha da başarılı biçimde kullanılabilir.
     
  4. 12 Ocak 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  5. Hidrojen

    Hidrojen Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Ocak 2010
    Mesajlar:
    168
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Son zamanlarda hemen hemen her yemeye koyar olduk harka bir tad veriyor :-)
     
  6. 7 Mayıs 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  7. newness

    newness Aktif Üye Üye

    Katılım:
    22 Mart 2010
    Mesajlar:
    57
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Mide bulantısına iyi geldiği söyleniyor.
     
  8. 7 Mayıs 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  9. newness

    newness Aktif Üye Üye

    Katılım:
    22 Mart 2010
    Mesajlar:
    57
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Mide bulantısında Kullanım şekli: bir tatlı kaşığı kekik bir miktar suyla yutulur.
     
  10. 9 Haziran 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  11. shokella

    shokella Guest

    kekik her yemeğe yakışıyor gerçekten bir baharat delisi olarak çok beğeniyorum
     
  12. 17 Haziran 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  13. ozde-01

    ozde-01 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2007
    Mesajlar:
    753
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    Özellikle et ve tavuk yemeklerine çok yakışıyor.
     
  14. 20 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : yaren_76
  15. yemektarifleri

    yemektarifleri chef Üye

    Katılım:
    22 Haziran 2010
    Mesajlar:
    135
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    41
    elimden geldiğince bütün yemek tariflerimde kullanırım ben kekiği..kokusu bütün yemeklere uyuyor..et, balık, tavuk pişirmeden önce kekik zeytinyağı ile bekletin eminim tadına doyamayacaksınız..ama balığı max 15 dk bekletin yoksa dağılır..buyrunnnnnnnnn
     
  16. 15 Mart 2012
    Konu Sahibi : yaren_76
  17. VaniL

    VaniL Seni kendime sakladim.... Üye

    Katılım:
    14 Şubat 2012
    Mesajlar:
    427
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    63
    çayda kullanırım