Kekim önce kabarıp sonra geri çöküyor???

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Poison tarafından 21 Ekim 2010 başlatılmıştır.

    21 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Poison
  1. Poison

    Poison tarçınlı kek =) Üye

    Katılım:
    26 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    635
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    108
    Merhabalar

    ben havuçlu keki çok seviyorum aslında güzel de yapardım ama tarifi kaybettim ve farklı bir tarif uyguluyorum. Yalnız kekim önce çok güzel kabarıyor sonra geri çöküyor ve içi hamur kalıyor benneyaptımki
    kullandığım tarif de, iki iri havuç rendesi, 3 yumurta, 1 sb şeker, 1 sb sıvıyağ, 3 sb un, 1 pk vanilya, 1 pk kabartma tozu, tarçın.
    bu arada başka tariflerde kabartma tozu yerine karbonat kullanıldığını gördüm o yüzden yarım çay kaşığı da karbonat ekledim, sebebi o olabilir mi acaba benneyaptımki

    yardımcı olursanız çok sevinirim...
     
  2. 21 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Poison
  3. royall

    royall yaşamak herşeye rağmen Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    13
    Ödül Puanları:
    106
    keki her zaman soğuk fırına atıp daha sonra fırın sıcaklığını ayarlıyorum ben ve sadece kabartma tozu kullanıyorum hiç böle bi sorunolmamıştı havuçlu kekimde
    bi keresinde pandispanyayı atmıştım, önceden ısıtılmış fırına aynı senin dediğin gibi önce çok güzel kabardı sonradan çöktü yapış yapış bişi olmuştu,
    içine iri kırılmış ceviz içide ilave edersen güzel olur...
     
  4. 21 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Poison
  5. kristaltane

    kristaltane işte ben Üye

    Katılım:
    23 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    1.921
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    kek piştikten sonra hemen fırının kapağını açma bu hemen söndürüyor keki 10 dk falan bekle öyle aç fırının kapağını canım hiç sönmez
    bir de kek için 1 su bardağı yağ bence çok fazla
     
    Son düzenleme: 21 Ekim 2010
  6. 21 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Poison
  7. Poison

    Poison tarçınlı kek =) Üye

    Katılım:
    26 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    635
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    108
    ben her zaman önceden ısıtılmış fırına koyarım malzemeleri yanlış mı yapıyordum acaba... :sm_confused:
    ceviz koydum evet yazmayı unutmuşum..

    canım zaten 10 dk beklettim açmadan ama önce bi kürdan testi yapıp hemen geri koydum..
    yağ bana da fazla geldi evet haklısın CADIARZU
     
    Son düzenleme: 21 Ekim 2010
  8. 21 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Poison
  9. HARZEM

    HARZEM Popüler Üye Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.550
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    genelde keklerin un miktarını ayarlayamazsan eğer önce kabarıp sonra çökme yapar ....ben bir iki defa ununu az koymuştum cıvık bir hamur olmuştu fırına baktım amanın nasılda kabarmış taşmak üzereydi sonra çıkartmak için açtığımda sönmüş içide çiğ kalmıştı şimdilerdede kekin ununa çok özen gösteriyorum biraz koyu yapıyorum bide içine 2 tane kabartma tozu koyuyorum keklerim harika oluyor herkes beğeniyor biz böyle kabartamıyoruz sen nasıl yapıyorsun diyolar hatta geçen cuma yaptım kek misafirlerime fırının azizliğine uğradım sonra komşumun fırınına götürdüm baya zaman geçti kek kabarmaz güzel olmaz dedim ama sanki dahada güzel oldu iyide kabardı istersen bide böyle dene bakalım nasıl sonuç alacaksın
     
  10. 22 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Poison
  11. Beyhatun

    Beyhatun Bin zulme uğrasan da bir zulüm yapma... Üye

    Katılım:
    22 Eylül 2010
    Mesajlar:
    2.510
    Beğenildi:
    49
    Ödül Puanları:
    153
    arkadaşlar mrb, ben istediğim gibi bir kek yapamamaktan şikayetçiyim.her şey mükemmel,175 derece pişiriyorum,güzelde kızarıyor ama içi nedense hep hamur gibi.sıvı yağ kullanıyorum ondan mı diye düşünüyorum ama kek tariflerinin hemen hemen çoğunda sıvıyağ kullanılıyor zaten.fikri olan var mı?
     
  12. 22 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Poison
  13. Hera

    Hera Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    5.981
    Beğenildi:
    78
    Ödül Puanları:
    153
    önceden bende ısıtılmış fırına koyardım çıkarınca hep çökerdi şimdi soğuk fırına koyuyorum çökme olmuyor.yumurtayı 2 tane, yağını da yarım bardak koyuyorum 1 bardak çok yağlı oluyor. son olarakta önce sadece yumurtaları belli bir süre çırpıyorum sonra şeker ilave edip yine belli süre çırpıyorum daha güzel oluyor :lepi:
     
  14. 22 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Poison
  15. Poison

    Poison tarçınlı kek =) Üye

    Katılım:
    26 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    635
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    108
    demek ki sadece kabartma tozu kullanıyorum, yağı ve yumurtayı azaltıyorum ve en önemlisi fırını önceden ısıtmıyorum kaydirigubbakcemile2

    yardımcı olan herkese çok teşekkürler opuyorumnanaktan
     
  16. 22 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Poison
  17. TatLiGaci

    TatLiGaci Heidi ve kankileri Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2009
    Mesajlar:
    14.516
    Beğenildi:
    70
    Ödül Puanları:
    203
    İlk 20 dk.fırının kapağinı kesinlikle açmamalıyız..tv deki ustalar da aynı şeyi söylüyorlar..
     
  18. 23 Ekim 2010
    Konu Sahibi : Poison
  19. emel59

    emel59 defnem & ipeğim Üye

    Katılım:
    22 Kasım 2008
    Mesajlar:
    152
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    aynı sorunu bende yaşıyorum kızlar sadece limonlu kekim sönmüyor,diğer yaptığım bütün tariflerde kek kabarıyor taşacak gibi oluyor,pişince hemen puuf sönüyor,ben kek pişse bile kapağı hiç açmam bu yüzden değil ama soğuk fırını bende bir denemeliyim,